oczekiwanie na zrobienie testu a sport
-
Witam wszystkich!
Dopiero stawiam pierwsze kroki zarówno na forum jak i w staraniu sie o dzidzię. Także proszę o wyrozumiałość
Za tydzień chciałabym zrobić test ciążowy a jednocześnie za tydzień wybieram sie na dłuższy urlop w góry.
Moje pytanie czy jeśli się okaże, ze będę w ciąży to mam zrezygnować ze sportu? Jeżdżę na desce i pomimo, iż mam już 15 letnie doświadczenie w tym sporcie czasem zdarzy mi sie przewrócić i poturbować. Czy to może zaszkodzić fasolce w tak wczesnym stadium czy raczej nie?
Pozdrawiam ciepło,
O. -
Ja bym zrezygnowała. Ale to indywidualne podejście każdej z nas.
Lekarze odradzają nawet bieganie i jazdę na rowerze... więc sama bym nie zaryzykowała. Z drugiej strony wiele kobie dowiaduję się znacznie później o ciąży i żyją normalnie, uprawiają sporty i rodzą zdrowe dzieci.
Pozdrawiam, trzymam kciuki i powodzenia.jovi81 lubi tę wiadomość
K
Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc
-
Ja bym się tym nie przejmowała, zawsze uprawiam tak samo sport - fitness/bieganie/rolki/narty/łyżwy/basen i nigdy nie zajmowałam się tym, że akurat mogłam zafasolkować. Mój lekarz wie, że aktywnie uprawiam sporty i też nigdy nie mówił, żeby w jakikolwiek sposób ograniczyć.
Tak naprawdę większość z nas o ciąży dowiaduje się dopiero po ok.4/5 tygodniach i przez ten czas organizm sam sobie chroni płód, czytałam, że tak naprawdę do pewnego momentu nawet niektóre używki typu alkohol nie są w stanie zaszkodzić. -
Jeżeli dopiero zaczynasz starania i nie masz za sobą przykrych doświadczeń jak np. poronienia to nie jest konieczne zmienianie trybu życia. Jednak każda z nas musi podejmować takie decyzje indywidualnie bo wiadomo że ostrożność w takich momentach nie zaszkodzi
Natalina lubi tę wiadomość
-
Ja w takiej sytuacji raczej zmieniłabym termin wyjazdu, bo na stoku różnie bywa, sama możesz jeździć super, a ktoś w Ciebie wpadnie i się poturbujesz. Mimo wszystko wolałabym dmuchać na zimne, ale to ja, każda kobieta może inaczej do tego podchodzić.
-