X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Restauracje - ciąża
Odpowiedz

Restauracje - ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • FElkaq Nowa

Wysłany: 7 lipca, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wiem, że to może głupie pytanie...ale czytając wiele o ciąży o tym co wolno jeść itp zastanawiam się czy chodzicie do restauracji ?
    Wszędzie pisze, że trzeba zwracać uwagę na to żeby myć warzywa ...no przecież nie powiem kelnerowi żeby umył dobrze warzywa. A co z ziołami, zakazany jest tymianek, rozmaryn, cząber, lubczyk...skąd mam wiedzieć, czy nie jem go w podanym daniu.
    Przecież to jakiś obłęd, czy naprawdę trzeba aż tak pilnować się na każdym kroku.
    Jak jest z Wami ?

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile tego tymianku trzeba zjeść, żeby zaszkodził? Pewnie jakiś kilogram... ;)
    Nie słyszałam o tym, żeby te zioła były zakazane. Bo właściwie to i nie bardzo szukałam takich rzeczy. Zakazany na pewno jest alkohol i nikotyna, ale zioła?
    To co można wyczytać w internecie trzeba dzielić na cztery, inaczej wychodzi, że nic nie można.
    Ja z ziół unikałam jedynie kopru włoskiego w ciąży, bo ponoć faktycznie może działać toksycznie na płód, ale piłam naprawdę dużo herbatek z niego, czasami nawet 3 dziennie, a to stanowczo za dużo.
    W restauracji nikt nie poda brudnych warzyw ani nic co może ewidentnie zaszkodzić. Żaden lokal gastronomiczny nie będzie ryzykował zatrucia klienta.
    Ciesz się jedzeniem póki zgaga nie męczy i póki dziecko nie okaże się alergikiem, bo wtedy to może nie być takie proste... ;)

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodziłam normalnie, jedynie co to raz zdarzyło mi się dopytać czy ser kozi jest pasteryzowany oraz ściągnąć kiełki z pizzy. Pierwsze słyszę, żeby jakieś zioła były zakazane 😅 A to nie chodzi może o napar z tych ziół czy coś? Nie jadłam tylko surowego mięsa, wędlin długodojrzewających typu prosciutto, serów niepasteryzowanych i tych kiełków, bo tu akurat miałam wątpliowsć czy to myją w ogóle. Wszystkie warzywa normalnie, nie popadajmy w paranoję. Mama ginekolog ma jakiś tekst o tym czego nie można jeść, polecam tam sprawdzić.

age.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie chodzę, i tak trochę przyjemności odpadło, więc chociaż żarciem sobie dogodzę.
    Wiadomo, nie zamawiam tatara czy surowej ryby, unikam też jajek z płynnym żółtkiem, ale do głowy mi nie przyszło zastanawiać się czy sałata w knajpie jest umyta.
    Wymienione zioła mogą szkodzić w większych ilościach, od szczypty nic się nie stanie 🤷‍♂️

kropka_aga lubi tę wiadomość

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe

preg.png
  • Lillka Ekspertka

Wysłany: 7 lipca, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FElkaq wrote:
    Hej dziewczyny wiem, że to może głupie pytanie...ale czytając wiele o ciąży o tym co wolno jeść itp zastanawiam się czy chodzicie do restauracji ?
    Wszędzie pisze, że trzeba zwracać uwagę na to żeby myć warzywa ...no przecież nie powiem kelnerowi żeby umył dobrze warzywa. A co z ziołami, zakazany jest tymianek, rozmaryn, cząber, lubczyk...skąd mam wiedzieć, czy nie jem go w podanym daniu.
    Przecież to jakiś obłęd, czy naprawdę trzeba aż tak pilnować się na każdym kroku.
    Jak jest z Wami ?

Jeżeli jesteś w ciąży to radzę trochę wyluzować, bo mam wrażenie że za bardzo się nakręcasz w sprawdzaniu czego można, co jest zabronione. Prowadzący powinien Ci powiedzieć czego powinnaś unikać. Po co się stresować? Takie złe emocje źle wpływają na dziecko.

👰‍♀️29 🤵32

Starania od 2021
    Z pomocą medyczną od 2024 👩‍⚕️
    07.04 sonoHSG
    3x IUI ❌

Miesiąc przerwy
    04.06 ⏸️ 😍
    05.06 Hcg 3355 mlU/ml, prog 29
    07.06 Hcg 6259 mlU/ml

18.06 Crl 0,86 cm
    25.06 Crl 1,54 cm 🥰 8w

💊pueria, duphaston
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 10 lipca, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziłam normalnie. Większość rzeczy spokojnie można jeść. Jak mąż mnie zabrał na steki to wzięłam sałatkę z pokrojoną wołowina i poprosiłam o wysmażenie miesa. Gość popatrzył na mnie jak na kosmitkę, powiedziałam że wiem że wysmażony stek to herezja, ale jestem w ciąży. Zrozumiał :D Myślę że bardziej zaszkodzi paranoiczne unikanie surowych warzyw, szczególnie na psychikę.

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ