Brak okresu po Duphastonie
-
Cześć! Według zaleceń lekarza brałam Duphaston na wywołanie okresu 7 dni 2x1. 3 dzień po odstawieniu rano miałam lekkie plamienie, już myślałam że rozwinie się w @, ale od tamtej pory czysto 😲 minął kolejny dzień i dalej nic. Czy któraś z Was tak miała? Piersi od 4 dnia brana Duphastonu obolałe i wrażliwe.
Dodam że suplementuje Niepokalanek 400mg(składnik Castagnusa, Cyklodydonu) i zastanawiam się czy to czasem przez niego coś się nie zablokowało. Myślicie, że powinnam go odstawić? Tylko obawiam się, że jak go odstawie to podskoczy mi prolaktyna. (Podobno obniża prolaktyne, a podnosi progesteron)Starania od września 2019
*styczeń 2020 - 8tc puste jajo 💔
TSH 2.9 ➡️ 1.49 Euthyrox
Prolaktyna 12.15 (norma do 26,72)
Reszta badań 🔜 -
Cześć podbijam temat.
Jestem stymulowana letrezolem, po potwierdzonej owulacji i pęknięciu pęcherzyka zaczęłam brak duphaston 3x1. Odstawiłam 24dc. Dziś 31 i okresu brak przez 3 dni plamienie brązowe, czasami troszkę żywej krwi. Czy to plamienie można uznać za okres?Starania od 01.2020
Ona: 1987, On: 1989
03.2021 ivf 6 komórek, 2 zarodki
15.03. Transfer 3 dniowca 9A- beta <0,2 😭
26.06 crio 4BC (4.2.3) 8dpt -beta <0,2 😭
brak zarodków
2022 naturalny cud
08.2023 poronienie, zabieg lyzeczkowania
12.2023 cb
04.2024 cb
09.2024 stymulacja 6 komórek, ❄️❄️❄️❄️
10.2024 transfer odroczony, hiperstymulacja
11.2024 transfer -
Dziewczyny, ja też się podepnę z pytaniem o Duphaston.
Generalnie długość moich cykli to ok. 29-31 dni. W ostatnich miesiącach przed okresem miałam kilka dni różowych plamień - taka jakby różowa woda, a sam okres nie był żywoczerwony, tylko też taki jakby różowawy, rozwodniony. W poprzednim cyklu przypadkowo wyszło mi na USG , że pęcherzyk nie pękł (to był bodajże 20 DC), więc dostałam Duphaston na 5 dni. Okres był normalny, bez poprzedzających plamień, a krew była normalna jak przed laty (o normalnej konsystencji i ładnym czerwonym kolorze). Lekarka kazała w tym cyklu również zażywać Duphaston - 2 razy dziennie tabletkę, od 19 do 25 DC. W 23 DC podczas podcierania zauważyłam różowe plamienie na papierze, a dziś temperatura spadła. Czy to oznacza, że ta dawka jest dla mnie za niska?
Mam też pytanie, które mnie od pewnego czasu nurtuje - w przypadku zajścia w ciążę i brania krótki czas a potem odstawienia Luteiny czy Duphastonu, spadek progesteronu nie powoduje poronienia? -
Limosa wrote:Mam też pytanie, które mnie od pewnego czasu nurtuje - w przypadku zajścia w ciążę i brania krótki czas a potem odstawienia Luteiny czy Duphastonu, spadek progesteronu nie powoduje poronienia?
Lepiej skonsultować z lekarzem, np. mi w przypadku ciąży kazała brać dalej. -
Limosa wrote:No tak, ale dopiero jakiś tydzień po odstawieniu dowiedziałabym się o ciąży i ten czas przerwy mnie zastanawia - czy wtedy nie dojdzie do poronienia.
A może to plamienie to była inplantacja? Zrób Beta Hcg z krwi powinno coś już pokazać, a na pewno wcześniej niż siusiany. 💚 -
Mag91 wrote:A może to plamienie to była inplantacja? Zrób Beta Hcg z krwi powinno coś już pokazać, a na pewno wcześniej niż siusiany. 💚
-
Limosa wrote:Nie mam po co robić bety, pytanie było czysto teoretyczne 🙂 Zawsze zastanawiało mnie to, że lekarze dają mi progesteron na kilka dni, jak na wywołanie okresu i zastanawiałam się czy rzeczywiście odstawienie nie wywołuje go.
Kilka lat temu brałam luteinę na wywowanie i po ok. 5 dniach od odstawienia faktycznie dostałam miesiączki, spóźniała mi się wtedy ok. 1,5 miesiąca. W przypadku ciąży podobno pomaga utrzymać ją. Jak doktorowa przepisywała mi ostatnio powiedziała że jak nie potrzebny to nie zaszkodzi, a nawet jeszcze bardziej pomoże🙂Yass lubi tę wiadomość
-