X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Czy ja wgl. Mam owulacje ?
Odpowiedz

Czy ja wgl. Mam owulacje ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane
    Powiedzcie mi jak to jest ? Jakie są sposoby na to żeby zaobserwować u siebie wystąpienie owulacji.
    Cykle mam różne 29-33, staramy się z mężem o 2 dziecko. (Córka ma 2.5 roku i też staraliśmy się o nią dość długo) może pomyślicie że jest to głupie i ze to podstawowa wiedza ale ja już się w tym wszystkim pogubiłam... wszędzie pisza/mówią inaczej.
    Dajcie znać jak jest u was ;)

• onalola Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitoring wydaje mi się być najlepszy, bo testy owu pokazują pik lh , ale po tym piku nie zawsze może dojść do pęknięcia pęcherzyka. A na monitoringu lekarz widzi czy była owu, czy pękł pęcherzyk, czy jest ciałko żółte

2 cs 11/24 cb 💔

03.2025 5cs 🙌

02.2025 czy owu w ogóle była ? 🤷
    11.03 konsultacja inny gin
    12.03 wizyta u gina prowadzącego

➡️Nowe suple (Inozytol + nac)

Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed , NAC
    Duphaston 2x1
  • Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli możesz pójdź na USG około 11 dnia cyklu ( spytaj ginekologa czy widać jakieś pęcherzyki ) i potem około 20 dnia cyklu - powinno pojawić się ciałko żółte i płyn w zatoce douglasa.

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie problem jest w tym, że żyjemy trochę tu trochę tu (polska/Norwegia) I nie bardzo mam jak mam pójść na usg, a już chodzić co kilka dni to nie ma mowy. Tym bardziej, że gdy jesteśmy w Polsce to mieszkamy na totalnym zadupiu:/

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniii :
    1) rób testy LH od około 9/10 dc aż do piku i trochę po. Od piku po około 24/48h następuje owulacja (prawdopodobnie).
    2) odczekaj około 7/8 dni po owulacji i zmierz progesteron w labo (jesli wynik bedzie powyzej 4/5 ng to owulacja była na 80/90%. Nie wiadomo tylko jakiej jakości. Nie zawsze wysoki prog świadczy o dobrej owulacji i odwrotnie.)
    3) mierz temp. Istnieje też coś takiego jak pierścień femometer.
    4) obserwuj śluz - u mnie pokrywa się on z monitoringiem - czyli jak jest go dużo i ma konsystencje białka jajka to faktycznie owulacja jest dosłownie za rogiem.
    5) obserwuj też swoje libido. Może pomóc.
    6) oczywiście o owulacji może też świadczyć ból owulacyjny, ale u nie kazdego jest.

Mi paski i badanie proga się sprawdza akurat (potwierdzone też monitoringiem)

Moniiii lubi tę wiadomość

🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko :
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals - ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (❌️ 4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
    (❌️ 5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
    (❌️ 7cs z lamettą 💉 - 7dpo - progesteron 27)
    Przed nami 8 cykl starań (z lamettą)

✅️ FSH/LH około 5 ; oba jajowody drożne
    👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
    🧔‍♂️33 lata, teratozoospermia, asthenozoospermia

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @cukrzyk1991 dziękuję :*
    To ci napisałaś jest bardzo pomocne i cenne dla mnie w następnym cyklu tak zrobię ..
    Widzę w opisie że mąż ma teratozoospermie (u mojego męża też to wyszło) czy maz suplementuje coś? Jak tak to podzielisz się co bierze i w jakich dawkach ?
    Pozdrawiam i trzymam kciuki 🥰

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiii wrote:
    Widzę w opisie że mąż ma teratozoospermie (u mojego męża też to wyszło) czy maz suplementuje coś? Jak tak to podzielisz się co bierze i w jakich dawkach ?
    Pozdrawiam i trzymam kciuki 🥰

Nie ma za co :) :D Tak - już nawet na 3 miesiące przed badaniem suplementowałam go pro forma, ale mimo wszystko wyniki wyszły średnie. U nas morfologia 3%, ale ruch masakryczny bo 0% szybkich i 5% wolnych. Generalnie po konsultacji z gin i andrologiem bierze :
    - selen (200), cynk, wit D3
    - ubichinOL 200mg
    - kwas foliowy w dawce na recepte
    - l-karnityna 2000mg !
    - mio-inozytol (kupiłam fertistim dla facetów)

Dodatkowo ja daje mu jeszcze l-arginine, wit. C, B12, magnez, macę

Również trzymam za Was kciuki :* Który cykl starań ?

🥺 cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1 + aTPO + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    5cs - cb 🩸
    7cs - naturals - ⏸️

lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy

💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, q10 ubichinol, magnez, cynk, pqq, mio-inozytol, NAC, tardyferon

"Pięknie żyjesz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa ... i jeszcze dodam, że morfologią 3% (terato) nie kazali się w klinice martwić bo mówili, ze sporo facetów ma z tym problem. Bardziej ruchliwość stanowi u nas problem, bo plemnik nie dotrze do komórki... Więc może u Was nie jest tak zle jesli tylko z morfologią jest problem ;)

5cs - cb 🩸
    7cs - naturals - ⏸️

"Pięknie żyjesz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Marzycielka94 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Jeżeli możesz pójdź na USG około 11 dnia cyklu ( spytaj ginekologa czy widać jakieś pęcherzyki ) i potem około 20 dnia cyklu - powinno pojawić się ciałko żółte i płyn w zatoce douglasa.
    Jak byłam ostatnio u gina to potwierdzil mi ciałko żółte, ale nie było płynu w zatoce douglasa. Nie zastanawiałam się nad tym i nie dopytałam, a teraz tak myśle, czy to jakoś wpływa na jakość owulacji?

Starania od 09/24
    7 cs ✨
    12.24 cb

👩 31
    USG, cytologia ✓
    guzek na tarczycy -> zbijamy TSH (Euthyrox 25 mcg + jod)
    + selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, olej z wiesiołka do owulacji

👨 36
    Badania nasienia przed nami
    + selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, sok pomidorowy
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 19 lutego, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Aaa ... i jeszcze dodam, że morfologią 3% (terato) nie kazali się w klinice martwić bo mówili, ze sporo facetów ma z tym problem. Bardziej ruchliwość stanowi u nas problem, bo plemnik nie dotrze do komórki... Więc może u Was nie jest tak zle jesli tylko z morfologią jest problem ;)
    Dziękuję, my teraz nie robiliśmy badań. Staramy się i 2 dziecko już ok 6 cykli ale żyjemy trochę w rozjazdach i różnie to bywa.
    Teraz znów mam inny problem bo miałam dostać miesiączkę w sobotę a od czwartku mam krwawienia(w ilości jak płodnego śluzu w dni płodne) żywa krew jak 1 dnia miesiączki ale żadnego bulu... robolam testy i negatywne i trochę się martwię;/

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ