X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Żelazo w ciąży.
Odpowiedz

Żelazo w ciąży.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Meggy88 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, pytanko do ciążowych wyjadaczek 😁
    Trochę się niepokoje bo żelazo wyszło mi 220, a norma do 180 mg/dl.

Bardzo mnie to dziwi, bo długo byłam weganką, teraz zaczęłam nabiał, jajka, ryby jesc, ale do mięsa dopiero się przymierzam.

4 tyg temu żelazo badałam i było jakoś 80 mg/dla, a ferrytyna w granicy ale dolnej.

Po niedzieli zbadam raz jeszcze żelazo i ferrytyna, bo w czw mam gina, więc podpytam.

Ale może Wy tak miałyście?
    Martwię się trochę, że może zaszkodzić, jeśli to nie błąd labu.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A suplementujesz żelazo ? Bo jak tak to wynik ferrytyny może wtedy wyjść Ci kosmiczny. Jak bierze się żelazo to sprawdza się poziom hemoglobiny. W innym przypadku nie mam pojęcia bo ja zawsze mam za mało 🤣

age.png
  • Meggy88 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2024, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    A suplementujesz żelazo ? Bo jak tak to wynik ferrytyny może wtedy wyjść Ci kosmiczny. Jak bierze się żelazo to sprawdza się poziom hemoglobiny. W innym przypadku nie mam pojęcia bo ja zawsze mam za mało 🤣

Nie, nie suplementuje żelaza.

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2024, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadaj jednocześnie żelazo i ferrytyne wtedy to ma rację bytu. Żelazo potrafi mieć duże wahania, a to czy faktycznie jest zaburzona gospodarka żelaza powie ferrytyna, która magazynuje żelazo. Jak i ona będzie bardzo wysoka to wtedy można się martwić, ale szczerze wątpię, bo w większości w społeczeństwie występują niedobory. Tak, ja miałam taką sytuację raz ok, a później zelazo powyżej normy, potem badanie ferytyny i ferrytyna krytycznie nisko. Jeśli będziesz miała ferrytyne nisko to polecam suplementowac laktoferynę, a nie żelazo, bo bez wspomagacza przyswajania żelaza czyli tej laktoferynę nie podniesiesz swoich magazynów.

Meggy88 lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ