Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na owulację Pozytywny test owulacyjny a poziom LH we krwi
Odpowiedz

Pozytywny test owulacyjny a poziom LH we krwi

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bruna88 Debiutantka

Wysłany: 17 września 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Piszę do was z nietypową jak dla mnie sytuacją, może wy będziecie w stanie mi wytłumaczyć, o co chodzi.

W 3 dc zrobiłam następujące badania

*Estradiol (E2) (K99) 66,94 pg/ml (faza folikularna 19,5 -144,2)
    *Folikulotropina (FSH) (L65) 5,47 mlU/ml
    (faza folikularna 2,5 - 10,2)
    Luteotropina (LH) (L67) 2,45 mlU/ml
    (faza folikularna 1,9 - 12,5)
    *Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 3,078 mU/L 0,550 — 4,780
    *Prolaktyna (PRL) (N59) 10,4 ng/ml 2,8 - 29,3 Kobiety nie w ciazy

Od piątku przyjmuję Euthyrox N25.

Wczoraj wieczorem w 9 dc poczułam ból owulacyjny i zdziwiona postanowiłam wykonać test LH z Rossmanna(zazwczaj testy wychodzą mi pozytywne w 11dc), który wyszedł pozytywny. Nad ranem o 4 musiałam skorzystać z toalety, więc o 6 rano ponowiłam testy LH, tym razem firmy Domowe Laboratorium, który wyszedł pozytywny, oraz Rossmannowski, który już wyszedł negatywny. Po godzinie 7 rano byłam już w laboratorium, ponieważ chciałam powtórzyć badanie LH, FSH i Estradiolu we krwi. No i wynik zwłaszcza LH wywołal u mnie osłupienie:

E2 - 91,80 ( faza folikularna 19,5 - 144,2 ; faza owulacyjna 54,9 - 356,7)

FSH - 9,15 ( faza folikularna 2,5 - 10,2 ; faza owulacyjna 3,4 - 33,4)

LH - 6,95 (faza folikularna 1,9 - 12,5 ; faza owulacyjna 8,7 - 76,3)

Jak to możliwe, że testy o czułości 25 - 30 mlU/ml wykryły LH w moczu w takiej ilości, a we krwi jego poziom nie ma normy dla fazy owulacyjnej ? :(

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam to samo, mi też wychodzą pozytywne testy LH, pomimo że badanie z krwi pokazuje, że poziom LH wcale wysoki nie jest. Nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje.

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Bruna88 Debiutantka

Wysłany: 18 września 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Twoje cykle są owulacyjne? Bo ja z tego wszystkiego to się już boję, że pewnie u mnie jest problem z owulacją. Szukam miejsca, w którym zrobię monitoring

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mówiąc to nie wiem. Nie robiłam nigdy monitoringu, ale temperatura i progesteron wskazują, że raczej tak.

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Bruna88 Debiutantka

Wysłany: 18 września 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w tym cyklu póki co skoku temp. nie widać. Mogłaby być, chciałabym wtedy ze spokojną głową zbadać progesteron.

• Isaura81 Autorytet

Wysłany: 2 października 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może tak:
    Skok LH może trwać bardzo krótko.
    Zbiera się on w moczu przez kilka godzin i teoretycznie był wieczorem. Badanie testem go wykazało bo był w moczu a we krwi już się zdążył obniżyć.
    Testy też mają różną czułość. Tak jak ciążowe.

Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • antubis84 Ekspertka

Wysłany: 14 października 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Miałam podobnie ...
    Ponieważ ja muszę "upolować" owulacje (mąż pracuje w delegacji i w czasie tych kilku dni płodnych widzimy się tylko jeden dzień) postanowiłam sprawdzić czy testy owulacyjne w ogóle się u mnie sprawdzają. I tak :
    03.10.2018 test LH z krwi 30
    04.10.2018 test Lh z krwi 25

czyli tak jakby poziom Lh już spadał. Wyniki robione było rano. Natomiast z testów owulacyjnych wychodziło mi, że poziom LH zaczął wzrastać od 3 października wieczorem, 04 października kreska kontrolna była ciemniejsza od testowej, zaczęła blednąć dopiero 06 października ....
    Skąd taka różnica między testami z moczu a krwi ? Jestem stymulowana Letrozolem, czy to może mieć jakiś wpływ ?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ