czas mierzenia tempki
-
nick nieaktualnyWitam was serdecznie dziewczyny:)
chciałabym się dowiedzieć o której należy wykonywać pomiar temperatury ponieważ pracuję na 3 zmiany nie mam możliwości mierzenia tempki w godzinach porannych 6-8 analizując o której mogłabym to robić to między 8.30 a 9.30 i nie wiem czy temperatura mierzona o tej godzinie bedzie dobrym wskaznikiem przy pomocy wyznaczenia dni plodnych/owulacji bardzo prosze was o rade:)
a z ciekawości o której Wy wykonujecie pomiar temperatury? -
nick nieaktualny
-
Metoda Rotzera ( http://www.rodzina-naturalnie.home.pl/www/index.php/instrukcja/#p_o )
1. Temperaturę mierzymy zaraz po przebudzeniu się, przed wstaniem i wykonaniem jakiejkolwiek czynności.
2. Przygotowany termometr powinien leżeć w zasięgu ręki.
3. Temperaturę należy mierzyć codziennie, o podobnej porze. Dopuszczalna różnica czasu pomiędzy skrajnymi, rannymi pomiarami może wynosić półtorej godziny, jeżeli najpóźniejszy pomiar został wykonany do 7.30. Na karcie cyklu zapisuje się porę mierzenia (np. 5-6.30, 6-7.30). Wyniki pomiarów spoza przyjętego przedziału czasowego należy nanosić na kartę cyklu z adnotacją o porze mierzenia. Jeśli ich wartości odbiegają wyraźnie od pomiarów sąsiednich, należy je uznać za pomiary zakłócone.
Miarodajne są też pomiary dokonywane o innej, nie rannej, ale stałej porze. Koniecznie musi je poprzedzać minimum godzinny bierny odpoczynek (nie trzeba spać). Można mierzyć temperaturę przez cały cykl np. o 20:00 po godzinnym, biernym odpoczynku w fotelu.
Warto mierzyć temperaturę również wtedy, gdy nie ma możliwości zachowania stałej pory. Kobietom pracującym w trybie zmianowym również udaje się prowadzić czytelne wykresy temperatury. Podstawowa temperatura ciała osób, które są w stanie pracować na zmiany, dostosowuje się do ich trybu życia.
Tutaj strona 13 przykładowy wykres osoby pracującej na zmiany: http://rodzina.wroclaw.pl/wp-content/uploads/2011/05/zeszyt_obserwacji_cyklu_2011.pdf
Myślę, że bez przeszkód możesz mierzyć temperaturę o 8:30.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2014, 13:50
An lubi tę wiadomość
-
Młoda zależy. Jak prezentuje się temperatura po godzinie w sąsiedztwie prawidłowych temperatur? Jeżeli mocno odstaje tzn że lepiej zaznaczyć, jako zaburzoną, bo niestety wraz ze wzrostem temperatury Twojego ciała rosła temperatura na termometrze.
Młoda lubi tę wiadomość
-
Ja bym na Twoim miejscu chwilowo zaznaczyła ją, jako zaburzoną i dopiero po jutrzejszym pomiarze oceniła na ile tempka faktycznie zaburza obraz.
Jeżeli nie chcesz by program traktował temperaturę z 16 dc jako zaburzoną ustaw godzinę pomiaru na 7:00, wówczas zakres godzin akceptowalnych dla programu będzie 6:30-7:30.weronika86 lubi tę wiadomość
-
Żeby ocenić czy faktycznie torbiel najlepiej by było podskoczyć na usg. Jeśli chodzi o temperatury to sugerują cykl bezowulacyjny, ale jest jeszcze możliwość, że pierwsze podejście do owulki zakończyło się fiaskiem i dziś doszło do drugiej próby - teraz pozostaje tylko wypatrywać skoku
Młoda lubi tę wiadomość
-
Teoria głosi, że jeśli nie ma możliwości mierzenia temperatury po przebudzeniu mimo wszystko można skutecznie zaobserwować skok owulacyjny z pomiarów w ciągu dnia. Ważnych jest zachowanie kilku zasad - m.in. godzinny spoczynek przed pomiarem.
Z praktyką jak jest nie mam pojęcia, gdyż nie mam (na razie?) warunków do przeprowadzenia tego typu obserwacji, ale przyznam, że jestem zainteresowana, jak to jest w rzeczywistości i zapewne za jakiś czas spróbuje przeprowadzić eksperyment z obserwacją cyklu dwa razy dziennie... Tylko niech mi najpierw dziecię da czas na takie zabawy -
https://ovufriend.pl/biezacy-cykl.html
co sadzicie o moim kochanekochane pisze ten pamietnik z mysla o dziecku nasze strania zaczely sie 2 lata temu i w czerwcu super wiadomosc test pozywtywny wizyta u lekarza i stwierdzona ciaza pozamacziczna wielki strach i zal totalna zalamka szpital - operacja -kuracja- dochoddzenie do siebie ... iza -
Po pierwsze: https://ovufriend.pl/biezacy-cykl.html nie jest linkiem do wykresu (żeby wkleić link na forum wystarczy wejść w udostępnij wykres, zakładka link).
Ponieważ masz udostępniony wykres na tablicy podskoczyłam i jedyne co mogę powiedzieć to, że jest za mało danych do oceny. Być może między 16-22dc doszło do owulacji. -
Wątek dawno nie odświeżony ale może ktoś pomoże. Od dwóch dni budzę się wcześniej (5.30). Pomiary temperatur mam na godzinę 7. Dziś była taka sytuacja, że obudziłam się o tej 5.30 i zmierzyłam-36,6. Czułam się wyspana, wiec pomyślałam że zmierzę i skoryguję, ale... Potem poszłam do łazienki i znów zasnęłam- do 7.15. Z ciekawości zmierzyłam tempkę po tych dwóch godzinach i tu już miała 36,9. Teraz mam problem, bo nie wiem która tempka jest wiarygodna. Wcześniejsze tempki swingowały, a tu nagle byłby skok? Może poczekać do jutra i zmierzyć? W tym tygodniu jest kijowo, go wstaję wcześniej do pracy (6.15), więc pomiar ma różnicę prawie godzinową. Nie wiem czy mogę ciągle robić korekty, czy mierzyć tak, jak się patrzy?
-