Krótka faza lutealna
-
Cześć dziewczyny!
Jestem tu nowa, OF zaczęłam używać kilka dni temu, a swoje cykle obserwuję od pół roku. Staramy się z mężem o dziecko, teraz jesteśmy na etapie czekania aż nie pojawi się okres W zasadzie od owulacji mam wrażliwe piersi, bóle jajników i chęć na czekoladę. Nie wiem, czy już zaczynam schizować, czy to zbliża się okres.
Na krótką fazę lutealną zwróciła uwagę babeczka z npr. Średnio mój cykl trwa 26 dni,a faza lutealna 10. Zrobiłam badanie progesteronu w 7 dniu po ovu. Zaczęłam dziś czytać o mg i vit. b6 na wydlużenie tej fazy, ale wcześniej chciałabym żebyście zerknęły na mój wykres i wyniki. Jak myślicie- jest szansa na ciążę? Wg mnie ovu była 17 dc, a nie 16 jak wskazuje OF. Z góry dziękuję za pomoc!
Wyniki badań:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6edca07046104f96.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2014, 11:42
-
Lemon żeby potwierdzić skok trzeba mieć:
-najpierw 6 temperatur niższych
-a potem najprościej mówiąc 3-4 temperatury wyższe od 6 poprzedzających.
Na Twoim wykresie tego nie widać.
Są 3 opcje:
1. albo temp z 12dc była zakłócona i rzeczywiście skok był 17dc
2. albo temp z 17dc jest zakłócona i skok był w 23dc
3. albo skoku nie było.
Jak już się obserwować to rzetelnie
A co do owulacji, jeśli interesujesz się tematem to powinnaś wiedzieć, że nie da się bez usg wyznaczyć jej dnia, a jedynie kilkudniowe okienko. Owulacja może być i 4 dni przed skokiem, i 2 dni po nim.
Warto serduszkować w tym okienku kilka razy, żeby zwiększyć szanse na ciążę. -
12dc mogło być zakłócenie, bo skok z 16 na 17 dc był na 100%. Śluz płodny też wtedy występował, mam jeszcze problem z rozróżnieniem tego najbardziej płodnego.
Jeśli w 12 dc było zakłocenie, to wtedy pomijam tą wartość i mam 6 temp niskich, a linia pokrywająca byłaby nad wartością z 16dc, tak mi się wydaje.
Wiem, że owulkę można na 100% określić dopiero przy usg, a wykre może tylko pomóc określić mniej wiecej ten czas. Niestety nie mamy możliwości próbować nawet co drugi dzień w tym okresie, bo mąż często wyjeżdża w delegacje. I tak dobrze, że w 16 i 17 dc nam się udało
No nic, wg średniej dziś powinnam dostać okres - jeśli do wieczora nic się nie pojawi to rano będę testować
Jeszcze raz dziękuję za pomoc :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2014, 07:32
-
Aleksia85 wrote:u mnie tyle trwała własnie przy duphastonie 2x1.. nie wiem czy to dobrze ale wlasnie przy duphastonie strasznie skrociły mi sie cykleW życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
nick nieaktualnyhej dziewczyny, cykle mam 28-29 dni, wedlug of we wczesniejszym cyklu owu wystapila 20 dc, czyli faza lutealna jest krotka. Lekarz przepisal mi luteine, mam ja brac od 16dc, ale czy to nie zakloci/wstrzyma owu? Dodatkowo luteine mam brac 10 dni, wiec jesli wezme ja nie z zaleceniami lekarza tylko po 3 wyzszych temp (zalozmy ze od ok23 dc) wydluze faze lutealna? Dobrze to kminie? we wczesniejszych 3 cyklach bralam lutke zgodnie z zaleceniami, ale do dzis nie ma ciazy
-