X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne zmęczenie / senność w ciąży
Odpowiedz

zmęczenie / senność w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pracy ledwo siedzę i jedynie kawa zapobiega zaśnięciu na biurku. Wracam do domu i idę spać po to żeby rano wstać do pracy. Nie mam nawet czasu ugotować czegoś albo poćwiczyć tak jak przed ciążą a teraz byłoby to wskazane. Czy to minie po 1 trymestrze czy cała ciąża tak wygląda?

8599dqk3hnnly0qz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 20:28

• bursztynowa.lady Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skończonych 11 tygodni (leci 12) i na razie dalej jest katastrofa ale ja mam do tego kiepskie wyniki krwi i niskie ciśnienie 80/40. Nie dawałam rady w pracy więc mam L4 - najpierw 3 tygodnie, a teraz 2 tygodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 10:51

dqprdf9h4ku9de9d.png
    qmol4o1.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo zastanawiam się czy warto się męczyć czy od razu brać l4 jak nie daję rady

8599dqk3hnnly0qz.png
  • bursztynowa.lady Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Ci napiszę tak... od początku bardzo źle się czułam, ale myślałam, ze mi przejdzie. Najpierw zamierzałam pracować do końca czerwca i starałam się jakoś wytrzymać. Miesiąc się męczyłąm i w końcu zaczęłam zastanawiać się nad L4. Wiedziałam, ze to będzie w pracy źle odebrane i nie byłąm pewna czy lekarz wystawi zwolnienie bo dzisiaj już nie jest tak łatwo. Jednego dnia byłam w stasznej desperacji i miałam wrażenie, że któregos dnia po prostu położę się plackiem na biurku bo nie dam rady ale w poniedziałki po weekendzie czułam się troszkę lepiej więc zmieniałam zdanie.
    Decyzję pomógł mi podjąć szef i współprawocnicy. Po informacji o ciąży i złym samopoczuciu szef w ogóle nie podjął tematu. Przyjął do wiadomości i tyle nawet nie starał się byc człowiekiem i zaproponować możliwości wcześniejszego wychodzenia przez pewien okres albo chociaż innych godziny pracy dostosowanych do mojego samopoczucia. Dzień przed wizyta u lekarza dostałam od szefa sprawozdanie do napisania. Przeleżało u niego na biurku 10 dni, a ja to dostałam w ostatniej chwili z adnotacą, ze ma być na już bo on dzisiaj idzie do klienta. Co pół godziny tel. czy się wyrobie i na jakim etapie jestem. Nie miałam czasu iśc do WC ani nic zjeść. Zrobiłam co do mnie należy, ale w duchu powiedziałam sobie dość.
    Co do współprawocników jak tylko nie było szefa i miałam możliwośc to po prostu w pracy odpoczywałam bo nie raz nie byłam nawet w stanie podnieść sie z krzesła nie mówiąc o pracy, ale współprawocnicy twierdzili, że świetnie wyglądam, jestem pełna energii i to niemożliwe, żeby tak wczesna ciąża mogła powodować takie dolegliwości o jakich mówię. Ogólnie wszyscy wiedzieli lepiej odemnie jak się czuję i co mi wolno a co nie tym bardziej w kwestii L4. Nawet czułam,że zrobiłam coś strasznego bo zaszłam w ciążę. Sama atmosfera w pracy nieciekawa, mnóstwo stresów, terminy, podrażnienie i przekleństwa innych pracowników.
    Ja z domu wychodziłam po 7 a wracałam koło 18. Odpuściłąm spacery i ćwiczenia oraz jadłam byle co bo jak tylko wpadałam do domu zalegałam na kanapie i nie byłam w stanie niczym sie zająć.
    Okazało się, że miałam złe wyniki więc najpierw dostałam 3 tyg zwolnienia. Teraz dostałam kolejne 2 tyg. Lekarka kazała duuuuużo spać, nie przemęczac się i dotelaniać na spacerach.
    Idź na L4 jak Ty o siebie nie zadbasz nikt tego nie zrobi za Ciebie tym bardziej szef.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 12:10

celine89 lubi tę wiadomość

dqprdf9h4ku9de9d.png
    qmol4o1.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztynowa lady dzięki wielkie za pomoc!! Jak czytam o Twojej pracy to jakbym widziała swoją... w głębi czuję że jedzenie byle czego i ciągły sen do niczego nie prowadzi i powinnam zadbać zarówno o siebie jak i męża a z drugiej wiem, że rodzina zacznie gadać że jestem leniwa. Pracuję z samymi facetami, którzy nie mają dzieci więc nie mają pojęcia jak się czuję a też się naczytali artykułów że ciąża to nie choroba...

8599dqk3hnnly0qz.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Celine, może weź zwolnienie chociaż na tydzień i odeśpij? :) Ja do połowy pierwszego trymestru głownie spałam. Niedawno wszystko minęło.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa ciąża to nie choroba :D

Niestety takie są uroki naszego stanu. Ja do tej pory chodzę jak zombiak ;) Najpierw w I trymestrze mogłam chodzić spać o 20, wstawać o 8 i zasypiać po 2 razy w ciągu dnia, bo powieki były taaaakie ciężkieee :P A potem pojawiła się bezsenność i teraz w nocy zasypiam ok. 3 nad ranem, budzę się co godzinę na siku, a wstaję o 7 czy 8 i do wieczora nie mam siły na nic :D :P
    Jeśli możesz sobie na to pozwolić, idź na L4. Wasze zdrowie jest teraz ważniejsze niż praca :)

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka popieram... najważniejsze jest zdrowie Twoje i tego maluszka pod serduszkiem =)
    Ja tez jestem na L4 na początku mialam baaaardzo duże mdłości i w ogóle fatalnie się czułam dlatego nie chciałam sie dodatkowo męczyć dojazdami do pracy i samym siedzeniem przez 8 godzin...
    Teraz ciągle trzymaja mnie bóle kości ogonowej, ledwi... wiec tez wcale super nie jest...
    Sa dni kiedy mimo, ze jestem na zwopnieniu nawet w domu nie jestem w stanie nic zrobić, bo czuję się tsk fatalnie... no cóż... takie chyba sa uroki ciąży =)

Eklerka lubi tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem się troszkę sam rozwiązał... najbliższy termin u mojej gin to pod koniec miesiąca więc conajmniej tyle muszę pociągnąć

8599dqk3hnnly0qz.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwolnienie może Ci też wypisać internista, jakby co.

Eklerka lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • lolinka Nowa

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sobie radzicie z takim zmęczeniem?

• Eklerka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sen, tylko to Ci pomoże :D
    Zresztą korzystajcie póki się da ;) Za kilka tygodni dopadnie Was bezsenność (bo ruchy dziecka, zgaga, częstomocz, brzuch przeszkadza), a potem wstawanie do Malucha ;)

I dokładnie jest tak jak pisze Polkosia. Lekarz rodzinny może wypisać L4 z kategorią B, a więc płatne 100% :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2015, 19:38

polkosia lubi tę wiadomość

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • celine89 Przyjaciółka

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja niestety piję kawę :( do 3 dziennie (kiedyś piłam z 10) ale ciśnienie po kawie mam prawidłowe a nawet niskie np. 110/80

8599dqk3hnnly0qz.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero 13 tydzień, a już mam kłopoty z sikaniem... W nocy wstaję po 3-4 razy. Strasznie to męczące :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ