X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Niskie ryzyko trisomii, ale złe wyniki same w sobie
Odpowiedz

Niskie ryzyko trisomii, ale złe wyniki same w sobie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Wiem, że ryzyko trisomii określa się na podstawie różnych kwestii i nie powinno się analizować wyników krwi samych w sobie ALE czy któraś z was miała właśnie małe ryzyko a wyniki złe? Martwię się może nad wyraz ale pierwsze dziecko straciliśmy na późnym etapie (synek był zdrowy) i po prostu boję się że tym razem będzie chore albo nie daj Boże znowu je stracimy… chyba potrzebuje jakiegoś pozytywnego słowa bo od wczoraj trochę wariuje. Lekarz napisał mi, że skoro nie mieli zastrzeżeń do anatomii płodu na pierwszych prenatalnych to nie ma to raczej podstaw klinicznych, ale ten płód w 13tc jest na tyle malutki, że martwię się żeby nic nie zobaczyli złego na drugich badaniach…

9/11/24 Maksymilian 31tc 👼💔

16.05.25 pozytywny test ciążowy 🌈
    04.06.25 mamy ❤️
    15.07.25 pierwsze prenatalne, wszystko dobrze 🫶
  • Bergamotka94 Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Hej
    Wiem, że ryzyko trisomii określa się na podstawie różnych kwestii i nie powinno się analizować wyników krwi samych w sobie ALE czy któraś z was miała właśnie małe ryzyko a wyniki złe? Martwię się może nad wyraz ale pierwsze dziecko straciliśmy na późnym etapie (synek był zdrowy) i po prostu boję się że tym razem będzie chore albo nie daj Boże znowu je stracimy… chyba potrzebuje jakiegoś pozytywnego słowa bo od wczoraj trochę wariuje. Lekarz napisał mi, że skoro nie mieli zastrzeżeń do anatomii płodu na pierwszych prenatalnych to nie ma to raczej podstaw klinicznych, ale ten płód w 13tc jest na tyle malutki, że martwię się żeby nic nie zobaczyli złego na drugich badaniach…

Hejka, tutaj na forum było całkiem sporo takich wątków, gdzie przy dobrym USG wyszły wyższe ryzyka przez badania krwi ale dzidziusie były zdrowe :) poszukaj i na pewno znajdziesz dużo takich przypadków :)
    A po czym uważasz że masz złe wyniki krwi? Lekarz coś o nich wspominał?
    Jeśli aż tak się boisz to możesz zawsze rozważyć zrobienie tych bardziej zaawansowanych badań - sanco, panorama, nifty - to spory koszt ale może pozwoli Ci się uspokoić?

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
    Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,

4cs 📌🍀

26.05 (12 dpo) - ⏸️.
    17.06 - bije serduszko ❤️
    28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
    Rośnij dzidziusiu 🥹

💫team #rodzew2026 🪄
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamotka94 wrote:
    Hejka, tutaj na forum było całkiem sporo takich wątków, gdzie przy dobrym USG wyszły wyższe ryzyka przez badania krwi ale dzidziusie były zdrowe :) poszukaj i na pewno znajdziesz dużo takich przypadków :)
    A po czym uważasz że masz złe wyniki krwi? Lekarz coś o nich wspominał?
    Jeśli aż tak się boisz to możesz zawsze rozważyć zrobienie tych bardziej zaawansowanych badań - sanco, panorama, nifty - to spory koszt ale może pozwoli Ci się uspokoić?

Sprawdzałam na Internecie moje wyniki tj PAPP-A, Wolna bhcg, AFP i sprawdzając każdy z osobna to wtedy są złe dlatego trochę mnie to dziwi, ale np ryzyko trisomii 21 podstawowe 1:930 a skorygowane 1:18595
    Trisomii 18 1:2301 a skorygowane <1:20000
    Trisomii 13 1:7210 a skorygowane <1:20000

04.06.25 mamy ❤️
  • Bergamotka94 Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Sprawdzałam na Internecie moje wyniki tj PAPP-A, Wolna bhcg, AFP i sprawdzając każdy z osobna to wtedy są złe dlatego trochę mnie to dziwi, ale np ryzyko trisomii 21 podstawowe 1:930 a skorygowane 1:18595
    Trisomii 18 1:2301 a skorygowane <1:20000
    Trisomii 13 1:7210 a skorygowane <1:20000

No to myślę że to są super wyniki! Myślę że wcale nie masz tak złych wyników, a z resztą z tego co wiem to takie samodzielne sprawdzanie wyników bez USG nie ma większego sensu. Na pewno wszystko będzie u Ciebie dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 15:04

Ona 30
    💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
    Prenacaps Multi 1, Wit. D, Cholina, Kwasy DHA,

4cs 📌🍀

26.05 (12 dpo) - ⏸️.
    17.06 - bije serduszko ❤️
    28.07 - prenatalne 👍 🩵 CRL 6,89 cm
    Rośnij dzidziusiu 🥹

💫team #rodzew2026 🪄
  • promykk Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzanie każdego z osobna nie ma sensu, zobacz ten diagram:
    IMG-5551.jpg

Robiłam nifty pro w 10tc. i dało mi duuużo spokoju po poronieniu, polecam. 💖

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca, 15:05

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    08.07 1600g 🧁

preg.png
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promykk wrote:
    Sprawdzanie każdego z osobna nie ma sensu, zobacz ten diagram:
    IMG-5551.jpg

Robiłam nifty pro w 10tc. i dało mi duuużo spokoju po poronieniu, polecam. 💖

Nie rozumiem tego diagramu 🫣 a sama mam inne

04.06.25 mamy ❤️
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba troszkę inaczej działa, niż myślisz. Surowe wyniki HCG i białka PAPPA nie poddają się interpretacji. Interpretacja jest możliwa dopiero w odniesieniu do norm (co dotyczy w zasadzie prawie wszystkich istniejących badań krwi). W tym badaniu, normy są różne dla różnych grup pacjentek i dla wieku ciąży. I tu już się robi trochę rocket science, ale na szczęście na wyniku lekarz wpisuje, jakie są Twoje wyniki w odniesieniu do właściwej z norm - to jest MoM. Czy możesz podać swoje wyniki MoM?

• promykk Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Nie rozumiem tego diagramu 🫣 a sama mam inne
    A jakie masz wyniki w mom?

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    08.07 1600g 🧁

preg.png
  • Babsi Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ang3llica wrote:
    Hej

Ja na Twoim miejscu zrobiłabym badania NIPT np Sanco. Badają nie tylko Trisomie. Będziesz miała czarno na białym , że maleństwo jest zdrowe i na pewno więcej spokoju.

👨‍🦲49 👱‍♀️ 43 🐶🐱

28.07.2024 ⏸️
    28.07.2024 jest serduszko
    26.09.2024 12+4 💔
    17.03.2025 CB
    09.04.2025 -⏸️
    16.04.2025 USG piersi 👍
    18.04.2025 - diagnoza Hashimoto - Euthyrox 100
    💊
    30.04.2025 - jest ❤️

Mamy 💙

preg.png
  • Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://ibb.co/mMR3Hgb

To chyba wszystkie wyniki w MoM, które mam jak jeszcze czegoś brakuje to dajcie znać, bo tego MoM to tym bardziej nie ogarniam

04.06.25 mamy ❤️
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To masz te wyniki bardzo dobre - w normie :)

• Ang3llica Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja9 wrote:
    To masz te wyniki bardzo dobre - w normie :)

A jak to określasz w takim razie?

04.06.25 mamy ❤️
  • Nadzieja9 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoM od 0,5 do 2,5 to jest norma, zarówno dla bety jak i dla białka pappa. Twoje wyniki mieszczą się w normie, gratulacje! :)

Ang3llica lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ