Jak dokładniej mierzyć temp.?
-
Witam! Jestem tu nowa i nie wiem jak mierzyć temp. żeby była najbardziej wiarygodna. Ja mierzę nad językiem i pod językiem( na wykresie wpisuje te z nad języka) ale ta spod języka jest stabilniejsza wyższa i sie nie waha. I chyba od następnego cyklu będę mierzyła tylko pod językiemPragnę drugiego dzieciątka
-
Jeżeli chodzi o pomiar owalny to wyłącznie pod językiem, zawsze w tym samym miejscu. Termometr musi być "opatulony" śluzówką, żeby dał właściwy wynik.
"Pomiar w ustach pod językiem (oralny): Termometr należy włożyć głęboko pod język, aż do jego nasady, zawsze po tej samej stronie wędzidełka, język opuścić miękko na termometr i zamknąć usta. Podczas mierzenia termometr należy trzymać nieruchomo i nie otwierać ust. Pomiar powinien być wykonywany zawsze w tym samym miejscu jamy ustnej. W różnych punktach jamy ustnej wskazania mogą się różnić nawet o kilka kresek. Przed końcem pomiaru nie należy jeść, pić, palić ani rozmawiać."
http://www.rodzina-naturalnie.home.pl/www/index.php/instrukcja/#p_oJulek007 lubi tę wiadomość
-
Temp mierzy się pod językiem z boku bardziej z tyłu gdzie język jest przyrośnięty (tak to określę) zawsze z tej samej strony o tej samej porze po przebudzeniu przed wstaniem z łóżka po co najmniej 3 godz. śnie (wizyta w WC nie zaburza temp jeżeli jeszcze wróci się lulu na chociaż godzinkę)
Aby wykres był jasny i wiadomo było kiedy dokładnie są dni płodne nie wystarczy mierzyć tylko temp. trzeba też badać śluz i wiedzieć w który dzień był najlepszej jakości ( OF nie ma tej opcji).
Tak więc w skrócie najważniejsza jest nie tylko temp. ale tak samo ważny jest śluz a dokładniej dzień szczytu śluzu ( w którym jest najlepszy).Julek007 lubi tę wiadomość
-
O dziękuję bardzo!!! teraz juz jestem mądrzejsza w tym temacie dzięki Waszym podpowiedziom pozdrawiam Was dziewczyny i teraz biorę pod uwagę temp. pod językiem i nawet sie cieszę bo ona jest właśnie lepsza i wyższa i pewnie wykresy tez inaczej bedą wyglądały. Chociaż mam cichą nadzieję, że już nie będę musiała przez 9 miesięcy myślec o tych temperaturach i innych czynnościach
Anhe lubi tę wiadomość
Pragnę drugiego dzieciątka -