Krótka faza lutealna i czas owulacji
-
Cześć, czy moja faza lutealna nie jest za krótka? Dostałam miesiączkę 01.01 - według mnie owulacja powinna być przy skoku. Dlaczego oś jest wcześniej? Martwi mnie te dwa spadki temperatury na linie. Mój lekarz mi powiedział że owulację liczy się od dnia miesiączki.. no ale jak ktoś ma krótką fazę lutealna to jak może liczyć od miesiączki? W poprzednim cyklu tydzień po owulacji badałam progesteron i miałam wartość 4 i to przy potwierdzonej podwójnej owulacji…co myślicie?
https://zapodaj.net/plik-Qt0ffJanLN -
Z tego co rozumiem to dostałaś miesiaczke w 14 dniu po owulacji ,a więc w normie . Aplikacja Ci wyliczyła owulację dzień po pozytywnym teście owulacyjnym, więc prawidłowo. Owulację liczymy od pierwszego dnia miesiączki,a więc pierwszego dnia cyklu. Od jak dawna używasz aplikacji? Może się jeszcze Ciebie nie nauczyła ?
👩⚖️30 lat
🍀starania o pierwszego malucha od 07.2024
🧪morfologia ✅
TSH 1.3, FSH 6.98, LH 5.9, prog, estradiol, SHBG✅
AMH 0.81❌
suplementacja Wit D, kwas foliowy,jod,olej z wiesiołka ,B3
🧔♂️33 lata
suplementacja omega,Wit D
➡️luty - badania nasienia, -
a_aandzela wrote:Z tego co rozumiem to dostałaś miesiaczke w 14 dniu po owulacji ,a więc w normie . Aplikacja Ci wyliczyła owulację dzień po pozytywnym teście owulacyjnym, więc prawidłowo. Owulację liczymy od pierwszego dnia miesiączki,a więc pierwszego dnia cyklu. Od jak dawna używasz aplikacji? Może się jeszcze Ciebie nie nauczyła ?
Ja ciągle myślałam że skok temperatury mówi o tym że jest owulacja czyli dwa później niż mi zaznaczyło w apce. Teraz rozumiem że skok temperatury już mówi o tym, że owulacja się skończyła tak? To był pierwszy miesiąc pełnego badania temperatury. -
Skok temperatury pokazuje że owulacja już się odbyła. Być może dzień wcześniej, chociaż są dziewczyny które mają skok temperatury dopiero po dwóch lub trzech dniach od owulacji.
Za pomocą skoku temperatury nie da się przewidzieć owulacji, jedynie teoretycznie ja potwierdzić.a_aandzela lubi tę wiadomość
-
Malojka wrote:Cześć, czy moja faza lutealna nie jest za krótka? Dostałam miesiączkę 01.01 - według mnie owulacja powinna być przy skoku. Dlaczego oś jest wcześniej? Martwi mnie te dwa spadki temperatury na linie. Mój lekarz mi powiedział że owulację liczy się od dnia miesiączki.. no ale jak ktoś ma krótką fazę lutealna to jak może liczyć od miesiączki? W poprzednim cyklu tydzień po owulacji badałam progesteron i miałam wartość 4 i to przy potwierdzonej podwójnej owulacji…co myślicie?
kobieta w detalu
https://zapodaj.net/plik-Qt0ffJanLN
Faza lutealna trwa zazwyczaj 10-14 dni. Jeśli masz krótszą fazę lutealną (poniżej 10 dni), może to wpłynąć na utrzymanie ciąży. Skoki temperatury mogą wskazywać na owulację, ale poziom progesteronu jest również ważny. Jeśli wynik progesteronu w poprzednim cyklu był niski, warto skonsultować się z lekarzem, aby sprawdzić, czy nie ma problemów z hormonami. -