JAK TO SIĘ W KOŃCU BADA!?
-
może gdzieś o tym było a może nie... z tego co piszę z Dziewczynami - nie każda z nas rozumie o co kaman z oceną twardości/miękkości szyjki(?)
na OvuFriend są przypisy dotyczące tematu ale nie wynika z nich jasno czy stopień twardości sprawdzamy w okolicy "otworu" szyjki [wciskając palec dalej] czy dotykając samej szyjki – powiedzmy w połowie długości?
często mam info od OvuAsystent(ki) że "nietypowy pomiar parametrów szyjki" -czy coś w tym stylu- a to wynika z tego że np szyjka może i jest twarda ale przy "otworze" rozpulchniona więc wpisuję że jest miękka i łup! – OvuAsystent(ka) znuff grozi palcem..!
jak Wy to robicie/rozumiecie?
może któraś pytała gina [ja na ost wizycie zapomniałam a z takiego instrumentu jak appka i tych wszystkich pomiarów korzystam od niedawna]?
pomożecie?
🤗🤗🤗🧔🏼Mąż 40 l ❌️ 🪱🪱🪱❓️
👩🏼🦰moì 40 l ✅ owulacje, etc. wszystko si qu'a la font 😁
I 🤰✝️ Faustynka 👼🏼
II 🤰❤️ 17maj'05 Wiktoria 👧🏼
III 🤰✝️ Daniel 👼🏻
IV 🤰✝️ Rita 👼 -
W sumie też się nad tym zastanowiałam...kilka lat temu miałam konizacje, więc moja szyjka jest dosyć krótka i nie całkiem wiem jak ją badać. Podobnie ze śluzem, czy mam go sprawdzać przy wejściu "otworze" czy w okolicy szyjki. Czasem zdarza mi się, że w okolicy szyjki mam kremowy śluz a po drodze zgarnę też i trochę takiego rozciągliwego👩💼'89
- kilka lat po konizacji szyjki macicy
- niedoczynność tarczycy + Hashimoto
- PCOS (własne owulacje+ brak policystycznych jajników na USG)
- podwyższona prolaktyna (chociaż w grudniu była bardzo ładna po środku widełek)
- początek IO (mama od 2019 ma cukrzycę typu 1 + choroba Addisona)
👨💼'86
08.03.24 OM 🐒
10.04.24 ⏸️ beta 914.4
🤰13.12.2024
-
aldonaviktoria wrote:może gdzieś o tym było a może nie... z tego co piszę z Dziewczynami - nie każda z nas rozumie o co kaman z oceną twardości/miękkości szyjki(?)
na OvuFriend są przypisy dotyczące tematu ale nie wynika z nich jasno czy stopień twardości sprawdzamy w okolicy "otworu" szyjki [wciskając palec dalej] czy dotykając samej szyjki – powiedzmy w połowie długości?
często mam info od OvuAsystent(ki) że "nietypowy pomiar parametrów szyjki" -czy coś w tym stylu- a to wynika z tego że np szyjka może i jest twarda ale przy "otworze" rozpulchniona więc wpisuję że jest miękka i łup! – OvuAsystent(ka) znuff grozi palcem..!
jak Wy to robicie/rozumiecie?
może któraś pytała gina [ja na ost wizycie zapomniałam a z takiego instrumentu jak appka i tych wszystkich pomiarów korzystam od niedawna]?
pomożecie?
🤗🤗🤗
Szyjkę macicy najlepiej sprawdzać na zewnątrz wokół otworu, może być w połowie szyjki. Śluz sprawdzamy przy szyjce macicy. -
Natalia28 wrote:Szyjkę macicy najlepiej sprawdzać na zewnątrz wokół otworu, może być w połowie szyjki. Śluz sprawdzamy przy szyjce macicy.
tyle że problem właśnie w tym zrobić często mam wrażenie szyjka ma inną twardość/miękkość wokół otworu niż w jej połowie... I stąd moja bolączka🤷🏻♀️🧔🏼Mąż 40 l ❌️ 🪱🪱🪱❓️
I 🤰✝️ Faustynka 👼🏼
III 🤰✝️ Daniel 👼🏻
IV 🤰✝️ Rita 👼 -
Malinowa _Mamba wrote:W sumie też się nad tym zastanowiałam...kilka lat temu miałam konizacje, więc moja szyjka jest dosyć krótka i nie całkiem wiem jak ją badać. Podobnie ze śluzem, czy mam go sprawdzać przy wejściu "otworze" czy w okolicy szyjki. Czasem zdarza mi się, że w okolicy szyjki mam kremowy śluz a po drodze zgarnę też i trochę takiego rozciągliwego
😊🧔🏼Mąż 40 l ❌️ 🪱🪱🪱❓️
I 🤰✝️ Faustynka 👼🏼
III 🤰✝️ Daniel 👼🏻
IV 🤰✝️ Rita 👼 -
Śluz typu mniej płodnego: gęsty, biały lub żółty, mętny, kleisty, lepki, nierozciągliwy, rwący przy próbie rozciągania, grudkowaty.
Śluz typu wysoce płodnego: płynny, przejrzysty, rozciągliwy, szklisty, jak surowe kurze białko, czasem podbarwiony krwią.
Zachowanie i oznaczanie śluzu:
Szyjka w cyklu.
Po miesiączce: nisko, twarda, zamknięta.
Owulacja: wysoko, miękka, otwarta.
Po owulacji: nisko, twarda, zamknięta.
Badanie szyjki i jej oznaczanie:
Dobre zdjęcia obrazujące śluz szyjkowy dostępne tutaj:
http://nprtech.ehost.pl/tajemnica2.html
Filmiki obrazujące śluz szyjkowy :
https://www.youtube.com/@readytogroove -
Dziewczyny a jak badacie śluz? Jak mam coś na palcu i chce sprawdzić czy jest rozciagliwe- to nigdy nie będzie, bo się po prostu nie złapie do drugiego. Jak chwilę "pomasuje" śluz między palcami to wtedy jestem w stanie czasem coś wywnioskować ewentualne. Dodatkowo często mam taki super elastyczny, ale bardzo zwarty śluz, wręcz taką galaretkę - jestem w stanie w dwóch rękach to rozciągać, ale totalnie się nie przyczepia ani do palców ani do niczego. Nie wiem jak go klasyfikować...
-
Porównaj ten śluz z innym, który pojawia się podczas cyklu. Najfajniejszy jest przypominający surowe białko jaja. Przyjrzyj się jemu - ono też potrafi być bardziej zwarte i troszkę mniej rozciągliwe.
Aby dobrze umieć określić śluz to trzeba poobserwować swoje ciało przynajmniej w 3 cyklach. -
Ja na przykład kiedyś przed histeroskopiami miałam super płodny śluz, bardzo często podkrwawiony. Tak się lał właśnie jak białko kurze. Teraz natomiast albo taki śluz jest w małych ilościach dużo przed owulacją albo w ogóle leci jakby woda a najczęściej sprawdzam po wypróżnieniu papierem, jest go wtedy najwięcej jaki by nie byłStarania od 05/2022💃28l🕴️34l
2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
6+1🥚4,4mm
8+4 🐥 1,87cm
12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
15+4 🐔 około 10cm
20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
termin: 02.12.2024 🤭
-
Dzięki dziewczyny, ja już od kilku cykli obserwuje śluz więc widzę te różnice itp, natomiast po pierwsze: śluzu mam naprawdę niewiele (jaki by nie byl), a po drugie to ten śluz mi się poprostu nie klei do palców żeby go rozciągnąć... ewentualnie jak tak "pomasuje"palce chwilę to wtedy. A jak tego nie zrobię to się taki fragment trzyma w kupie i tyle. Prędzej w kulkę zwinę... albo totalna woda. Albo zupełnie kremowy...
-