Łożysko przodujące nisko osadzone
-
Hej dziewczyny, czy któraś miała w ciąży łożysko właśnie przodujące i niskoosadzone? Jestem dzisiaj 13+2 i lekarz mówi, że raczej się podniesie, ale i tak się boję 🫣 właściwie to nawet nie wiem czego 🤦🏼♀️ bo czy jest to jakiś powód do obaw? Wiem jedynie, że jeśli się nie podniesie to zakaz współżycia i poród przez cc, ale czy coś więcej może się stać?9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
04.06.25 mamy ❤️
15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶 -
Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..
Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR! -
Domel98 wrote:Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..
Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!
Na 1 prenatalnych nic lekarka nie powiedziała, a z emocji zapomniałam zapytać o położenie łożyska. Ale w 1 ciąży już na 1 prenatalnych miałam zapisane na kartce, że jest wysoko i z tyłu dlatego zapytałam mojego ginekologa i on właśnie powiedział że jest nisko i z przodu ale nie zakrywa całej szyjki? Tak przynajmniej zrozumiałam. Mam nadzieję że albo się podniesie albo nic się z tego złego nie wywiąże 🫣 a co do krwawienia to może być ono spowodowane dźwiganiem, uprawianiem seksu czy po prostu łożysko samo od siebie mogłoby zacząć krwawić?
9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
04.06.25 mamy ❤️
15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶 -