Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Jak dokładniej mierzyć temp.?
Odpowiedz

Jak dokładniej mierzyć temp.?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Julek007 Nowa

Wysłany: 27 lutego 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Jestem tu nowa i nie wiem jak mierzyć temp. żeby była najbardziej wiarygodna. Ja mierzę nad językiem i pod językiem( na wykresie wpisuje te z nad języka) ale ta spod języka jest stabilniejsza wyższa i sie nie waha. I chyba od następnego cyklu będę mierzyła tylko pod językiem :)

Pragnę drugiego dzieciątka
  • Asta Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o pomiar owalny to wyłącznie pod językiem, zawsze w tym samym miejscu. Termometr musi być "opatulony" śluzówką, żeby dał właściwy wynik.

"Pomiar w ustach pod językiem (oralny): Termometr należy włożyć głęboko pod język, aż do jego nasady, zawsze po tej samej stronie wędzidełka, język opuścić miękko na termometr i zamknąć usta. Podczas mierzenia termometr należy trzymać nieruchomo i nie otwierać ust. Pomiar powinien być wykonywany zawsze w tym samym miejscu jamy ustnej. W różnych punktach jamy ustnej wskazania mogą się różnić nawet o kilka kresek. Przed końcem pomiaru nie należy jeść, pić, palić ani rozmawiać."
    http://www.rodzina-naturalnie.home.pl/www/index.php/instrukcja/#p_o

Julek007 lubi tę wiadomość

Mój Aniołek (6tc) - 19.10.2012
    d92562f68b.png
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temp mierzy się pod językiem z boku bardziej z tyłu gdzie język jest przyrośnięty :D (tak to określę) zawsze z tej samej strony o tej samej porze po przebudzeniu przed wstaniem z łóżka po co najmniej 3 godz. śnie (wizyta w WC nie zaburza temp jeżeli jeszcze wróci się lulu na chociaż godzinkę)
    Aby wykres był jasny i wiadomo było kiedy dokładnie są dni płodne nie wystarczy mierzyć tylko temp. trzeba też badać śluz i wiedzieć w który dzień był najlepszej jakości ( OF nie ma tej opcji).
    Tak więc w skrócie najważniejsza jest nie tylko temp. ale tak samo ważny jest śluz a dokładniej dzień szczytu śluzu ( w którym jest najlepszy).

Julek007 lubi tę wiadomość

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Julek007 Nowa

Wysłany: 27 lutego 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dziękuję bardzo!!! teraz juz jestem mądrzejsza w tym temacie dzięki Waszym podpowiedziom :) pozdrawiam Was dziewczyny i teraz biorę pod uwagę temp. pod językiem i nawet sie cieszę bo ona jest właśnie lepsza i wyższa i pewnie wykresy tez inaczej bedą wyglądały. Chociaż mam cichą nadzieję, że już nie będę musiała przez 9 miesięcy myślec o tych temperaturach i innych czynnościach :)

Anhe lubi tę wiadomość

Pragnę drugiego dzieciątka
  • umbatikium Znajoma

Wysłany: 2 stycznia 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki ifo bardzo przydatne dla nowej forumowiczki:)

• Anka83 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od ktorego dnia cyklu powinno się mierzyc temperaturę?

km5sdf9hy0ig5cgk.png
    mhsv3e5eyxpv2hl6.png
  • Gianna Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zależy w którym miejscu. Jeśli mierzysz w ustach, pod językiem, to od pierwszego dnia cyklu. A jeżeli w pochwie, to po miesiączce, ale nie później niż 6 dnia cyklu.

"Zamienię pustynię na pojezierze,
    a wyschniętą ziemię na wodotryski." Iz 41,18
    dqpr3e5ecs7r4rjb.png
  • Anka83 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzę w ustach...Zaczęłam mierzyć w 9 dniu cyklu, wcześniej miałam problem z kupnem termometru:-/ Czy w takim razie pomiary w tym cyklu mają sens?

km5sdf9hy0ig5cgk.png
    mhsv3e5eyxpv2hl6.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 20:24

• Qlka Debiutantka

Wysłany: 27 stycznia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rownież mierze w pochwie i tez polecam jest rzeczywiście stabilniejsza :-)

Qlka
  • Aleksia85 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawia mnie na ile temperatura jest wiarygodna przy problemach ze snem.... ja się budze co 2 godziny a czasem częsciej i mam bardzo [płytki sen a podobno należy przespać bez przerwy co najmniej 3 godziny żeby pomiar był wiarygodny :(

oeuadzu5c56wlzo3.png
    bhywcwa1cs9d2clm.png
    w5wqcwa1bc3vq9f8.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ