Krótka faza lutealna
-
Hej dziewczyny, mam pytanie. Czy któraś miewa krótka fazę lutealna ? Cykle mam 25 dniowe, a faza lutealna trwa 10 dni. Bywało również że było to 9 dni. W tym miesiącu mam wizyte u gina.
Co bierzecie? Duphaston? Może inne zalecenia dostałyście?15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Ja mam 9-10 dni, w porywach 7 :p najpierw dostałam duphaston, ale żadnej różnicy przez 3 cykle. Teraz testuję luteinę, na razie pierwszy cykl i też bez skutku w kolejnym mam zwiększyć dawkę. Jak przez 3 cykle nie da rady, wspominała ginekolog coś o 3cim leku, ale nie pamiętam nazwy, za 2 mies mogę dać znaćstarania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kasiak89 wrote:Ja mam 9-10 dni, w porywach 7 :p najpierw dostałam duphaston, ale żadnej różnicy przez 3 cykle. Teraz testuję luteinę, na razie pierwszy cykl i też bez skutku w kolejnym mam zwiększyć dawkę. Jak przez 3 cykle nie da rady, wspominała ginekolog coś o 3cim leku, ale nie pamiętam nazwy, za 2 mies mogę dać znać
I jak? Wszystko się unormowało? -
Aneta2506 wrote:Hej dziewczyny, mam pytanie. Czy któraś miewa krótka fazę lutealna ? Cykle mam 25 dniowe, a faza lutealna trwa 10 dni. Bywało również że było to 9 dni. W tym miesiącu mam wizyte u gina.
Co bierzecie? Duphaston? Może inne zalecenia dostałyście?
Ja też mam krótka fazę lutealna, ale do tego brak owulacji, więc biorę Ovitrelle i Duphaston, wtedy faza lutealna jest wydłużona. -
Cześć 🙂 Odświeżam ten wątek. Może są Dziewczyny, które też mają podobne obserwacje u siebie jak ja, jestem ciekawa jak działacie.
Mam cykle regularne ale dość długie tj 31-33 dni, natomiast faza lutealna to u mnie 8-10 dni. Bardzo rzadko przekroczyłam 10dni. Owulkę określam dość dokładnie bo cykle monitoruję od lat. Byla też nie raz potwierdzona monitoringami USG. Progesteron badałam parę razy, ok. 4-5 dni po owulacji (i tym samym 4-5dni przed miesiączka). Wynik za każdym razem ok 11-12 ng/ml, a endometrium w tej fazie mam 15-19mm. Wg lekarza (ginekolog-endokrynolog) wszytko jest w porządku. Mówi, że może mi przepisać ten Duphaston jeśli się uprę ale jego zdaniem to bez sensu bo nic to mi nie da i równie dobrze mogę łykać cukierki.
Jednak mnie ciągle nurtuje ta sprawa. Jeszcze nie byłam w ciąży z uwagi na inne problemy, ale jeśli dojdzie do zapłodnienia obawiam się, że zarodek nie zdąży się zagnieździć.
Jakie są Wasze wyniki progesteronu? Czy lekarze wypisywali Wam jakieś jeszcze leki przy podobnej krótkiej fazie lut? A może mój lekarz ma rację i ze mną wszystko OK?
Milo mi będzie jak podzielicie się spostrzeżeniami ☺️🫶01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
• kariotyp✔️ ASA✔️ AMH 4,7✔️
• naturalne owu✔️ endometrium✔️
• TSH, FSH, LH, E2 5dc 33 pg/ml, E2 peak 222 pg/ml, Prog 4dpo 12ng/ml✔️
• sonoHSG – oba jajowody niedrożne❌😢
• sHSG+lipiodol - oba jajowody udrożnione✔️🤗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Kariotyp✔️ AZF✔️ CFTR✔️ ASA✔️ USG (brak żpn)✔️
• Hormony✔️
• Parametry wyjściowe i po suplach+diecie:
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
8 mln/total❌ --> 313 mln ✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
0% morfo❌ --> 2% ❌--> 0%❌😢
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Różni👨⚕️ Dużo badań💰 Walczymy💑 IVF=ekstrem😱 -
Firest wrote:Cześć 🙂 Odświeżam ten wątek. Może są Dziewczyny, które też mają podobne obserwacje u siebie jak ja, jestem ciekawa jak działacie.
Mam cykle regularne ale dość długie tj 31-33 dni, natomiast faza lutealna to u mnie 8-10 dni. Bardzo rzadko przekroczyłam 10dni. Owulkę określam dość dokładnie bo cykle monitoruję od lat. Byla też nie raz potwierdzona monitoringami USG. Progesteron badałam parę razy, ok. 4-5 dni po owulacji (i tym samym 4-5dni przed miesiączka). Wynik za każdym razem ok 11-12 ng/ml, a endometrium w tej fazie mam 15-19mm. Wg lekarza (ginekolog-endokrynolog) wszytko jest w porządku. Mówi, że może mi przepisać ten Duphaston jeśli się uprę ale jego zdaniem to bez sensu bo nic to mi nie da i równie dobrze mogę łykać cukierki.
Jednak mnie ciągle nurtuje ta sprawa. Jeszcze nie byłam w ciąży z uwagi na inne problemy, ale jeśli dojdzie do zapłodnienia obawiam się, że zarodek nie zdąży się zagnieździć.
Jakie są Wasze wyniki progesteronu? Czy lekarze wypisywali Wam jakieś jeszcze leki przy podobnej krótkiej fazie lut? A może mój lekarz ma rację i ze mną wszystko OK?
Milo mi będzie jak podzielicie się spostrzeżeniami ☺️🫶
Ja miałam krótsza fazę, ale po wprowadzneiu suplementacji i wyrównaniu niedoborów ładnie się wydłużyła na 14dni😊 Wcześniej progesteron miałam max 15, a teraz 25-30. Obecnie staramy się z pomocą,ale u nas czynnik meski jest powodem niepowodzen. Trzymam kciuki za szybkie ujrzenie wymarzonych kresek 🍀Gregorka lubi tę wiadomość
29lat
Iprocedura✖️
II procedura
❄️4.1.1 8tydzien💔
❄️ 4.2.2. CB💔
Kir AA✖️ MTHFR✖️ Pai✖️ Ferrytyna✔️
NK✔️ CD138✔️ witD,B12 i inne✔️Homocysteina✔️Przeciwciała p.plemnikowe✔️h.pyroli✔️allo mlr✔️ cross match✔️ ana✔️
34lat
Słabe parametry nasienia✖️ -
Barborka28, dziękuję
Kochana, a zdradzisz co robiłaś? jaka suplementacja? Jakiś niepokalanek itp, czy też coś poważniejszego na receptę?
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Firest wrote:Barborka28, dziękuję
Kochana, a zdradzisz co robiłaś? jaka suplementacja? Jakiś niepokalanek itp, czy też coś poważniejszego na receptę?
Plus w pierwszej fazie olej z wiesiolka(w drugiej nie jest wskazany,bo może powodować mikro skurcze)
Wszystko dostępne bez recepty 😊🍀Gregorka lubi tę wiadomość
29lat
Iprocedura✖️
II procedura
❄️4.1.1 8tydzien💔
❄️ 4.2.2. CB💔
NK✔️ CD138✔️ witD,B12 i inne✔️Homocysteina✔️Przeciwciała p.plemnikowe✔️h.pyroli✔️allo mlr✔️ cross match✔️ ana✔️
34lat
Barborka28 wrote:Ja miałam w dolnych granicach witaminy tj, kwas foliowy(B9),B12, witaminę D, żelazo, ferrytyne. Mi pomogla suplementacja metylowanymi lekami ( foliowy, metyloB12), witamina D w kropelkach, koenzyn q10(stosowalam 30dni 3miesiące przerwy i ponowna suplementacja), laktoferyna,priobiotyki, zakwas z buraka+ zdrowsza micha. W ciągu 5/7tyg ładnie podbiły wyniki na górne widelki 😊
Plus w pierwszej fazie olej z wiesiolka(w drugiej nie jest wskazany,bo może powodować mikro skurcze)
Wszystko dostępne bez recepty 😊🍀
Hej pozwolę sobie cos dodać, bo tez miałam problem z krotka faza lutealna - około 9 dni. Mi pomogła diagnostyka - zrobiłam badanie tarczycy i miałam podwyższone TSH zaczęłam brać T4. Dodatkowo suplementacja kompleks etylowany witaminy B, selen, cynk, witamina D. Przez 2 miesiące brałam dopochwowo mała dawkę progesteronu ( luteina ) - po owulacji aż do okresu. Obecnie mam każdego miesiąca fazę lutealna 12 dni - jest lepiej chociaż mogłobyc z 14. Moje cykle maja 26 dni.
A i jeszcze wyszło mi ze mam nieco podwyższona prolaktyna wiec przez jeden miesiąc brałam Dostinez, prolaktyna spadla i się utrzymuje nisko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja, 23:39
Barborka28, Gregorka lubią tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Dzięki Barborka28 i Ssilvia 🙂 Dałyście faktycznie kilka wskazówek, których nie rozważałam, np. że taka Laktoferyna może mieć znaczenie. 👍
Ja też miałam anemiczne niedobory ale po wielu miesiącach brania żelaza i supla dla kobiet przed ciążą + uważania co jem, podbiłam żelazo do 100, ferrytynę do 36, a kwas do 17. Jednak faza lutealna stoi w miejscu. Tarczyca u mnie OK.
Od miesiąca wprowadziłam też sobie Q10 i inozytol, czekam na efekty w kolejnym cyklu, czy to coś może pomoże...
Najgorsze to, że samemu trzeba dochodzić do tych rzeczy. Nie trafiłam na lekarza, który mogłby pomóc tak całościowo. Kolejny ginekolog-położnik-endokrynolog do którego pójdę z wizytą nie zna się na medycynie prokreacyjnej albo nie chce im się pochylić szerzej, mówią że moje wyniki hormonów w cyklu są OK na ewentualną ciążę i mam dobre grube endometrium, więc o co mi chodzi. A ja się irytuję bo jednak chyba coś jest nie tak skoro moja macica limituje tylko 8-10dni dla tego ewentualnego biednego zarodka 😕😖
Barborka28 lubi tę wiadomość
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Firest wrote:Dzięki Barborka28 i Ssilvia 🙂 Dałyście faktycznie kilka wskazówek, których nie rozważałam, np. że taka Laktoferyna może mieć znaczenie. 👍
Ja też miałam anemiczne niedobory ale po wielu miesiącach brania żelaza i supla dla kobiet przed ciążą + uważania co jem, podbiłam żelazo do 100, ferrytynę do 36, a kwas do 17. Jednak faza lutealna stoi w miejscu. Tarczyca u mnie OK.
Od miesiąca wprowadziłam też sobie Q10 i inozytol, czekam na efekty w kolejnym cyklu, czy to coś może pomoże...
Najgorsze to, że samemu trzeba dochodzić do tych rzeczy. Nie trafiłam na lekarza, który mogłby pomóc tak całościowo. Kolejny ginekolog-położnik-endokrynolog do którego pójdę z wizytą nie zna się na medycynie prokreacyjnej albo nie chce im się pochylić szerzej, mówią że moje wyniki hormonów w cyklu są OK na ewentualną ciążę i mam dobre grube endometrium, więc o co mi chodzi. A ja się irytuję bo jednak chyba coś jest nie tak skoro moja macica limituje tylko 8-10dni dla tego ewentualnego biednego zarodka 😕😖Firest, Gregorka lubią tę wiadomość
29lat
Iprocedura✖️
II procedura
❄️4.1.1 8tydzien💔
❄️ 4.2.2. CB💔
34lat
Dziękuję ślicznie😘 Zobaczę czy coś ruszyło i po czym. Może trzeba będzie wymusić jednak tą luteinę albo duphaston.
Barborka28 lubi tę wiadomość
01.2024 – baby start 🍼
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 35 - wszystko 🆗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👨 37
• Hormony✔️
0,9 mln/ml❌ --> 46 mln✔️
9% ruch ab❌ --> 45%✔️
39% DFI❌😢 --> 19%💪
1,15 ROS✔️
Posiewy✔️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Firest wrote:Dziękuję ślicznie😘 Zobaczę czy coś ruszyło i po czym. Może trzeba będzie wymusić jednak tą luteinę albo duphaston.
Firest, zauważyłam w stopce, że Twój ukochany dzięki diecie i suplementom osiągnął bardzo znaczną poprawę części parametrów nasienia. Mój mąż też walczy o poprawę, czy mogłabyś napisać na czym to dokładniej polegało (jaka dieta i jakie suple?), że aż tak polepszyły się te parametry ilości i ruchu? -