X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Restauracje - ciąża
Odpowiedz

Restauracje - ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • FElkaq Nowa

Wysłany: 7 lipca, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wiem, że to może głupie pytanie...ale czytając wiele o ciąży o tym co wolno jeść itp zastanawiam się czy chodzicie do restauracji ?
    Wszędzie pisze, że trzeba zwracać uwagę na to żeby myć warzywa ...no przecież nie powiem kelnerowi żeby umył dobrze warzywa. A co z ziołami, zakazany jest tymianek, rozmaryn, cząber, lubczyk...skąd mam wiedzieć, czy nie jem go w podanym daniu.
    Przecież to jakiś obłęd, czy naprawdę trzeba aż tak pilnować się na każdym kroku.
    Jak jest z Wami ?

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile tego tymianku trzeba zjeść, żeby zaszkodził? Pewnie jakiś kilogram... ;)
    Nie słyszałam o tym, żeby te zioła były zakazane. Bo właściwie to i nie bardzo szukałam takich rzeczy. Zakazany na pewno jest alkohol i nikotyna, ale zioła?
    To co można wyczytać w internecie trzeba dzielić na cztery, inaczej wychodzi, że nic nie można.
    Ja z ziół unikałam jedynie kopru włoskiego w ciąży, bo ponoć faktycznie może działać toksycznie na płód, ale piłam naprawdę dużo herbatek z niego, czasami nawet 3 dziennie, a to stanowczo za dużo.
    W restauracji nikt nie poda brudnych warzyw ani nic co może ewidentnie zaszkodzić. Żaden lokal gastronomiczny nie będzie ryzykował zatrucia klienta.
    Ciesz się jedzeniem póki zgaga nie męczy i póki dziecko nie okaże się alergikiem, bo wtedy to może nie być takie proste... ;)

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam normalnie, jedynie co to raz zdarzyło mi się dopytać czy ser kozi jest pasteryzowany oraz ściągnąć kiełki z pizzy. Pierwsze słyszę, żeby jakieś zioła były zakazane 😅 A to nie chodzi może o napar z tych ziół czy coś? Nie jadłam tylko surowego mięsa, wędlin długodojrzewających typu prosciutto, serów niepasteryzowanych i tych kiełków, bo tu akurat miałam wątpliowsć czy to myją w ogóle. Wszystkie warzywa normalnie, nie popadajmy w paranoję. Mama ginekolog ma jakiś tekst o tym czego nie można jeść, polecam tam sprawdzić.

age.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie chodzę, i tak trochę przyjemności odpadło, więc chociaż żarciem sobie dogodzę.
    Wiadomo, nie zamawiam tatara czy surowej ryby, unikam też jajek z płynnym żółtkiem, ale do głowy mi nie przyszło zastanawiać się czy sałata w knajpie jest umyta.
    Wymienione zioła mogą szkodzić w większych ilościach, od szczypty nic się nie stanie 🤷‍♂️

kropka_aga lubi tę wiadomość

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe gitówa 💪

19.08 małe pulpeciki 🩵788 g, 🩷 749 g, 🩷712 g

4.10 Trio już na świecie 31+1
    Julian 🩵
    Florentynka 🩷
    Matylda 🩷
  • Lillka Ekspertka

Wysłany: 7 lipca, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FElkaq wrote:
    Hej dziewczyny wiem, że to może głupie pytanie...ale czytając wiele o ciąży o tym co wolno jeść itp zastanawiam się czy chodzicie do restauracji ?
    Wszędzie pisze, że trzeba zwracać uwagę na to żeby myć warzywa ...no przecież nie powiem kelnerowi żeby umył dobrze warzywa. A co z ziołami, zakazany jest tymianek, rozmaryn, cząber, lubczyk...skąd mam wiedzieć, czy nie jem go w podanym daniu.
    Przecież to jakiś obłęd, czy naprawdę trzeba aż tak pilnować się na każdym kroku.
    Jak jest z Wami ?

Jeżeli jesteś w ciąży to radzę trochę wyluzować, bo mam wrażenie że za bardzo się nakręcasz w sprawdzaniu czego można, co jest zabronione. Prowadzący powinien Ci powiedzieć czego powinnaś unikać. Po co się stresować? Takie złe emocje źle wpływają na dziecko.

👰‍♀️29 🤵32

Starania od 2021
    Z pomocą medyczną od 2024 👩‍⚕️
    07.04 sonoHSG
    3x IUI ❌

04.06 ⏸️ 😍 naturals
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziłam normalnie. Większość rzeczy spokojnie można jeść. Jak mąż mnie zabrał na steki to wzięłam sałatkę z pokrojoną wołowina i poprosiłam o wysmażenie miesa. Gość popatrzył na mnie jak na kosmitkę, powiedziałam że wiem że wysmażony stek to herezja, ale jestem w ciąży. Zrozumiał :D Myślę że bardziej zaszkodzi paranoiczne unikanie surowych warzyw, szczególnie na psychikę.

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ