Toksoplazmoza
-
Zadzwoń do lekarza
Powtórz badanie w tym samym i innym laboratorium już teraz. Jeśli nadal będzie igm + to trzeba leczyć i wizyta u lekarza do przyspieszenia. Ja bym tak przynajmniej zrobiła, żeby się upewnić, że to nie błąd laboratorium.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 03:38
-
Jeśli igg jest + a igm - to rzeczywiście zakażenie jest stare ale masz igm ponad normę wiec jakby drugi plus a to jest świeże zakażenie a to już trzeba leczyć. Żeby sprawdzić kiedy się zarazilas trzeba sprawdzic awidnosc czyli jak dawno doszło do zakażenia. Najlepiej zadzwoń do lekarza albo jak masz możliwość to pod jedz z wynikami. Nie wiem co oznacza ten wynik watpliwy? Może jakiś błąd wystąpił
-
nick nieaktualnyStawiam na to, ze to stare zakażenie a igm to albo błąd lab albo czasem w ciąży igm wzrastają, gdyby była świeża infekcja to igm byłoby wyższe igg zapewne już też, gdyby był to początek infekcji igm mogłoby być wątpliwe ale wtedy nie zdążyłoby się pojawić igg
-
NIE POWTARZAJ WYNIKÓW PO INNYCH LABORATORIACH TYLKO ZRÓB AWIDNOŚĆ PRZECIWCIAŁ IGM !!!
Ja miałam dodatnie przeciwciała IgG - wynik 28,9 a od 3 był pozytywny oraz przeciwciała IgM 0,64 a w przedziale 0,55-0,65 wynik był wątpliwy.
Od razu lekarz kazał mi zrobić awidność przeciwciał IgM- to badanie ma Ci wyjść z jak najwyższym wynikiem i pokazuje ono czy zakażenie jest świeże czyli czy doszło do niego w ciągu ostatnich 3 miesięcy czy dawniej. Jak dawniej to nie zagraża ono już płodowi.
U mnie na szczęście awidność wyszła wysoka więc zakażenie starsze jak 3/4 miesiące, ale lekarz powiedział, że jeżeli wyjdzie niska to będę skierowana do poradni chorób zakaźnych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 14:01
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Widzisz, w takim razie przy niskiej awidności jest prowadzona dalsza diagnoza. Ja miałam wysoką więc nie musiałam się leczyć, a koleżanka miała tak jak ja - IgM wątpliwe, a nie negatywne więc po to robi się awidność bo wynik jest niejednoznaczny. Z resztą takie gdybanie. Niech zrobi badania to się dowie.
-
Martusia - doskonale rozumiem Twoje obawy, ale Toxo to jeszcze nie wyrok, no jest ryzyko większe, ale leczy się to, trochę gorzej sprawa ma się z Cytomegalią, tego cholerstwa się nie leczy
Dobrze, że plamienie ustało no i gratulacje tego wspaniałego widoku na usg12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Dokładnie, ja mam obsesje na punkcie toxo i robię badanie co 3 tyg. Ale obczytalam juz chyba cały internet i praktycznie wszystkie dziewczyny rodziły zdrowe dzieciaczki
-
Awidnosc robi sie do igg, a nie igm, zeby pokazac jak "stare" sa to przeciwciala.
Igm wystepuja przy infekcji pierwotnej, niedlugo po zarazeniu (a w przypadku cytomegalii takze, przy infekci wtornej), wiec nie bada sie ich "starosci", bo z reguly sa po zarazeniu i w trakcie, stad awidnosc bada sie w odniesieniu do igg, ktore utrzymywac moga sie do konca zycia, a infekcja moze byc juz dawno przechorowana.)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2016, 11:50
-