X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Łożysko przodujące nisko osadzone
Odpowiedz

Łożysko przodujące nisko osadzone

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy któraś miała w ciąży łożysko właśnie przodujące i niskoosadzone? Jestem dzisiaj 13+2 i lekarz mówi, że raczej się podniesie, ale i tak się boję 🫣 właściwie to nawet nie wiem czego 🤦🏼‍♀️ bo czy jest to jakiś powód do obaw? Wiem jedynie, że jeśli się nie podniesie to zakaz współżycia i poród przez cc, ale czy coś więcej może się stać?

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • Domel98 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
    Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..

Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domel98 wrote:
    Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
    Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..

Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!

Na 1 prenatalnych nic lekarka nie powiedziała, a z emocji zapomniałam zapytać o położenie łożyska. Ale w 1 ciąży już na 1 prenatalnych miałam zapisane na kartce, że jest wysoko i z tyłu dlatego zapytałam mojego ginekologa i on właśnie powiedział że jest nisko i z przodu ale nie zakrywa całej szyjki? Tak przynajmniej zrozumiałam. Mam nadzieję że albo się podniesie albo nic się z tego złego nie wywiąże 🫣 a co do krwawienia to może być ono spowodowane dźwiganiem, uprawianiem seksu czy po prostu łożysko samo od siebie mogłoby zacząć krwawić?

LadyBug lubi tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • Patabr Ekspertka

Wysłany: 18 lipca, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Hej dziewczyny, czy któraś miała w ciąży łożysko właśnie przodujące i niskoosadzone? Jestem dzisiaj 13+2 i lekarz mówi, że raczej się podniesie, ale i tak się boję 🫣 właściwie to nawet nie wiem czego 🤦🏼‍♀️ bo czy jest to jakiś powód do obaw? Wiem jedynie, że jeśli się nie podniesie to zakaz współżycia i poród przez cc, ale czy coś więcej może się stać?

Ja miałam całkowicie zakrywające szyjkę, najpierw się trochę zestresowałam, ale się podniosło i teraz na końcówce jest wysoko, także na tym etapie myślę, ze nie ma co sie martwić i tak jak dziewczyny piszą wyżej- jak na połówce będzie dalej tak to lekarz na pewno też wskaże co można a co nie. A mój lekarz mi też mówił, ze statystyka jest po naszej stronie i łożysko nisko na pierwszych prenatalnych w ogromnej ilości przypadków sie podnosi bez żadnych wyrzeczeń 💙

31 lat

Przedwczesne wygasanie czynności jajników

AMH 0,8
    FSH średnio 26-28

Klinika Bocian
    ET 07.2024 ciąża biochemiczna
    FET 09.2024 ciąża biochemiczna
    FET 25.11.2024 4.1.1
    5 dpt pozytywny test
    7 dpt beta 110
    9 dpt beta 280
    11 dpt beta 850
    14 dpt beta 3950
    20 dpt zarodek 6mm i serduszko
    10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
    11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
    13w2d (04.02) prenatalne
    18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop)
  • Nati12131 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam nisko osadzone przodujące łożysko też stwierdzone dosyć szybko bo w 15 tygodniu, moje się niestety nie podniosło, dużo krwawiłam. Oszczędzaj się teraz dużo leż, przeczekaj do 20 tygodnia, trzymam kciuki żeby się podniosło.

• bluebell Autorytet

Wysłany: 22 lipca, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam nisko osadzone łożysko około 20 tygodnia ciąży, było niecały centymetr od szyjki. Ale lekarze kazali nie panikować bo na 95% się podniesie. Nie nadwyrężać się tylko i uważać na plamienia. Nic się u mnie nie działo, po kilku tygodniach już się trochę podniosło, a około porodu było już w dnie macicy. W okolicy 12 tygodnia to trochę na wyrost takie diagnozowanie

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • LadyBug Debiutantka

Wysłany: 28 lipca, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Na 1 prenatalnych nic lekarka nie powiedziała, a z emocji zapomniałam zapytać o położenie łożyska. Ale w 1 ciąży już na 1 prenatalnych miałam zapisane na kartce, że jest wysoko i z tyłu dlatego zapytałam mojego ginekologa i on właśnie powiedział że jest nisko i z przodu ale nie zakrywa całej szyjki? Tak przynajmniej zrozumiałam. Mam nadzieję że albo się podniesie albo nic się z tego złego nie wywiąże 🫣 a co do krwawienia to może być ono spowodowane dźwiganiem, uprawianiem seksu czy po prostu łożysko samo od siebie mogłoby zacząć krwawić?

Hej, sorki polubiłam przez przypadek.

Moja koleżanka miała tak samo, i do porodu podniosło się. Po prostu miała to kontrolowane na każdej wizycie. Wierzę że u ciebie też się podniesie.

👧 35 🧔36

02/25 18+3 🩵💔

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ