X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów JAK TO SIĘ W KOŃCU BADA!?
Odpowiedz

JAK TO SIĘ W KOŃCU BADA!?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • aldonaviktoria Koleżanka

Wysłany: 30 kwietnia 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może gdzieś o tym było a może nie... z tego co piszę z Dziewczynami - nie każda z nas rozumie o co kaman z oceną twardości/miękkości szyjki(?)
    na OvuFriend są przypisy dotyczące tematu ale nie wynika z nich jasno czy stopień twardości sprawdzamy w okolicy "otworu" szyjki [wciskając palec dalej] czy dotykając samej szyjki – powiedzmy w połowie długości?
    często mam info od OvuAsystent(ki) że "nietypowy pomiar parametrów szyjki" -czy coś w tym stylu- a to wynika z tego że np szyjka może i jest twarda ale przy "otworze" rozpulchniona więc wpisuję że jest miękka i łup! – OvuAsystent(ka) znuff grozi palcem..!
    jak Wy to robicie/rozumiecie?
    może któraś pytała gina [ja na ost wizycie zapomniałam a z takiego instrumentu jak appka i tych wszystkich pomiarów korzystam od niedawna]?
    pomożecie?
    🤗🤗🤗

🧔🏼Mąż 40 l ❌️ 🪱🪱🪱❓️
    👩🏼‍🦰moì 40 l ✅ owulacje, etc. wszystko si qu'a la font 😁

I 🤰✝️ Faustynka 👼🏼
    II 🤰❤️ 17maj'05 Wiktoria 👧🏼
    III 🤰✝️ Daniel 👼🏻
    IV 🤰✝️ Rita 👼
  • Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 3 maja 2023, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie też się nad tym zastanowiałam...kilka lat temu miałam konizacje, więc moja szyjka jest dosyć krótka i nie całkiem wiem jak ją badać. Podobnie ze śluzem, czy mam go sprawdzać przy wejściu "otworze" czy w okolicy szyjki. Czasem zdarza mi się, że w okolicy szyjki mam kremowy śluz a po drodze zgarnę też i trochę takiego rozciągliwego

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Natalia28 Koleżanka

Wysłany: 10 maja 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aldonaviktoria wrote:
    może gdzieś o tym było a może nie... z tego co piszę z Dziewczynami - nie każda z nas rozumie o co kaman z oceną twardości/miękkości szyjki(?)
    na OvuFriend są przypisy dotyczące tematu ale nie wynika z nich jasno czy stopień twardości sprawdzamy w okolicy "otworu" szyjki [wciskając palec dalej] czy dotykając samej szyjki – powiedzmy w połowie długości?
    często mam info od OvuAsystent(ki) że "nietypowy pomiar parametrów szyjki" -czy coś w tym stylu- a to wynika z tego że np szyjka może i jest twarda ale przy "otworze" rozpulchniona więc wpisuję że jest miękka i łup! – OvuAsystent(ka) znuff grozi palcem..!
    jak Wy to robicie/rozumiecie?
    może któraś pytała gina [ja na ost wizycie zapomniałam a z takiego instrumentu jak appka i tych wszystkich pomiarów korzystam od niedawna]?
    pomożecie?
    🤗🤗🤗

Szyjkę macicy najlepiej sprawdzać na zewnątrz wokół otworu, może być w połowie szyjki. Śluz sprawdzamy przy szyjce macicy.

Wysłany: 8 czerwca 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia28 wrote:
    Szyjkę macicy najlepiej sprawdzać na zewnątrz wokół otworu, może być w połowie szyjki. Śluz sprawdzamy przy szyjce macicy.
    dziękuję że wreszcie ktoś zdecydował się odpowiedzieć na tego posta👍🏻
    tyle że problem właśnie w tym zrobić często mam wrażenie szyjka ma inną twardość/miękkość wokół otworu niż w jej połowie... I stąd moja bolączka🤷🏻‍♀️

🧔🏼Mąż 40 l ❌️ 🪱🪱🪱❓️

I 🤰✝️ Faustynka 👼🏼
    III 🤰✝️ Daniel 👼🏻
    IV 🤰✝️ Rita 👼

Wysłany: 8 czerwca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    W sumie też się nad tym zastanowiałam...kilka lat temu miałam konizacje, więc moja szyjka jest dosyć krótka i nie całkiem wiem jak ją badać. Podobnie ze śluzem, czy mam go sprawdzać przy wejściu "otworze" czy w okolicy szyjki. Czasem zdarza mi się, że w okolicy szyjki mam kremowy śluz a po drodze zgarnę też i trochę takiego rozciągliwego
    dlatego śluz bada się kilka razy dziennie – ale faktycznie – najlepiej wpisywać obserwację z tego z "okolicy szyjki" bo jest "najświeższy" czyli najbardziej miarodajna na dany moment badania.

😊

🧔🏼Mąż 40 l ❌️ 🪱🪱🪱❓️

I 🤰✝️ Faustynka 👼🏼
    III 🤰✝️ Daniel 👼🏻
    IV 🤰✝️ Rita 👼
  • Aurore Znajoma

Wysłany: 13 sierpnia 2023, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śluz typu mniej płodnego: gęsty, biały lub żółty, mętny, kleisty, lepki, nierozciągliwy, rwący przy próbie rozciągania, grudkowaty.

Śluz typu wysoce płodnego: płynny, przejrzysty, rozciągliwy, szklisty, jak surowe kurze białko, czasem podbarwiony krwią.

Zachowanie i oznaczanie śluzu:
    rozwoj-sluzu-1024x424.jpg

Szyjka w cyklu.
    Po miesiączce: nisko, twarda, zamknięta.
    Owulacja: wysoko, miękka, otwarta.
    Po owulacji: nisko, twarda, zamknięta.

Badanie szyjki i jej oznaczanie:
    szyjka-teczka.jpg

In-Shot-20221201-211733187.jpg

Dobre zdjęcia obrazujące śluz szyjkowy dostępne tutaj:
    http://nprtech.ehost.pl/tajemnica2.html

Filmiki obrazujące śluz szyjkowy :
    https://www.youtube.com/@readytogroove

• Al_vea Nowa

Wysłany: 6 września 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak badacie śluz? Jak mam coś na palcu i chce sprawdzić czy jest rozciagliwe- to nigdy nie będzie, bo się po prostu nie złapie do drugiego. Jak chwilę "pomasuje" śluz między palcami to wtedy jestem w stanie czasem coś wywnioskować ewentualne. Dodatkowo często mam taki super elastyczny, ale bardzo zwarty śluz, wręcz taką galaretkę - jestem w stanie w dwóch rękach to rozciągać, ale totalnie się nie przyczepia ani do palców ani do niczego. Nie wiem jak go klasyfikować...

• Aurore Znajoma

Wysłany: 22 września 2023, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Porównaj ten śluz z innym, który pojawia się podczas cyklu. Najfajniejszy jest przypominający surowe białko jaja. Przyjrzyj się jemu - ono też potrafi być bardziej zwarte i troszkę mniej rozciągliwe.
    Aby dobrze umieć określić śluz to trzeba poobserwować swoje ciało przynajmniej w 3 cyklach.

• KoKos Autorytet

Wysłany: 22 września 2023, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na przykład kiedyś przed histeroskopiami miałam super płodny śluz, bardzo często podkrwawiony. Tak się lał właśnie jak białko kurze. Teraz natomiast albo taki śluz jest w małych ilościach dużo przed owulacją albo w ogóle leci jakby woda :/ a najczęściej sprawdzam po wypróżnieniu papierem, jest go wtedy najwięcej jaki by nie był :)

Starania od 05/2022💃28l🕴️34l
    2x operacja przepukliny pachwinowej prawej, zrosty?
    3x histeroskopia - polip + usunięcie przegrody macicy
    Tarczyca = Letrox ✅ Nasienie ✅ Sono-HSG 07/23 - drożne, macica bez zrostów ✅ 08/23 RM: drobne mięśniaki, lewy jajnik w brzuchu ❌ 09.10/23 - cb 💔 ->11.2023 klinika: 16-18cs stymulacje ✖️
    🍀19cs - lametta, ovitrelle, duphaston = 10dpo ⏸️ 20.03 🍀
    6+1🥚4,4mm
    8+4 🐥 1,87cm
    12+3🐓 6,44cm - I USG jest OK !
    15+4 🐔 około 10cm
    20+4 jest 🩷 - 395g połówkowe OK!
    26+3 🐡 1045g 29+4 🦐 1300g
    30+4 🦑 1447g - III USG jest OK!
    35+1 🐠 2343g 37+0 🐟 2770g
    39+1 🦈 3200g ---> indukcja 🤞🍀
    39+3 (CC) Franka - 52cm, 3340g 🥰

age.png
  • Al_vea Nowa

Wysłany: 27 września 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ja już od kilku cykli obserwuje śluz więc widzę te różnice itp, natomiast po pierwsze: śluzu mam naprawdę niewiele (jaki by nie byl), a po drugie to ten śluz mi się poprostu nie klei do palców żeby go rozciągnąć... ewentualnie jak tak "pomasuje"palce chwilę to wtedy. A jak tego nie zrobię to się taki fragment trzyma w kupie i tyle. Prędzej w kulkę zwinę... albo totalna woda. Albo zupełnie kremowy...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ