Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Jak mierzyć temperaturę?
Odpowiedz

Jak mierzyć temperaturę?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lauraaa Debiutantka

Wysłany: 25 marca 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich :) Ostatnio męczy mnie pytanie jak prawidłowo mierzyć temperaturę? Oczywiście przeczytałam poradniki w bazie wiedzy ale mimo wszystko uważam że coś robię nie tak - moja temperatura od kilku dni nie zmienia się i stale jest to 36,6. Czy to możliwe żeby tak było? A może po prostu mój termometr szwankuje?

• vanessa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro przeczytałaś w bazie wiedzy o podstawowych zasadach i stosujesz się do nich to na razie tylko jedno pytanie mi sie nasuwa. Jaki masz termometr elektryczny z dwoma miejscami po przecinku?
    Sprawdź czy nie jest zepsuty i zmierz np. kilka razy w ciągu dnia bo temp w ciągu dnia jest inna niż ta po przebudzeniu przed wstaniem :)

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Asta Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki termometr używasz i gdzie mierzysz temp?

Polecam zapoznać się z teorią na stronie: http://rodzina-naturalnie.pl/www/index.php/instrukcja w dziale "prowadzenie obserwacji".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2014, 16:34

Mój Aniołek (6tc) - 19.10.2012
    d92562f68b.png
  • Lauraaa Debiutantka

Wysłany: 25 marca 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termometr mam najzwyklejszy rtęciowy ma już swoje lata więc może to też ma jakiś wpływ?

• vanessa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraaa wrote:
    Termometr mam najzwyklejszy rtęciowy ma już swoje lata więc może to też ma jakiś wpływ?
    Ja też mam zwykły szklany i nie narzekam tylko sprawdzam dokładnie czy pomiar jest równo z kreska czy np pomiędzy w połowie to wtedy już jest o 0,05 st wiecej.

201701271765.png

• Lauraaa Debiutantka

Wysłany: 25 marca 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asta wrote:
    Jaki termometr używasz i gdzie mierzysz temp?

Polecam zapoznać się z teorią na stronie: http://rodzina-naturalnie.pl/www/index.php/instrukcja w dziale "prowadzenie obserwacji".

Asta dziękuję bardzo za stronę wiele mi wyjaśniła :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2014, 16:55

• Ezia90 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraaa wrote:
    Witam wszystkich :) Ostatnio męczy mnie pytanie jak prawidłowo mierzyć temperaturę? Oczywiście przeczytałam poradniki w bazie wiedzy ale mimo wszystko uważam że coś robię nie tak - moja temperatura od kilku dni nie zmienia się i stale jest to 36,6. Czy to możliwe żeby tak było? A może po prostu mój termometr szwankuje?

Kochana rteciowy jest zbyt ogólny. Ja go pierwszy cykl uzywałam i te same temp czesto sie powtarzające, na ogól wysokie. Przerzuciłam sie na elektryczny owulacyjny Microlife 16C2 i ten jest zdecydowanie dokładny. Mierz temp w pochwie;)

dqprpx9i7rkxsl4h.pngex2b8ribq1mpge8u.png
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze używałam (czyli kilka lat) zwykłego szklanego i nie narzekam. Zawsze miałam jasny czytelny dwufazowy wykres.
    Ale jak ktoś woli elektryczny to wiadomo... mnie zwykły nie przeszkadzał i nie zaburzał temp. bo zawsze wiedziałam co i jak.

201701271765.png

• Asta Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się przyznaję, że przy interpretacji cyklu prowadzonego z użyciem termometru elektronicznego zawsze mam problem z interpretacją - jak temperatura jest wyższa od linii podstawowej o 0,01 st to już liczyć fl, czy jeszcze nie?
    Ogólnie w NPR poleca się (przynajmniej w metodzie Rotzera) termometr szklany zwykły bądź owulacyjny - ze względu na swoją mechanikę działania są najdokładniejsze i najlepiej się sprawdzają.
    Ja też używam zwykłego szklanego termometru, a wynik odczytuję ze szkiełkiem powiększającym i wykres jest o wiele bardziej czytelny, niż w przypadku gdy prowadziłam obserwację mierząc elektronicznym termometrem.

vanessa lubi tę wiadomość

d92562f68b.png
  • Brunhilda Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asta, jeżeli mierzysz elektronicznym to wzrost uznajesz gdy jest skok o 0,02 stopnia, ale nie podam źródła tej wiedzy bo już nie pamiętam ;)

Ja też muszę przyznać, że używam zwykłego, rtęciowego... A podobno ten microlife dobrze się sprawdza

• Asta Autorytet

Wysłany: 25 marca 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunhilda ja akurat stosuję szklany, więc to rozważania czysto teoretyczne :)
    Ja spotkałam się już z teorią, że wartość należy zaokrąglić zgodnie z zasadami matematyki:
    36,02 - 36,00
    36,03 - 36,05 itd.

vanessa, Brunhilda lubią tę wiadomość

d92562f68b.png
  • Lauraaa Debiutantka

Wysłany: 25 marca 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wszystkim za porady :) mam nadzieję, że teraz nie będę już miała problemów z mierzeniem :)

vanessa lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ