X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podgrzewacze i wyparzacze do butelek
Odpowiedz

Podgrzewacze i wyparzacze do butelek

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Mamy,
    Mam zamiar karmić syna mm. Pytanie do Was: jaki rekomendujecie podgrzewacz i wyparzacz?

Spędziłam dziś kilka godzin w internecie i nadal nic nie wiem.

Z góry dzięki za wszelkie rady :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy podgrzewacz babyone i jest super. Używamy go ponad rok i nie mam zastrzeżeń. Wyparzam też w nim smoczki.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie użyłam wyparzacza i podgrzewacza
    Kiedy wyparzalam butelki syn dostal plesniawki
    Do podgrzewania przegotowanej wody używałam mikrofalowki(kilka sekund i już)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    My mamy podgrzewacz babyone i jest super. Używamy go ponad rok i nie mam zastrzeżeń. Wyparzam też w nim smoczki.
    Nie używasz wyparzacza do butelek?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butelke wyparzalam raz na 2 albo 3 dni. Wkładalam do gotujacej wody na 5 min. Tak to mylam w płynie do butelek. Mały ma rok i dwa miesiące i nigdy nie miał żadnej plesniawki.

edwarda20 lubi tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 stycznia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy podgrzewacz nuk -parowy. Polecam. Wode podgrzewa od 30sek do 1min, w zaleznosci ile wody chcesz podgrzac. Butelke wyparzam we wrzatku.

• delilah11 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie korzystałam i nie korzystam z żadnego podgrzewacza czy wyparzacza.

Gorąca wodę trzymam w termosie, obok mam odlaną chłodną.
    Do podgrzewania używam wrzątku - kąpieli wodnej.
    Butle wyparzam raz na kilka dni jak mi się przypomni.

Do tej pory żadnych kolek, problemów z brzuszkiem, kupką, pleśniawkami.

• NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie posiadam wyparzacza, ani sterylizatora.

Mamy podgrzewacz, bo to dla mnie straszna wygoda. W nocy woda ma dokładnie taką temp.jaką ma mieć. Wsypujesz tylko mleko i luzik.

Ale wyparzacza nie mamy, nigdy nie używaliśmy i nie zamierzam. Wystarczy raz na jakiś czas wyparzyć wrzątkiem. Wrzucasz na 5 min i gotowe. Nic się dzieciakom nie działo.

Podobno wyparzacze i sterylizatory mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. PODOBNO dzieci mają pleśniawki, łapią częściej alergie. Po prostu te urządzenia, zgodnie z przeznaczeniem wyjaławiają butelki i przedmioty, a dziecko, które nie ma styczności ze "złymi" bakteriami nie uodparnia się na nie, więc jak tylko pojawi się jakaś bakteria z zabawki, czy czegokolwiek, to od razu atakuje grzybek - czyt.pleśniawki, astmy i inne cholerstwa.
    Tak tylko czytałam. Lekarzem nie jestem. Nie znam się. Ja w każdym bądź razie nie stosuję wyparzaczy i żadnych sterylizatorów.

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna wrote:
    nie posiadam wyparzacza, ani sterylizatora.

Mamy podgrzewacz, bo to dla mnie straszna wygoda. W nocy woda ma dokładnie taką temp.jaką ma mieć. Wsypujesz tylko mleko i luzik.

Ale wyparzacza nie mamy, nigdy nie używaliśmy i nie zamierzam. Wystarczy raz na jakiś czas wyparzyć wrzątkiem. Wrzucasz na 5 min i gotowe. Nic się dzieciakom nie działo.

Podobno wyparzacze i sterylizatory mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. PODOBNO dzieci mają pleśniawki, łapią częściej alergie. Po prostu te urządzenia, zgodnie z przeznaczeniem wyjaławiają butelki i przedmioty, a dziecko, które nie ma styczności ze "złymi" bakteriami nie uodparnia się na nie, więc jak tylko pojawi się jakaś bakteria z zabawki, czy czegokolwiek, to od razu atakuje grzybek - czyt.pleśniawki, astmy i inne cholerstwa.
    Tak tylko czytałam. Lekarzem nie jestem. Nie znam się. Ja w każdym bądź razie nie stosuję wyparzaczy i żadnych sterylizatorów.

Ma to w sumie sens. Teraz jak szukałam informacji to wszedzie jest, że powinno sie wyparzac do 6mca minimum. Ale cos czuje, że to moze byc zwykly marketing.

Czyli po karmieniu tylko myjesz butelke? do wrzątku raz na kilka dni?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • NiecierpliwaOna Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak robiłam, a jeszcze z czystego lenistwa, miałam dwie butelki. Jedna z woda w podgrzewaczu, druga umyta gdzieś tam z boku. Kiedy była pora karmienia, to tylko butelkę z podgrzewacza - już miałam tam odmierzona ilość wody, wsypywałam mleko i gotowe do podania, od razu wlewałam przegotowana wode do drugiej butelki i ja dawałm do podgrzewacza. Po karmieniu nie musiałam sie spieszyć z myciem, bo miałam tamtą drugą w podgrzewaczu. A butelke tylko myłam wodą z płynem i co kilka dni wyparzałam razem ze smoczkiem we wrzątku ok 5 min

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2018, 22:26

Wojtuś 09. 03. 2013
    Kasia 20. 05. 2015
    Kubuś 13. 11. 2016
    Aniołek Bogusia <3 24.01.2018 <3 [*] 10 tc
    Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 klz9hdgexq2u0dlm.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię jak Niecierpliwa Ona. Wszystko jest (odpukac) w najlepszym porządku.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak wyżej napisalam-kiedy wyparzalam syn dostal plesniawki. Przestalam wyparzac . Sama nie wiem czemu mnie tchnelo z tą sterylizacja skoro przy pierwszym dziecku tak nie robilam. Szybko zrozumialam błąd

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślałaś może o czajniku, który zagrzewa wodę do wybranej temperatury? My taki mamy i myślę, że zastąpi mi podgrzewacz, bo nie musi być cały czas włączony,a w ciągu kilku sekund podgrzewa wodę do np. 40°. A przy okazji jest też normalnym czajnikiem, więc nie potrzebujesz dodatkowego gadżetu w kuchni :)

P.s. Ten mój czajnik ma wbudowany termometr, więc zawsze dokładnie widzisz ile woda ma stopni ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2018, 00:37

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    A myślałaś może o czajniku, który zagrzewa wodę do wybranej temperatury? My taki mamy i myślę, że zastąpi mi podgrzewacz, bo nie musi być cały czas włączony,a w ciągu kilku sekund podgrzewa wodę do np. 40°. A przy okazji jest też normalnym czajnikiem, więc nie potrzebujesz dodatkowego gadżetu w kuchni :)

P.s. Ten mój czajnik ma wbudowany termometr, więc zawsze dokładnie widzisz ile woda ma stopni ;)
    Poczytam w necie :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda świetnie Cie rozumiem, bo wybór jest spory. Jeśli chodzi o sterylizacje to czytałam gdzieś opinię, że przedmioty wyjęte ze sterylizatora są sterylne kilka minut, a potem potem przez kontakt z otoczeniem znów łapią to co tam w powietrzu fruwa. Moim zdaniem warto mimo wszystko od czasu do czasu wyparzyć/wysterylizować. My mamy sterylizator parowy do kuchenki mikrofalowej, bo tani, mały, szybki i przenośny (można podłączyć pod ładowarkę samochodową) - w porównaniu z wyparzaniem w garnkach.
    A podgrzewacz też możesz wybrać klasyczny, który podgrzewa do odpowiedniej dla dziecka temperatury słoiczek lub butlę lub wybrać taki z większą ilością funkcji, np. sprawdź Chicco podgrzewacz digital. Można w nim ustawić temperaturę pokarmu (zamrożony, temp. pokojowa, itd.), wybrać wielkość słoiczka lub butelki i można też ustawić czas, na kiedy pokarm ma być gotowy, np. za 15 min. gdy będziecie już po kąpieli.
    Jeśli planujesz mm to pewnie podgrzewacz był by dla Ciebie wygodny, zwłaszcza w nocy, ale spokojnie sobie przemyśl wszystkie plusy i minusy, bo każdy gadżet ułatwia życie, ale na koniec zostaje się z cała masą rzeczy, które trzeba potem sprzedać lub komuś podarować.

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na avencie lecimy juz z 2ga corka i b fajna rzecz.na podroz mamy mini wersje na 1 butle : sterylizuje i podgrzewa

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjmuje sie ze do 24h po wyparzeniu butle sa ok.przy starszym dziecku np 6mcy plus uzywamy naczyn i po 24h i nie ma klopotu z brzuszkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 14:06

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ma to w sumie sens. Teraz jak szukałam informacji to wszedzie jest, że powinno sie wyparzac do 6mca minimum. Ale cos czuje, że to moze byc zwykly marketing.

Czyli po karmieniu tylko myjesz butelke? do wrzątku raz na kilka dni?

Ja miałam podgrzewacz nuka i wyparzacz z canpol. Wyparzalam przez pierwsze chyba 4 miesiące. W zaleceniach jest żeby jednak wyparzac butelki i smoczki, ja tak robilam i żadnych plesniawek ani alergii moje nigdy nie miały. Starsza byla na cycu ale tez pila z butelki moje odciagmiete mleko i tez zawsze były wyparzane.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ