suplementacja żelaza od 1 trymestru
-
Cześć dziewczyny,
dzień po transferze zrobiłam sobie pomiar żelaza we krwi. Wynik był poniżej normy (wyszła wartość 5 przy normach od 9 do 30,4). Przez ponad półtorej tygodnia przyjmowałam Ascofer 3x2 tabletki dziennie i poziom wzrósł do 29,9 (przy normie 30,4). Już odstawiłam żelazo, ale przeczytałam teraz gdzieś, że nie powinno się brać żelaza w pierwszych tygodniach ciąży, bo po pierwsze dziecko nie potrzebuje na tym etapie tyle żelaza, a po drugie żelazo ma duży potencjał oksydacyjny (czy coś takiego), co może prowadzić do wad rozwojowych płodu. Dlatego wiele ciążowych preparatów zawiera żelazo w zestawach dopiero na drugi trymestr.
Czy któraś zażywała z Was żelazo od początku ciąży i nie zaszkodziło to dziecku? Szukam jakiegoś pocieszenia, bo niestety czasu nie odwrócę, a zajść w ciąże udało się dopiero po 4 transferze in vitro, więc już bardzo dużo przeszłam i czuję ciągle niepokój. Teraz jestem w 5 dc, więc wszystko się może jeszcze zdarzyć, ale ja sobie wiercę dziurę w głowie, że mogłam tylko zaszkodzić tym żelazem Proszę o wsparcie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 21:02
-
nick nieaktualnyA czemu żelazo ma zaszkodzić dziecku??
Skoro miałaś taki niedobór to ciężko żeby po kilku tabletkach nagle miałaś mega nadmiar który miałby jakoś zaszkodzić dziecku. Żelazo az tak dobrze sie nie przyswaja. Zresztą dziecko dostaje to co potrzebuje i nie dostanie niczego w nadmiarze.
Brałam juz podczas starań (bo niedobor utrudnia zajście, tak samo jak niedobór d3) i brałam całą ciąże duże dawki zelaza. Mam 3 zdrowych dzieci
P.S Pierwsze słyszę żeby żelazo wpływalo na wady płodu. Lekarz ci tak powiedział?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2019, 08:30
-