Niskie ryzyko trisomii, ale złe wyniki same w sobie
-
Hej
Wiem, że ryzyko trisomii określa się na podstawie różnych kwestii i nie powinno się analizować wyników krwi samych w sobie ALE czy któraś z was miała właśnie małe ryzyko a wyniki złe? Martwię się może nad wyraz ale pierwsze dziecko straciliśmy na późnym etapie (synek był zdrowy) i po prostu boję się że tym razem będzie chore albo nie daj Boże znowu je stracimy… chyba potrzebuje jakiegoś pozytywnego słowa bo od wczoraj trochę wariuje. Lekarz napisał mi, że skoro nie mieli zastrzeżeń do anatomii płodu na pierwszych prenatalnych to nie ma to raczej podstaw klinicznych, ale ten płód w 13tc jest na tyle malutki, że martwię się żeby nic nie zobaczyli złego na drugich badaniach…9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
04.06.25 mamy ❤️
15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶 -
Ang3llica wrote:Hej
Wiem, że ryzyko trisomii określa się na podstawie różnych kwestii i nie powinno się analizować wyników krwi samych w sobie ALE czy któraś z was miała właśnie małe ryzyko a wyniki złe? Martwię się może nad wyraz ale pierwsze dziecko straciliśmy na późnym etapie (synek był zdrowy) i po prostu boję się że tym razem będzie chore albo nie daj Boże znowu je stracimy… chyba potrzebuje jakiegoś pozytywnego słowa bo od wczoraj trochę wariuje. Lekarz napisał mi, że skoro nie mieli zastrzeżeń do anatomii płodu na pierwszych prenatalnych to nie ma to raczej podstaw klinicznych, ale ten płód w 13tc jest na tyle malutki, że martwię się żeby nic nie zobaczyli złego na drugich badaniach…
Hejka, tutaj na forum było całkiem sporo takich wątków, gdzie przy dobrym USG wyszły wyższe ryzyka przez badania krwi ale dzidziusie były zdroweposzukaj i na pewno znajdziesz dużo takich przypadków
A po czym uważasz że masz złe wyniki krwi? Lekarz coś o nich wspominał?
Jeśli aż tak się boisz to możesz zawsze rozważyć zrobienie tych bardziej zaawansowanych badań - sanco, panorama, nifty - to spory koszt ale może pozwoli Ci się uspokoić?Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Bergamotka94 wrote:Hejka, tutaj na forum było całkiem sporo takich wątków, gdzie przy dobrym USG wyszły wyższe ryzyka przez badania krwi ale dzidziusie były zdrowe
poszukaj i na pewno znajdziesz dużo takich przypadków
A po czym uważasz że masz złe wyniki krwi? Lekarz coś o nich wspominał?
Jeśli aż tak się boisz to możesz zawsze rozważyć zrobienie tych bardziej zaawansowanych badań - sanco, panorama, nifty - to spory koszt ale może pozwoli Ci się uspokoić?
Sprawdzałam na Internecie moje wyniki tj PAPP-A, Wolna bhcg, AFP i sprawdzając każdy z osobna to wtedy są złe dlatego trochę mnie to dziwi, ale np ryzyko trisomii 21 podstawowe 1:930 a skorygowane 1:18595
Trisomii 18 1:2301 a skorygowane <1:20000
Trisomii 13 1:7210 a skorygowane <1:200009/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
04.06.25 mamy ❤️
Ang3llica wrote:Sprawdzałam na Internecie moje wyniki tj PAPP-A, Wolna bhcg, AFP i sprawdzając każdy z osobna to wtedy są złe dlatego trochę mnie to dziwi, ale np ryzyko trisomii 21 podstawowe 1:930 a skorygowane 1:18595
Trisomii 18 1:2301 a skorygowane <1:20000
Trisomii 13 1:7210 a skorygowane <1:20000
No to myślę że to są super wyniki! Myślę że wcale nie masz tak złych wyników, a z resztą z tego co wiem to takie samodzielne sprawdzanie wyników bez USG nie ma większego sensu. Na pewno wszystko będzie u Ciebie dobrzeWiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 15:04
Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,
4cs 📌🍀
26.05 (12 dpo) - ⏸️.
17.06 - bije serduszko ❤️
28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
Rośnij dzidziusiu 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
promykk wrote:
Nie rozumiem tego diagramu 🫣 a sama mam inne9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
04.06.25 mamy ❤️
To chyba troszkę inaczej działa, niż myślisz. Surowe wyniki HCG i białka PAPPA nie poddają się interpretacji. Interpretacja jest możliwa dopiero w odniesieniu do norm (co dotyczy w zasadzie prawie wszystkich istniejących badań krwi). W tym badaniu, normy są różne dla różnych grup pacjentek i dla wieku ciąży. I tu już się robi trochę rocket science, ale na szczęście na wyniku lekarz wpisuje, jakie są Twoje wyniki w odniesieniu do właściwej z norm - to jest MoM. Czy możesz podać swoje wyniki MoM?
-
Ang3llica wrote:Hej
Wiem, że ryzyko trisomii określa się na podstawie różnych kwestii i nie powinno się analizować wyników krwi samych w sobie ALE czy któraś z was miała właśnie małe ryzyko a wyniki złe? Martwię się może nad wyraz ale pierwsze dziecko straciliśmy na późnym etapie (synek był zdrowy) i po prostu boję się że tym razem będzie chore albo nie daj Boże znowu je stracimy… chyba potrzebuje jakiegoś pozytywnego słowa bo od wczoraj trochę wariuje. Lekarz napisał mi, że skoro nie mieli zastrzeżeń do anatomii płodu na pierwszych prenatalnych to nie ma to raczej podstaw klinicznych, ale ten płód w 13tc jest na tyle malutki, że martwię się żeby nic nie zobaczyli złego na drugich badaniach…
Ja na Twoim miejscu zrobiłabym badania NIPT np Sanco. Badają nie tylko Trisomie. Będziesz miała czarno na białym , że maleństwo jest zdrowe i na pewno więcej spokoju. -
https://ibb.co/mMR3Hgb
To chyba wszystkie wyniki w MoM, które mam jak jeszcze czegoś brakuje to dajcie znać, bo tego MoM to tym bardziej nie ogarniam9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔
04.06.25 mamy ❤️