badania hormonów przysadkowych przed owulacją
-
Cześć dziewczyny poprzedni krótki cykl i wczesna owulacja skłoniły mnie do badania hormonów przysadkowych. Wczoraj w 4dc zrobiłam więc badania hormonów LH, FSH i Estradiolu. Poniżej wyniki i normy:
Estradiol:
41,10 pg/ml
faza folikularna: 19,5 - 144
FSH:
5,41 mIU/ml
faza folikularna: 2,5 - 10,2
LH:
5,09 mIU/ml
faza folikularna: 1,9 - 12,5
Co sądzicie o tych wynikach? Dodam że jak do tej pory za każdym razem Estradiol wychodził mi za wysoki a stosunek LH do FSH wychodził mi powyżej 1,6... teraz wyszedł poniżej 1 (co tez nie jest chyba dobre bo moze swiadczyc o niewydolnosci ciałka żółtego i za niskim progesteronie - co by się w sumie zgadzało). Czy któras z Was miała podobne wyniki? 10.02 ide do lekarza i nie wiem czy rozpoczynać leczenie lekami stymulującymi owulacje czy tez nie ma takiej potrzeby..Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 07:57
-
Ja miałam duzo gorsze wyniki, właściwie estradiol i progesteron poniżej normy, też byłam stymulowana ale tylko jeden cykl bo później z przyczyn losowych już nie mogłam. Obecnie wykresy wyglądają w miarę dobrze ,nie robiłam badań ale chyba sytuacja sie unormowała. Proponuję przyjrzenie się swojej diecie. Właściwe odżywianie i suplementacja witaminami jest bardzo wazna moim zdaniem
-