Żylaki podczas ciąży
-
Dziewczyny, czy wyszły Wam żylaki podczas ciąży? Mi w pierwszej ciąży wyszły nieznacznie na jednym podudziu i małe pajączki na kostce. W drugiej ciąży, zaostrzyły się oraz doszły nowe na stopie i sromie. Zwłaszcza te na stomie są bolesne przy każdym ruchu - czy miałyście taki przypadek, czy można je jakoś usunąć?
-
Nie pomogę za dużo ale ostatnio widziałam wypowiedź lekarza aby przy takich dolegliwościach, nie szczotkować ciała na sucho/mokro. Co jest zresztą popularne. Sprzyja to pojawianiu się nowych pajączków i osłabianiu żył. Jeśli wiesz szczotkujesz ciało, lepiej zrezygnować.
Wspomagająco warto jest wypróbować sobie maść https://produktybonifraterskie.pl/produkt/venoczar-zel-75-g-produkty-bonifraterskie/
Która zmniejszy objawy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2023, 13:23
-
Warto iść do chirurga naczyniowego lub flebologa, żeby zbadał usg Doppler w jakiej kondycji są te żyły. U mnie niestety w drugiej ciąży rozwinęła się zakrzepica żyły powierzchownej w nodze, jestem na heparynie i noszę pończochy uciskowe. Warto to skontrolować, lekarz powinien coś zaradzić na bolesne zylaki🙂
-