Leki przeciwbólowe a owulacja
-
Dziewczyny czy któraś z Was ma jakies potwierdzone przypadki zeby leki typu ibuprom hamowaly lub opoznialy owulacje? W internecie są takie informacje i zastanawia mnie fakt czy np dzien przed domniemana owulacja jeśli wezmę tabletkę to ma to duży wpływ?
-
Witaj Pola lola! Tez się tym interesowałam ze względu na to, iż bardzo często dopadają mnie migrenowe bóle głowy. Leki na bazie ibuprofenu mogą działać niekorzystnie na owulację. Pytałam znajomej farmaceutki o radę w tym temacie i to potwierdziła. Powiedziała, że bezpieczne są takie leki jak np.: Apap lub Paracetamol. Ja próbowałam Apap. Trudno mówić o jego sile zwalczania bólu - na jednego działa na drugiego nie. Brałam Apap - trochę łagodził ból. Próbowałam też 2 razy zimne okłady - bardzo przyjemna rzecz, pomogło, ale długo trzeba czekać na efekt. Spróbuj jednego z w/w sposobów. Ten kto nie próbuje ten nie wie
-
dokładnie , ja niczego nieświadomo zawsze brałam ibuprom bo najlepiej na mnie działa ale on nie pomaga w staraniach wiec sobie odpuściłam.. staram się w ogóle niczego nie łykać ale wiadomo czasem człowiek nie ma wyjścia , lepiej wtedy wybrać apap albo coś w tym stylu"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz"
-
nick nieaktualny
-
Odświeżam temat. Kilka dni temu zaczęły mi się dni płodne. Zrobiłam test owulacyjny - wyszedł negatywny ale już bardzo niewiele brakowało do pozytywnego. Miałam też wtedy śluz płodny i lekko zaczynał boleć mnie brzuch (zawsze mam jakieś 2-3 dni lekkiego bólu przed owulacją). W nocy zaczął boleć mnie ząb i wzięłam apap ekstra (zawiera paracetamol więc teoretycznie nie powinien źle wpłynąć na cykl). Jednak następnego dnia jak zrobiłam test owu to wyszedł całkowicie negatywny (w ogóle brak drugiej kreski) śluz płodny też zniknął i się już nie pojawił. Tempka wskazuje, że owulacji nie mogło być wcześniej... Nie wiem co o tym mysleć? Czy ten apap jednak mógł wpłynać czy to zbieg okoliczności, jak myślicie?
-
Też się naczytałam, że ibuprom może szkodzić, więc przestałam go brać. Teraz nie biorę nic, ewentualnie apap.
Wolałam odstawić... -
A czy to dotyczy też pierwszych 3 dni miesiączki?? Ja od lat biorę zestaw ibuprom max + No Spa max, ja mam silne bóle i apap to nie ma szans zadziałać, próbowałam. Mam takie bóle że nie jestem w stanie funkcjonować bez leków... Nie stwierdzono u mnie żadnych fizycznych przyczyn tych boli. Po prostu mam tak silne skurcze, zdarzają mi się zaslabniecia. Czy jest na to jakiś spisob aby nie brać ibupromu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 12:20
-
nick nieaktualnySą to leki. I każdy lek dobrze jest skonsultować z lekarzem. Który powinien stwierdzić czy można przyjmować czy nie.I w jakiej ilości mozna je brać.
Inaczej poza tym leczy się ból przewlekły a inaczej ból ostry co jest opisane dokładniej na tej stronie:
https://centrum-mk.pl/lek-na-bol-jakie-srodki-na-bol-ostry-i-przewlekly
Trudno jest ot tak doradzać na forum..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2021, 14:39
-
Pola lola wrote:Dziewczyny czy któraś z Was ma jakies potwierdzone przypadki zeby leki typu ibuprom hamowaly lub opoznialy owulacje? W internecie są takie informacje i zastanawia mnie fakt czy np dzien przed domniemana owulacja jeśli wezmę tabletkę to ma to duży wpływ?
Jedna czy dwie tabletki raz na jakiś czas niczego nie zablokuje. -
gwz wrote:Są to leki. I każdy lek dobrze jest skonsultować z lekarzem. Który powinien stwierdzić czy można przyjmować czy nie.I w jakiej ilości mozna je brać.
Bez przesady.
Nie popadajmy w paranoję.
Staram się unikać leków, jak da się bez to spoko ale jak głowa boli to biorę i tyle. Im wcześniej wezmę tym mniej się rozkręci ból i mniej tabletek trzeba.
-