X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Ciałko żółte a test owu
Odpowiedz

Ciałko żółte a test owu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kwiecista94 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, w tym cyklu mam monitoring. Byłam w czwartek u gina, pęcherzyk 1 cm, No o brak cialka żółtego.
    Dziś byłam znowu i ciałko żółte dziś było widoczne i endo 9,5 mm. Po czym dopiero dziś test owu pozytywny nie wiem jak to rozumieć ? Test zrobiłam po powrocie do domu z czystej ciekawości … czy to znaczy ze owulacja już buła i zbliża sis kolejna ? Libido mam strasznie wysokie… jeśli to ma znaczenie

👩‍💼28 🏋️29
    👫6 lat
    Starania od październik 2021

2024: nowy start, rozpoczęcie leczenia w invimed.
    Plan hsg na Maj.
  • Kwiecista94 Ekspertka

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

👩‍💼28 🏋️29
    👫6 lat
    Starania od październik 2021

2024: nowy start, rozpoczęcie leczenia w invimed.
    Plan hsg na Maj.
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2023, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiecista94 wrote:
    Hej, w tym cyklu mam monitoring. Byłam w czwartek u gina, pęcherzyk 1 cm, No o brak cialka żółtego.
    Dziś byłam znowu i ciałko żółte dziś było widoczne i endo 9,5 mm. Po czym dopiero dziś test owu pozytywny nie wiem jak to rozumieć ? Test zrobiłam po powrocie do domu z czystej ciekawości … czy to znaczy ze owulacja już buła i zbliża sis kolejna ? Libido mam strasznie wysokie… jeśli to ma znaczenie

Jeśli na monitoringu tydzień temu lekarz stwierdził pęcherzyk 10mm, to byłaś jeszcze przed owulacją. Pęcherzyk rośnie ok 1-2mm dziennie, więc dziś na monitoringu był już stan po pęknięciu pęcherzyka, czyli jesteś już po owulacji. Testy owulacyjne pozwalają oszacować, że do owulacji dojdzie 24-48h po piku, czyli pozytywnym teście owu (kreska tak samo intensywna lub ciemniejsza), testy powinno się wykonywać na kilka dni przed spodziewaną owulacją, przynajmniej dwa razy dziennie, w podobnych godzinach. Jeśli miałaś owulację np. w środę, to prawdopodobnie Twoje testy owulacyjne mogły być pozytywne już od poniedziałku, a przypominam, że robimy je tylko do pozytywnego wyniku, bo u jednej kobiety wysoki poziom LH utrzymuje się tylko kilka godzin, a u drugiej kilka dni, co można zaobserwować po Twoim pozytywnym teście owulacyjnym :) Nie ma on większego znaczenia dla Ciebie w tym cyklu, nie zbliża się druga owu, skoro lekarz na monitoringu stwierdził stan po owulacji.

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    24.09.2023 - ⏸ 🩵

Ona: niedoczynność tarczycy, io
    On: ZZSK

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ