Czy ja wgl. Mam owulacje ?
-
Hej kochane
Powiedzcie mi jak to jest ? Jakie są sposoby na to żeby zaobserwować u siebie wystąpienie owulacji.
Cykle mam różne 29-33, staramy się z mężem o 2 dziecko. (Córka ma 2.5 roku i też staraliśmy się o nią dość długo) może pomyślicie że jest to głupie i ze to podstawowa wiedza ale ja już się w tym wszystkim pogubiłam... wszędzie pisza/mówią inaczej.
Dajcie znać jak jest u was -
Monitoring wydaje mi się być najlepszy, bo testy owu pokazują pik lh , ale po tym piku nie zawsze może dojść do pęknięcia pęcherzyka. A na monitoringu lekarz widzi czy była owu, czy pękł pęcherzyk, czy jest ciałko żółte2 cs 11/24 cb 💔
05. 2025 7cs 🙌
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1 -
Jeżeli możesz pójdź na USG około 11 dnia cyklu ( spytaj ginekologa czy widać jakieś pęcherzyki ) i potem około 20 dnia cyklu - powinno pojawić się ciałko żółte i płyn w zatoce douglasa.✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Moniii :
1) rób testy LH od około 9/10 dc aż do piku i trochę po. Od piku po około 24/48h następuje owulacja (prawdopodobnie).
2) odczekaj około 7/8 dni po owulacji i zmierz progesteron w labo (jesli wynik bedzie powyzej 4/5 ng to owulacja była na 80/90%. Nie wiadomo tylko jakiej jakości. Nie zawsze wysoki prog świadczy o dobrej owulacji i odwrotnie.)
3) mierz temp. Istnieje też coś takiego jak pierścień femometer.
4) obserwuj śluz - u mnie pokrywa się on z monitoringiem - czyli jak jest go dużo i ma konsystencje białka jajka to faktycznie owulacja jest dosłownie za rogiem.
5) obserwuj też swoje libido. Może pomóc.
6) oczywiście o owulacji może też świadczyć ból owulacyjny, ale u nie kazdego jest.
Mi paski i badanie proga się sprawdza akurat (potwierdzone też monitoringiem)Moniiii, Alo3s lubią tę wiadomość
🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy
MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko :
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia 🩺 (usunięcie torbieli) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
❌️ 1-6 cs
❌️ 7, 8, 9,10 cs z lamettą 💉
🤞 11 cykl starań !
✅️ FSH/LH ; oba jajowody drożne
👩34 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
🧔♂️34 lata (a+b = 5/36 %, morfo 3/4%, il. 148 /55 mln/ejakulat)
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina -
@cukrzyk1991 dziękuję :*
To ci napisałaś jest bardzo pomocne i cenne dla mnie w następnym cyklu tak zrobię ..
Widzę w opisie że mąż ma teratozoospermie (u mojego męża też to wyszło) czy maz suplementuje coś? Jak tak to podzielisz się co bierze i w jakich dawkach ?
Pozdrawiam i trzymam kciuki 🥰 -
Moniiii wrote:Widzę w opisie że mąż ma teratozoospermie (u mojego męża też to wyszło) czy maz suplementuje coś? Jak tak to podzielisz się co bierze i w jakich dawkach ?
Pozdrawiam i trzymam kciuki 🥰
Nie ma za coTak - już nawet na 3 miesiące przed badaniem suplementowałam go pro forma, ale mimo wszystko wyniki wyszły średnie. U nas morfologia 3%, ale ruch masakryczny bo 0% szybkich i 5% wolnych. Generalnie po konsultacji z gin i andrologiem bierze :
- selen (200), cynk, wit D3
- ubichinOL 200mg
- kwas foliowy w dawce na recepte
- l-karnityna 2000mg !
- mio-inozytol (kupiłam fertistim dla facetów)
Dodatkowo ja daje mu jeszcze l-arginine, wit. C, B12, magnez, macę
Również trzymam za Was kciuki :* Który cykl starań ?
🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
❌️ 1-6 cs
🤞 11 cykl starań !
💊 Leki: insulina (OPI), letrox 150, wit. D3, wit.C/B6, selen, resweratrol, ubichinol, Mg, Zn, pqq, NAC, tardyferon, omega 3, colon C, DHEA, l-arginina -
Aaa ... i jeszcze dodam, że morfologią 3% (terato) nie kazali się w klinice martwić bo mówili, ze sporo facetów ma z tym problem. Bardziej ruchliwość stanowi u nas problem, bo plemnik nie dotrze do komórki... Więc może u Was nie jest tak zle jesli tylko z morfologią jest problem🥺 cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy
5cs - cb 🩸
7cs - naturals -⏸️
❌️ 1-6 cs
🤞 11 cykl starań !
Ssilvia wrote:Jeżeli możesz pójdź na USG około 11 dnia cyklu ( spytaj ginekologa czy widać jakieś pęcherzyki ) i potem około 20 dnia cyklu - powinno pojawić się ciałko żółte i płyn w zatoce douglasa.✨ Starania od 09/24 (10 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa, owulacja
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)
👨 36
⬆️ TSH, prolaktyna, progesteron, estradiol
✔ USG
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 % -
cukrzyk1991 wrote:Aaa ... i jeszcze dodam, że morfologią 3% (terato) nie kazali się w klinice martwić bo mówili, ze sporo facetów ma z tym problem. Bardziej ruchliwość stanowi u nas problem, bo plemnik nie dotrze do komórki... Więc może u Was nie jest tak zle jesli tylko z morfologią jest problem
Teraz znów mam inny problem bo miałam dostać miesiączkę w sobotę a od czwartku mam krwawienia(w ilości jak płodnego śluzu w dni płodne) żywa krew jak 1 dnia miesiączki ale żadnego bulu... robolam testy i negatywne i trochę się martwię;/ -
Cześć dziewczyny,
Może któraś z Was już się spotkała z taką sytuacją. Przez ok rok starałam się z partnerem o ciążę - po roku pojawiła się ciąża biochemiczna. Przed ciążą zawsze dokładnie czułam moment uwolnienia komórki jajowej/pękniecia pęcherzyka przez charakterystyczny ból podbrzusza. U mnie poronienie było samoistne w 5 tyg- od tego momentu nie czuję już w ogóle owulacji. Czy tutaj przyczyną mogą być hormony/ pojawiły się jakieś zrosty? Byłam na usg i według ginekologa wszystko jest wporzadku, mimo wszystko ta zmiana nie daje mi spokoju. To 3ci taki cykl- testy owulacyjne pozytywne. -
Powiem tak, ostatnio miałam podobna sytuacja. Od 4 lat odkąd obserwuje swój cykl, zawsze miałam ból owulacyjny.
W zeszłym miesiącu nic , ani trochę. Już myślałam że nie pękł pęcherzyk. Byłam na monitoringu , owulacja była , wszystko ok. Lekarz mówi że nie zawsze będę czuć, bo może pęknąć gdzieś gdzie nic nie podrażnia. Jajniki nie są unerwione, więc żebym się nie derwowala że nic nie czuctylko działać
Angiee1 lubi tę wiadomość
2 cs 11/24 cb 💔
05. 2025 7cs 🙌
Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magne b6 forte , inozytol needed
Luteina 1x1 -