X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację BRAK OWULACJI- jakie badania
Odpowiedz

BRAK OWULACJI- jakie badania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eufooria Przyjaciółka

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie staraczki 😀
    Drugi cykl owu nie wykrywa u mnie owulacji... Nie mam skoku temperatury, a testy owulacyjne ciągle negatywne... Moje wcześniejsze cykle były zazwyczaj regularne 28-32 dni. Jednak obecny trwał tylko 21dni, a wcześniejszy 25 dni. Czy wpływ na skrócenie cyklu może mieć stres w pracy? Czy możecie doradzić jakie badania warto zrobić? Dopiero zaczynam się starać i nie wiem na co zwrócić uwagę..

thgfskjotkl8dobq.png
  • Krąsi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eufooria wrote:
    Czy wpływ na skrócenie cyklu może mieć stres w pracy? Czy możecie doradzić jakie badania warto zrobić?

Jak najbardziej tak! Niestety, długotrwały stres w pracy (około 6 miesięcy do momentu, kiedy zaczęłam to zauważać, a łącznie 8 miesięcy długotrwałego stresu w pracy) tak mi rozjechał cykle, że... wylądowałam tutaj. Miałam około 25-26 dni, a nagle zauważyłam (ale prześledziłam później kalendarz i okazało się, że to było stopniowe), że mój cykl ma 21 dni, następny 27 dni i owulacja była 17 dc, gdzie co do zasady mam około 10 dc. Wylądowałam na ponad 2 miesiące na L4, potem zmieniłam pracę i łącznie potrzebowałam 6 miesięcy do powrotu regularności i 8 miesięcy na powrót śluzu, takiego, jaki miałam wcześniej. Nie stosowałam żadnych leków na receptę, być może gdybym stosowała, wróciłabym szybciej.

Badania: (tylko poczytaj, w jakich dniach cyklu je robić, jest pełno wątków o tym, oraz szczególnie o prolaktynie poczytaj): estradiol, progesteron, FSH, LH, TSH, FT3, FT4, testosteron, prolaktyna na czczo i z obciążeniem, DHEA.

Jak będziesz mieć cykl owulacyjny (fingers crossed) - warto zrobić estradiol i progesteron 7 dpo, wyniki pokażą Ci czy była oraz czy była prawidłowa (tutaj też bardzo ważny jest monitoring).

Jeśli masz jakieś schorzenia czy podejrzenia, napisz więcej, wtedy więcej będziemy w stanie pomóc. A już teraz z naturalnych rzeczy: niepokalanek mnisi (reguluje), siemię lniane (śluz), olejek z wiesiołka (od 1 dc do owulacji, śluz), ocet jabłkowy (śluz), sok z aloesu (od 1 dc do owulacji, śluz), regularny sen, jakieś zajęcie antystresowe.

Muszę mieć plan działania.

1. ICSI - nieudane;
    2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka :)
    b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham
  • Eufooria Przyjaciółka

Wysłany: 18 kwietnia 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krąsi bardzo dziękuję 😃

Mam już jakiś punkt zaczepienia o co mogę pytać... Mój gin to bardzo dobry lekarz, ale bardzo specyficzny - trzeba samemu o wszystko dopytywać więc przed środową wizytą wolę się przygotować 😋
    Mial mi zlecić już ostatnio jakiś pakiet badań(startowy jak to nazwał), ale okazało się że mam jakas infekcje i w pierwszej kolejności musialam zakończyć kuracje...

thgfskjotkl8dobq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2019, 02:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To te takie najbardziej podstawowe:

2dc: Estradiol, LH, fsh (lh:fsh=1 jest idealnym wynikiem)
    ok. 7dc: Estradiol, lh
    owulacja/14dc: LH, progesteron
    21dc: progesteron, Estradiol
    24dc: progesteron, Estradiol

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7735f3880e6f.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/86c5acd78417.jpg

Na wykresach odczytasz kiedy i jakich wyników powinnaś się spodziewać (rosnących/ malejących).

Prolaktyna w 2dc z innymi hormonami.

Warto mimo wszystko zacząć również od AMH.

Eufooria lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ