Jak mierzyć temperaturę?
-
Witam wszystkich Ostatnio męczy mnie pytanie jak prawidłowo mierzyć temperaturę? Oczywiście przeczytałam poradniki w bazie wiedzy ale mimo wszystko uważam że coś robię nie tak - moja temperatura od kilku dni nie zmienia się i stale jest to 36,6. Czy to możliwe żeby tak było? A może po prostu mój termometr szwankuje?
-
Skoro przeczytałaś w bazie wiedzy o podstawowych zasadach i stosujesz się do nich to na razie tylko jedno pytanie mi sie nasuwa. Jaki masz termometr elektryczny z dwoma miejscami po przecinku?
Sprawdź czy nie jest zepsuty i zmierz np. kilka razy w ciągu dnia bo temp w ciągu dnia jest inna niż ta po przebudzeniu przed wstaniem -
Jaki termometr używasz i gdzie mierzysz temp?
Polecam zapoznać się z teorią na stronie: http://rodzina-naturalnie.pl/www/index.php/instrukcja w dziale "prowadzenie obserwacji".Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2014, 16:34
-
Lauraaa wrote:Termometr mam najzwyklejszy rtęciowy ma już swoje lata więc może to też ma jakiś wpływ?
-
Asta wrote:Jaki termometr używasz i gdzie mierzysz temp?
Polecam zapoznać się z teorią na stronie: http://rodzina-naturalnie.pl/www/index.php/instrukcja w dziale "prowadzenie obserwacji".
Asta dziękuję bardzo za stronę wiele mi wyjaśniłaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2014, 16:55
-
Lauraaa wrote:Witam wszystkich Ostatnio męczy mnie pytanie jak prawidłowo mierzyć temperaturę? Oczywiście przeczytałam poradniki w bazie wiedzy ale mimo wszystko uważam że coś robię nie tak - moja temperatura od kilku dni nie zmienia się i stale jest to 36,6. Czy to możliwe żeby tak było? A może po prostu mój termometr szwankuje?
Kochana rteciowy jest zbyt ogólny. Ja go pierwszy cykl uzywałam i te same temp czesto sie powtarzające, na ogól wysokie. Przerzuciłam sie na elektryczny owulacyjny Microlife 16C2 i ten jest zdecydowanie dokładny. Mierz temp w pochwie;) -
Ja zawsze używałam (czyli kilka lat) zwykłego szklanego i nie narzekam. Zawsze miałam jasny czytelny dwufazowy wykres.
Ale jak ktoś woli elektryczny to wiadomo... mnie zwykły nie przeszkadzał i nie zaburzał temp. bo zawsze wiedziałam co i jak. -
A ja się przyznaję, że przy interpretacji cyklu prowadzonego z użyciem termometru elektronicznego zawsze mam problem z interpretacją - jak temperatura jest wyższa od linii podstawowej o 0,01 st to już liczyć fl, czy jeszcze nie?
Ogólnie w NPR poleca się (przynajmniej w metodzie Rotzera) termometr szklany zwykły bądź owulacyjny - ze względu na swoją mechanikę działania są najdokładniejsze i najlepiej się sprawdzają.
Ja też używam zwykłego szklanego termometru, a wynik odczytuję ze szkiełkiem powiększającym i wykres jest o wiele bardziej czytelny, niż w przypadku gdy prowadziłam obserwację mierząc elektronicznym termometrem.vanessa lubi tę wiadomość
-
Brunhilda ja akurat stosuję szklany, więc to rozważania czysto teoretyczne
Ja spotkałam się już z teorią, że wartość należy zaokrąglić zgodnie z zasadami matematyki:
36,02 - 36,00
36,03 - 36,05 itd.vanessa, Brunhilda lubią tę wiadomość
-