Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Łożysko przodujące nisko osadzone
Odpowiedz

Łożysko przodujące nisko osadzone

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2025, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy któraś miała w ciąży łożysko właśnie przodujące i niskoosadzone? Jestem dzisiaj 13+2 i lekarz mówi, że raczej się podniesie, ale i tak się boję 🫣 właściwie to nawet nie wiem czego 🤦🏼‍♀️ bo czy jest to jakiś powód do obaw? Wiem jedynie, że jeśli się nie podniesie to zakaz współżycia i poród przez cc, ale czy coś więcej może się stać?

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️

preg.png
  • Domel98 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2025, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
    Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..

Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2025, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domel98 wrote:
    Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
    Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..

Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!

Na 1 prenatalnych nic lekarka nie powiedziała, a z emocji zapomniałam zapytać o położenie łożyska. Ale w 1 ciąży już na 1 prenatalnych miałam zapisane na kartce, że jest wysoko i z tyłu dlatego zapytałam mojego ginekologa i on właśnie powiedział że jest nisko i z przodu ale nie zakrywa całej szyjki? Tak przynajmniej zrozumiałam. Mam nadzieję że albo się podniesie albo nic się z tego złego nie wywiąże 🫣 a co do krwawienia to może być ono spowodowane dźwiganiem, uprawianiem seksu czy po prostu łożysko samo od siebie mogłoby zacząć krwawić?

LadyBug lubi tę wiadomość

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️

preg.png
  • Patabr Ekspertka

Wysłany: 18 lipca 2025, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Hej dziewczyny, czy któraś miała w ciąży łożysko właśnie przodujące i niskoosadzone? Jestem dzisiaj 13+2 i lekarz mówi, że raczej się podniesie, ale i tak się boję 🫣 właściwie to nawet nie wiem czego 🤦🏼‍♀️ bo czy jest to jakiś powód do obaw? Wiem jedynie, że jeśli się nie podniesie to zakaz współżycia i poród przez cc, ale czy coś więcej może się stać?

Ja miałam całkowicie zakrywające szyjkę, najpierw się trochę zestresowałam, ale się podniosło i teraz na końcówce jest wysoko, także na tym etapie myślę, ze nie ma co sie martwić i tak jak dziewczyny piszą wyżej- jak na połówce będzie dalej tak to lekarz na pewno też wskaże co można a co nie. A mój lekarz mi też mówił, ze statystyka jest po naszej stronie i łożysko nisko na pierwszych prenatalnych w ogromnej ilości przypadków sie podnosi bez żadnych wyrzeczeń 💙

31 lat

Przedwczesne wygasanie czynności jajników

AMH 0,8
    FSH średnio 26-28

Klinika Bocian
    ET 07.2024 ciąża biochemiczna
    FET 09.2024 ciąża biochemiczna
    FET 25.11.2024 4.1.1
    5 dpt pozytywny test
    7 dpt beta 110
    9 dpt beta 280
    11 dpt beta 850
    14 dpt beta 3950
    20 dpt zarodek 6mm i serduszko
    10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
    11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
    13w2d (04.02) prenatalne
    18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop)
  • Nati12131 Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2025, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam nisko osadzone przodujące łożysko też stwierdzone dosyć szybko bo w 15 tygodniu, moje się niestety nie podniosło, dużo krwawiłam. Oszczędzaj się teraz dużo leż, przeczekaj do 20 tygodnia, trzymam kciuki żeby się podniosło.

• bluebell Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2025, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam nisko osadzone łożysko około 20 tygodnia ciąży, było niecały centymetr od szyjki. Ale lekarze kazali nie panikować bo na 95% się podniesie. Nie nadwyrężać się tylko i uważać na plamienia. Nic się u mnie nie działo, po kilku tygodniach już się trochę podniosło, a około porodu było już w dnie macicy. W okolicy 12 tygodnia to trochę na wyrost takie diagnozowanie

Starania od 06.2022

👩🏼 33

Kwiecien 2024 1 IUI 😭
    Maj 2024 2 IUI 🥳🙏🏻
    Luty 2025 🍼👶❤️
  • LadyBug Debiutantka

Wysłany: 28 lipca 2025, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Na 1 prenatalnych nic lekarka nie powiedziała, a z emocji zapomniałam zapytać o położenie łożyska. Ale w 1 ciąży już na 1 prenatalnych miałam zapisane na kartce, że jest wysoko i z tyłu dlatego zapytałam mojego ginekologa i on właśnie powiedział że jest nisko i z przodu ale nie zakrywa całej szyjki? Tak przynajmniej zrozumiałam. Mam nadzieję że albo się podniesie albo nic się z tego złego nie wywiąże 🫣 a co do krwawienia to może być ono spowodowane dźwiganiem, uprawianiem seksu czy po prostu łożysko samo od siebie mogłoby zacząć krwawić?

Hej, sorki polubiłam przez przypadek.

Moja koleżanka miała tak samo, i do porodu podniosło się. Po prostu miała to kontrolowane na każdej wizycie. Wierzę że u ciebie też się podniesie.

👧 35 🧔36

02/25 18+3 🩵💔

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Programy dawstwa komórek i moment, w którym warto o nich pomyśleć.

Gdy własne komórki mówią „nie”. A medycyna wciąż potrafi powiedzieć „tak”. Kiedy pada słowo „dawstwo”, niewiele osób reaguje spokojnie. To nie jest temat do rozmów między zupą a deserem. W życiu większości kobiet i par pojawia się dopiero wtedy, gdy ich pierwotna wizja drogi do rodziny zaczyna się kruszyć. Gdy mają za sobą kilka cykli IVF i za każdym razem wychodzą z wynikiem, na którym znów widnieje słowo „negatywny”. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ