X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Łożysko przodujące nisko osadzone
Odpowiedz

Łożysko przodujące nisko osadzone

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy któraś miała w ciąży łożysko właśnie przodujące i niskoosadzone? Jestem dzisiaj 13+2 i lekarz mówi, że raczej się podniesie, ale i tak się boję 🫣 właściwie to nawet nie wiem czego 🤦🏼‍♀️ bo czy jest to jakiś powód do obaw? Wiem jedynie, że jeśli się nie podniesie to zakaz współżycia i poród przez cc, ale czy coś więcej może się stać?

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • Domel98 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
    Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..

Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domel98 wrote:
    Miałam wykryte na badaniach połówkowych około 19-20tydzien. Był zakaz dźwigania/współżycia i lotu samolotem. Dostałam skierowanie na prenatalne 3 trymestru, na 28tc. Po sprawdzeniu okazało się że łożysko jest już wysoko na przedniej ścianie. Wszystko prawidłowo, bez wskazań na cc.
    Generalnie łożysko przodujące można stwierdzić dopiero około tego 20tc- nie mam pojęcia czemu już w tak wczesnej ciąży padła taka diagnoza..

Jeżeli już masz takie wiadomości z tą diagnozą, to bezwględnie gdy tylko zobaczysz chociaż kropelkę krwi z dróg rodnych, to jedziesz na SOR!

Na 1 prenatalnych nic lekarka nie powiedziała, a z emocji zapomniałam zapytać o położenie łożyska. Ale w 1 ciąży już na 1 prenatalnych miałam zapisane na kartce, że jest wysoko i z tyłu dlatego zapytałam mojego ginekologa i on właśnie powiedział że jest nisko i z przodu ale nie zakrywa całej szyjki? Tak przynajmniej zrozumiałam. Mam nadzieję że albo się podniesie albo nic się z tego złego nie wywiąże 🫣 a co do krwawienia to może być ono spowodowane dźwiganiem, uprawianiem seksu czy po prostu łożysko samo od siebie mogłoby zacząć krwawić?

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ