analiza wykresu
-
mógłby się ktoś z doświadczonych wypowiedzieć na temat mojego wykresu- dokładnie chodzi mi o owulacje, śluz najlepszej jakości miałam w pn, wtedy tez byl wzrost temp, czy owulacja mogła wystąpic w pn? wtedy tez mialam bol owulacyjny, i jeszcze jedno pytanie- czy bromergon mógl mi skrócić cykle? wcześniej owu mialam 15-16 dnia, teraz wychodzi 12-13 dzień, a cykle skróciły sie z 29-30 do 26-27 dni"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Jeżeli szczyt śluzu zaobserwowałaś w 13 dc to odliczanie fl należy zacząć od 14 dc, a temperaturę z 13 dc uznać za zaburzoną. Jeżeli jutro temperatura będzie wynosić minimum 36,92 to jutro wieczorem skończy się u Ciebie okres płodności i będzie to znak, że owulacja już się odbyła.
-
dziękuje, ja dopiero się uczę, ale myślę że z każdym cyklem moja wiedza będzie coraz lepsza..... a tak się zastanawiałam nad tą owu bo z przyczyn niezależnych serduszkowanie musimy zakończyć na wczorajszym dniu i się zastanawiałam czy zdążyłam na owu:)"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Cześć czy moge podłączyc sie pod pytanie? Zerknijcie prosze na mój wykres, to jest pierwszy cykl z obserwacjami i wydaje mi sie ze nic z tego nie wynika. W 13dc miałam monitoring, był ładny pecherzyk 17mm ale potem zadnych oznak owulacji tak jakby nie pekł
Co o tym myslicie??? -
Mi się wydaje że jeszcze owulacji nie było, bo cały czas odnotowujesz śluz rozciągliwy, a temperatury nie są wyższe (chyba że te z początku cyklu są w jakiś sposób zaburzone).
Nie za wcześnie ten dupek? Wiem, że lekarze przepisują go od 15 dc ale to przez to że wciąż pokutuje przekonanie, że owulacja występuje książkowo w 14 dc. Duphaston może blokować owulację.Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim) -
nick nieaktualnyWelonisia owulacji jeszcze nie było, spokojnie może dopiero nadejdzie pęcherzyki dojrzewają i pękają w różnym tempie, więc obserwuj dalej cykl i temperaturę... Justeck... Nie wprowadzaj koleżanek w błąd duphaston w ilości 2 tabletek dziennie nie zablokuje owulacji. Dawki progesteronu powyżej 30 mg w ciągu doby mogą zablokować owulację, natomiast 2 tabletki dziennie po 10 mg to rachunek prosty = 20mg, raczej owulacji nie zagraża. Natomiast fakt, że duphaston powinno się brać od 3 dnia wyższych temperatur, czyli po owulacji. Wszystko zależy w jakim celu się go stosuje... Resztę opisałam w moim pamiętniku w poradach.
Welonisia lubi tę wiadomość
-
Wiesz, te informacje nt. dupka są niestety niespójne, bo część "ekspertów" twierdzi, że nie zakłóca owulacji, a część że zakłóca, mimo małej dawki. Wiadomo, lekarzem nie jestem, ale można się popłakać z frustracji nad ilością sprzecznych wiadomości i rad, w tym tych wydawanych przez medyczne autorytety. Jak wszystko na forum i w internecie, tak i moje wypowiedzi należy traktować bardziej jako wskazówkę zachęcającą do zaczerpnięcia głębszej wiedzy na dany temat
macadamia lubi tę wiadomość
Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim) -
Słuchajcie nagle mnei oświeciło. Zawsze brałam duphaston 16-25dc czasem 1x1 a czas2m 2x1 bo lekarze różnie przepisuja ale nie w tym rzecz. żawsze cykle z dupkiem były 28dniowe ZAWSZE! Oprócz dwóch w których brałam CLOSTILBEGYT.
Teraz sobie dopiero przypomniałam że w sierpniu ubiegłego roku wzięłam pierwszy raz CLO i cykl mi sie wydłuzył o 7 dni czyli był 35dniowy ale ze w tym cyklu sie nie staraliśmy to nie zwrócilam na to uwagi,
w kolejnym cyklu zaszłam w ciążę, test ciążowy zrobiłam dwa dni po spodziewanej @ i wyszly bardzo blade kreseczki a Beta 5dni po spodziewanej @ byla 583. Teraz zaczęłam to wszystko analizować i wychodzi na to ze wtedy owulacje miałam około 20dc!!!
Moze u mnie Clostilbegyt wydłuza cykl zmuszając jajniki do produkcji jajeczek które z kolei wolniej rosną???
Ps. a tak swoja droga powiedzcie mi kiedy Ovufriend pokazuje owulacje na wykresie tzn kiedy rysuje te dwie czerwone krechy? w dniu owulacji czy dzień po niej????Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2014, 14:37
-
nick nieaktualny
-
To, o czym piszesz nie jest w żadnym wypadku regułą. Temp nie musi spaść, a wzrost nie musi być o 0,2 stopnia. Zachęcam do lektury na stronie iner.pl (zakładka metoda). Owu wyznacza to co uważa za owulację po ok. 3-4 wyższych tempkach, a czasami zupełnie arbitralnie, jeśli 'algorytm' nie wyłapie prawidłowości.Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
-