Żelazo w ciąży.
-
Hejo, pytanko do ciążowych wyjadaczek 😁
Trochę się niepokoje bo żelazo wyszło mi 220, a norma do 180 mg/dl.
Bardzo mnie to dziwi, bo długo byłam weganką, teraz zaczęłam nabiał, jajka, ryby jesc, ale do mięsa dopiero się przymierzam.
4 tyg temu żelazo badałam i było jakoś 80 mg/dla, a ferrytyna w granicy ale dolnej.
Po niedzieli zbadam raz jeszcze żelazo i ferrytyna, bo w czw mam gina, więc podpytam.
Ale może Wy tak miałyście?
Martwię się trochę, że może zaszkodzić, jeśli to nie błąd labu. -
Kam.ila wrote:A suplementujesz żelazo ? Bo jak tak to wynik ferrytyny może wtedy wyjść Ci kosmiczny. Jak bierze się żelazo to sprawdza się poziom hemoglobiny. W innym przypadku nie mam pojęcia bo ja zawsze mam za mało 🤣
Nie, nie suplementuje żelaza. -
Zbadaj jednocześnie żelazo i ferrytyne wtedy to ma rację bytu. Żelazo potrafi mieć duże wahania, a to czy faktycznie jest zaburzona gospodarka żelaza powie ferrytyna, która magazynuje żelazo. Jak i ona będzie bardzo wysoka to wtedy można się martwić, ale szczerze wątpię, bo w większości w społeczeństwie występują niedobory. Tak, ja miałam taką sytuację raz ok, a później zelazo powyżej normy, potem badanie ferytyny i ferrytyna krytycznie nisko. Jeśli będziesz miała ferrytyne nisko to polecam suplementowac laktoferynę, a nie żelazo, bo bez wspomagacza przyswajania żelaza czyli tej laktoferynę nie podniesiesz swoich magazynów.
Meggy88 lubi tę wiadomość
-