X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Żelazo w ciąży.
Odpowiedz

Żelazo w ciąży.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Meggy88 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2024, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo, pytanko do ciążowych wyjadaczek 😁
    Trochę się niepokoje bo żelazo wyszło mi 220, a norma do 180 mg/dl.

Bardzo mnie to dziwi, bo długo byłam weganką, teraz zaczęłam nabiał, jajka, ryby jesc, ale do mięsa dopiero się przymierzam.

4 tyg temu żelazo badałam i było jakoś 80 mg/dla, a ferrytyna w granicy ale dolnej.

Po niedzieli zbadam raz jeszcze żelazo i ferrytyna, bo w czw mam gina, więc podpytam.

Ale może Wy tak miałyście?
    Martwię się trochę, że może zaszkodzić, jeśli to nie błąd labu.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A suplementujesz żelazo ? Bo jak tak to wynik ferrytyny może wtedy wyjść Ci kosmiczny. Jak bierze się żelazo to sprawdza się poziom hemoglobiny. W innym przypadku nie mam pojęcia bo ja zawsze mam za mało 🤣

age.png
  • Meggy88 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2024, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    A suplementujesz żelazo ? Bo jak tak to wynik ferrytyny może wtedy wyjść Ci kosmiczny. Jak bierze się żelazo to sprawdza się poziom hemoglobiny. W innym przypadku nie mam pojęcia bo ja zawsze mam za mało 🤣

Nie, nie suplementuje żelaza.

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2024, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadaj jednocześnie żelazo i ferrytyne wtedy to ma rację bytu. Żelazo potrafi mieć duże wahania, a to czy faktycznie jest zaburzona gospodarka żelaza powie ferrytyna, która magazynuje żelazo. Jak i ona będzie bardzo wysoka to wtedy można się martwić, ale szczerze wątpię, bo w większości w społeczeństwie występują niedobory. Tak, ja miałam taką sytuację raz ok, a później zelazo powyżej normy, potem badanie ferytyny i ferrytyna krytycznie nisko. Jeśli będziesz miała ferrytyne nisko to polecam suplementowac laktoferynę, a nie żelazo, bo bez wspomagacza przyswajania żelaza czyli tej laktoferynę nie podniesiesz swoich magazynów.

Meggy88 lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ