Brak owulacji a rosnąca temperatura
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy to możliwe, że przy braku owulacji można odnotować skok temperatury ? 14 dc byłam na monitoringu, pęcherzyk bardzo mały od 9dc urósł tylko 3.5 mm i miał 12,4mm, gin stwierdził, że to cykl bezowulacyjny. Trochę się zaniepokoiłam i zaczęłam mierzyć temperaturę, okazało się że 20dc zaczął boleć mnie jajnik a od 21dc temperatura poszła w górę i OF wyznaczył mi nawet owulację na 19dc. Temperatura cały czas się utrzymuje, wygląda jakby owulacja jednak była. Czy to możliwe, że mój pęcherzyk zaczął jednak rosnąć i owulacja miała miejsce czy bez owulacji również jest możliwy skok tempki? Dodam, że biorę Duphaston (2x1 od 18dc) w tej dawce podobno nie blokuje owu ani też nie podnosi temperatury więc już sama nie wiem co z moim cyklem.
-
mogłas mieć późną owulację, wierz mi że to się zdarza i nawet moze być ciąża z takiego cyklu a co do duphastonu to nie wiem... ja brałam od 16dc do 25dc duphaston 1 tabletkę dziennie i w 32dc okazało sie ze mam już zluteinizowany pęcherzyk czyli przerośnięty, owulacji nie było i mysle ze to przez to ze zbyt wczesnie wziełam duphaston... gdyby nie to pewnie miałabym po prostu późniejsza owulację a tak to progesteron zahamował mi wzrost pęcherzyka.. niby piszą że duphaston nie hamuje owulacji i ja w to wierzyłam ale chyba jednak wzięłam go zbyt wczesnie aha, i po pęknięciu tego przerośniętego pęcherzyka miałam normalnie skok temperatury jak po owulacji co mnie dodatkowo zmyliło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 10:42
-
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny za info. Hmmm nie wiem czy u mnie by doszło do przerośnięcia jak nie za bardzo w ogóle chciał rosnąć W przyszłym cyklu mam brać Clo ale gin bardzo szybko podjął taką decyzję i myślałam, że może jednak ta owulacja występuję i obędzie się bez leku.
sylwiaśta to co powoduje wtedy skok tempki jak owu nie było ?
Myślicie, że badanie progesteronu coś by mi powiedziało ? -
Linka05 wrote:Dzięki dziewczyny za info. Hmmm nie wiem czy u mnie by doszło do przerośnięcia jak nie za bardzo w ogóle chciał rosnąć W przyszłym cyklu mam brać Clo ale gin bardzo szybko podjął taką decyzję i myślałam, że może jednak ta owulacja występuję i obędzie się bez leku.
sylwiaśta to co powoduje wtedy skok tempki jak owu nie było ?
Myślicie, że badanie progesteronu coś by mi powiedziało ?
jasne ze tak, jesli progesteron w 7 dniu po skoku temperatury wyjdzie poniżej 3ng/ml to znaczy ze owulacji nie było wcale a wynik poniżej 10ng/ml świadczy o niedomodze lutealnej (choc nie zawsze). Mi lekarz potwierdził że pęcherzyk pękł ale owulacji nie miałam co stwierdziłam własnie na podstawie wyniku progesteronu (miałam wynik 2,13ng/ml ( ) -
Linka05, piszesz że gin szybko podjął decyzje o clo, tzn? Po ilu cyklach bezowu? Ja się zastanawiam czy tez nie będę miała, nie wiem w ogóle jakie powinnam podjąć leczenie wg was.. Nie mam okresu sama z siebie, tylko nastepuje po wzięciu wspomagacza (lutka, kiedys aspiryna). A gdzie tu o owulacjach mowic.. Hormony wszystkie w normie.
Niestety nie trafilam tez na odpowiedniego gin, cały czas zbywaja. Chciałabym wiedzieć z czymś pójść, czego się domagać. Podpowiedzcie mi, macie doswiadczenie;)21 tydzień ciąży -
Ja miałam tylko ten jeden monitoring o którym pisałam w pierwszym poście. Cykle zawsze miałam długie i nieregularne, mam też za sobą jedno poronienie. Lekarz zapytał czy chce już zachodzić w ciążę i jak powiedziałam że tak to zlecił właśnie clo, pewnie gdybym powiedziała że mogę jeszcze poczekać to by nie zlecał. Skoro raz zaszłam w ciążę no to owulacje miałam ale bardzo późno bo skok tempki po 25dc, jak widać dobrze się to dla mnie nie skończyło. A czy mam teraz to nie wiem. Nie wiem czy nie za szybko ta decyzja o leczeniu ale chyba mi nie zaszkodzi? Jeżeli mam tą owulacje tak późno to może clo ją przyspieszy a jeżeli nie mam no to ją wywoła.
-
Linka05 wrote:No widzisz inni lekarze to nic mi nie proponowali a ten bardzo szybko, jakoś nie jestem do leków przekonana ale cieszę się, że tak piszesz to jakoś mi lżej no to życzę żeby natura zrobiła swoje Aleksia
dzięki a CLO jest bardzo skuteczny - większośc ciąż jest już po kilku cyklach stosowania trzymam mocno kciuki za CiebieLinka05 lubi tę wiadomość
-
Skoro miałaś owulację to clo ją przyśpieszyło najprawdopodobniej.Ja nie miałam owulacji a po 2 tabletkach piękny pęcherzyk już 11 dc więc trzeba szybko lecieć na monitoring kilka dni po okresie A z kolei w tym miesiącu owulacja 18 dc różnie to widocznie bywa U mnie chyba jeden jajnik lepiej działa.
Luteina fałszuje raczej z tego co czytałam bo inaczej jest faktycznie z duphastonem
Też myślę o zrobieniu progesteronu ale w tym cyklu za późno się chyba przebudziłamWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 11:49
-
nick nieaktualnyWitam jestem poczatkujaca w w of u mnie zdiagnozowano lekkie podwyższenie prolaktyny od prawie 2 lat staramy sie o dzidziusia ale sie nie poddajemy w tym cyklu, a dokładnie od połowy zaczełam mierzyc temp. i jest dosc wysoka oto moj wykres pozdrawiam cieplutko
https://ovufriend.pl/graph/9bff3ba2598fdf066371f2a4d123afcd -
nick nieaktualnyTo ja już nie rozumiem.
- skok temperatury nie świadczy o owulacji
- pozytywne testy owulacyjne nie oznaczają, że do owulacji dojdzie (to jest akurat zrozumiałe, chociaż też szkoda)
- śluz płodny nie jest gwarancją owulacji
To ja się pytam, po co my takie cyrki tutaj odstawiamy? Możemy myśleć, że wszystko jest okej, a nic nie jest okej... Ja mam skoki temperatury co miesiąc, faza lutealna zawsze 12 dni i wcale nie mogę powiedzieć, że owulacja w ogóle u mnie gości?
Aleksia wytłumacz mi proszę jak to jest, że pęcherzyk pękł ale owulki nie było? Chyba jest tylko jedna możliwość - brak komórki jajowej w pęcherzyku. Wtedy rzeczywiście, ciałko żółte zostaje i produkuje progesteron, który podwyższa nam temperaturę. Tylko skąd wiedziałeś, że to właśnie u Ciebie się stało? Widać komórkę jajową na usg w pęcherzyku?
Miliard pytań, wiem człowiek chciałby tak po prostu cieszyć się, że ma owulację, skoro zawsze ma skok temperatury i śluz a niestety nie jest to takie oczywiste...
Pozdrawiam was wszystkie serdecznie