Już na etapie starań o dziecko, warto wiedzieć, że jednym z najważniejszych składników diety w czasie ciąży i karmienia piersią są kwasy tłuszczowe omega-3. Ważna jest zarówno jakość, jak i skład kwasów. Czym zatem kierować się i na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego suplementu?
Dobre tłuszcze
Wokół kwasów tłuszczowych urosło wiele mitów. Niestety wiele osób “tłuszcz” od razu kojarzy z czymś niezdrowym, ciężkim, po prostu z tłustym jedzeniem. Tymczasem tłuste nie zawsze jest złe. Tak właśnie jest z określoną grupą tłuszczy, które są dobre, zdrowe. Są to wielonienasycone tłuszcze. Jaką pełnią rolę w ludzkim organizmie? Przede wszystkim są składnikiem budulcowym między innymi dla układu nerwowego i siatkówki oka. Jednym z najważniejszych jest kwas omega-3. Nic więc dziwnego, że lekarze ginekolodzy i położnicy apelują do kobiet, by pamiętały o tym składniku w czasie ciąży i podczas okresu karmienia. To wówczas przekazują one rosnącemu organizmowi cenne składniki. Zapewnienie organizmowi prawidłowej ilości kwasów omega-3 wpływa na wydłużenie czasu trwania ciąży, wzrost masy urodzeniowej noworodka oraz ma znaczenie dla prawidłowego terminu z porodu [1,2].
Jaki kwas omega-3 wybrać od pierwszych dni ciąży?
Planując ciążę zastanawiamy się nad tym jak najlepiej zadbać o siebie i rozwijające się dziecko. W podręcznikach dla przyszłych matek, czy artykułach w Internecie możemy przeczytać o tym, że należy jeść kwasy tłuszczowe omega-3, ale niewiele jest porad czym się kierować przy ich wyborze. Sprawa nie jest wcale taka prosta. Najpierw należy wiedzieć, że omega-3 to nazwa ogólna dla różnych substancji, z których najważniejsze to DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). Zgodnie z Rekomendacjami Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego kluczową substancją jest DHA[3]. Jego prawidłowa ilość w diecie i dostępność DHA dla organizmu podczas ciąży i laktacji może wpłynąć również na rozwój psychiczny i motoryczny dziecka, ostrość widzenia oraz korzystnie wpływa na samopoczucie kobiety po porodzie[1].
Jaka ilość omega-3 jest zalecana dla kobiet w ciąży?
Polscy eksperci uznają, że kobiety w ciąży powinny w przypadku niskiego spożycia ryb i braku innych źródeł DHA, przyjmować co najmniej 600 mg DHA dziennie. Ponieważ DHA ma wpływ na dalszy rozwój dziecka specjaliści zalecają przyjmowanie DHA w trakcie karmienia piersią. Nie zaobserwowano skutków ubocznych dla kobiety ciężarnej i płodu, nawet przy spożywaniu większych ilości. Z kolei stanowisko European Food Safety Authority potwierdza, że spożywanie przez kobietę ciężarną DHA wspomaga prawidłowy rozwój oczu oraz mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Dla kobiet ciężarnych i karmiących matek korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane spożycie 250 mg DHA i EPA dziennie.
Kwasy omega-3 - jak wybrać odpowiedni suplement?
Doskonałym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby. Jeśli jednak dieta przyszłej Mamy jest uboga w zdrowe ryby morskie, warto poszukać suplementu, który dostarcza optymalną ilość kwasów omega-3. Jednym z nich jest suplement diety
Solgar Omega-3 Potrójna siła, który zawiera aż 1764 mg EPA/DHA (1008 mg EPA i 756 mg DHA).
Do jego produkcji wybrano ryby, które są dostępne sezonowo w zimnych wodach Oceanu Spokojnego: sardynki, sardele i makrele. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze suplementu? Dobry suplement diety powinien mieć ponadto na etykiecie podaną informację o ilości kwasów DHA i EPA w porcji dziennej. Trzeba zwrócić uwagę właśnie na to, że podawane ilości dotyczą całej porcji, którą zaleca się w ciągu dnia. Może to być 1, 2 lub więcej kapsułek czy tabletek. Polscy eksperci uspokajają, że ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi, dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami (PCB), które mogą być szkodliwe dla płodu jest wyeliminowane, gdy DHA pochodzi z bezpiecznych źródeł i proces jest kontrolowany.
Ważne, aby olej wykorzystywany w suplementach był poddawany procesowi oczyszczania i koncentracji, ponieważ zapewnia to bezpieczeństwo oraz wysoką jakość dostarczanych składników.
1. Rekomendacje Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania kwasów omega-3 w położnictwie. Ginekol Pol. 2010, 81, 467-469.
2. DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr. 2013, 97, 808-815.
3. Rekomendacje Polskiego TowarzystwaGinekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 5/2014, 85, 395-399.
Artykuł powstał na zlecenie: SOLGAR