Odpowiedz
Forum > W oczekiwaniu na owulację > Pozytywny test owulacyjny a poziom LH we krwi
Dowiedz się czym jest OvuFriend i w jaki sposób pomoże Ci zajść w ciążę
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Bruna88
Debiutantka
Postów: 8
0

Wysłany: 17 września, 17:21
Cytuj | (0) | Zgłoś
Witajcie.
Piszę do was z nietypową jak dla mnie sytuacją, może wy będziecie w stanie mi wytłumaczyć, o co chodzi.

W 3 dc zrobiłam następujące badania

*Estradiol (E2) (K99) 66,94 pg/ml (faza folikularna 19,5 -144,2)
*Folikulotropina (FSH) (L65) 5,47 mlU/ml
(faza folikularna 2,5 - 10,2)
Luteotropina (LH) (L67) 2,45 mlU/ml
(faza folikularna 1,9 - 12,5)
*Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 3,078 mU/L 0,550 — 4,780
*Prolaktyna (PRL) (N59) 10,4 ng/ml 2,8 - 29,3 Kobiety nie w ciazy

Od piątku przyjmuję Euthyrox N25.

Wczoraj wieczorem w 9 dc poczułam ból owulacyjny i zdziwiona postanowiłam wykonać test LH z Rossmanna(zazwczaj testy wychodzą mi pozytywne w 11dc), który wyszedł pozytywny. Nad ranem o 4 musiałam skorzystać z toalety, więc o 6 rano ponowiłam testy LH, tym razem firmy Domowe Laboratorium, który wyszedł pozytywny, oraz Rossmannowski, który już wyszedł negatywny. Po godzinie 7 rano byłam już w laboratorium, ponieważ chciałam powtórzyć badanie LH, FSH i Estradiolu we krwi. No i wynik zwłaszcza LH wywołal u mnie osłupienie:

E2 - 91,80 ( faza folikularna 19,5 - 144,2 ; faza owulacyjna 54,9 - 356,7)

FSH - 9,15 ( faza folikularna 2,5 - 10,2 ; faza owulacyjna 3,4 - 33,4)

LH - 6,95 (faza folikularna 1,9 - 12,5 ; faza owulacyjna 8,7 - 76,3)

Jak to możliwe, że testy o czułości 25 - 30 mlU/ml wykryły LH w moczu w takiej ilości, a we krwi jego poziom nie ma normy dla fazy owulacyjnej ? :(


m_d_f
Autorytet
Postów: 1172
301

Wysłany: 17 września, 21:53
Cytuj | (0) | Zgłoś
Mam to samo, mi też wychodzą pozytywne testy LH, pomimo że badanie z krwi pokazuje, że poziom LH wcale wysoki nie jest. Nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje.

Starania o drugie dziecko
2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami (listopad 2018)
HSG - marzec 2018 (16 cs)
LH:FSH poniżej 0,6
AMH w normie (2,39 ng/ml)
Wysoka homocysteina
TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)

Bruna88
Debiutantka
Postów: 8
0

Wysłany: 18 września, 07:46
Cytuj | (0) | Zgłoś
A Twoje cykle są owulacyjne? Bo ja z tego wszystkiego to się już boję, że pewnie u mnie jest problem z owulacją. Szukam miejsca, w którym zrobię monitoring


m_d_f
Autorytet
Postów: 1172
301

Wysłany: 18 września, 08:40
Cytuj | (0) | Zgłoś
Szczerze mówiąc to nie wiem. Nie robiłam nigdy monitoringu, ale temperatura i progesteron wskazują, że raczej tak.

Starania o drugie dziecko
2 lata starań/cykle 24-26 dni/ owu 10-11 dc/ fl 14-15 dni

Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami (listopad 2018)
HSG - marzec 2018 (16 cs)
LH:FSH poniżej 0,6
AMH w normie (2,39 ng/ml)
Wysoka homocysteina
TSH 3,880 uIU/ml (lipiec 2018) -> 1,3 uIU/ml (październik 2018)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018)

Bruna88
Debiutantka
Postów: 8
0

Wysłany: 18 września, 09:47
Cytuj | (0) | Zgłoś
U mnie w tym cyklu póki co skoku temp. nie widać. Mogłaby być, chciałabym wtedy ze spokojną głową zbadać progesteron.


Isaura81
Autorytet
Postów: 1094
439

Wysłany: 2 października, 22:26
Cytuj | (0) | Zgłoś
A może tak:
Skok LH może trwać bardzo krótko.
Zbiera się on w moczu przez kilka godzin i teoretycznie był wieczorem. Badanie testem go wykazało bo był w moczu a we krwi już się zdążył obniżyć.
Testy też mają różną czułość. Tak jak ciążowe.

Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3

antubis84
Koleżanka
Postów: 33
3

Wysłany: 14 października, 14:18
Cytuj | (0) | Zgłoś
Hej dziewczyny. Miałam podobnie ...
Ponieważ ja muszę "upolować" owulacje (mąż pracuje w delegacji i w czasie tych kilku dni płodnych widzimy się tylko jeden dzień) postanowiłam sprawdzić czy testy owulacyjne w ogóle się u mnie sprawdzają. I tak :
03.10.2018 test LH z krwi 30
04.10.2018 test Lh z krwi 25

czyli tak jakby poziom Lh już spadał. Wyniki robione było rano. Natomiast z testów owulacyjnych wychodziło mi, że poziom LH zaczął wzrastać od 3 października wieczorem, 04 października kreska kontrolna była ciemniejsza od testowej, zaczęła blednąć dopiero 06 października ....
Skąd taka różnica między testami z moczu a krwi ? Jestem stymulowana Letrozolem, czy to może mieć jakiś wpływ ?

niedoczynność tarczycy Euthyrox 50
Bromergon 1/2 tabl.
Inofolic, wit D, wit. B complex, Duphaston po owulacji


Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)