miesiączka i luteina
-
nick nieaktualnyOd tego cyklu zaczynam brać luteinę dopochwowo (1 tabletka raz dziennie). Dziś zaczęłam zgodnie z zaleceniami gin od 15 dnia cyklu po owulacji. Mam brać tak przez 15 dni. Zrezygnowaliśmy z mężem z antykoncepcji w kwietniu, specjalnie nie celujemy, ponieważ ze względu na pracę męża ciężko cokolwiek planować, ale jeśli pojawi się dziecko będziemy bardzo szczęśliwi. Luteinę dostałam z uwagi na plamienia przed miesiączką ok. 2-7 dniowe, które pojawiać się zaczęły od kilku miesięcy. Byłam spokojna i bardzo zadowolona, że uda mi się coś z nimi zrobić, ale chyba się za dużo naczytałam.. Bardzo interesuje mnie kwestia miesiączki przy luteinie, ponieważ znalazłam informację, że może pojawić się nawet ok 10 dni po odstawieniu.. zapytałabym o to gin w trakcie wizyty, ale do głowy mi nie przyszło, ze może mieć taki wpływ.. zastanawiam się czy może taka sytuacja pojawia się u osób, które chcą wywołać miesiączkę luteiną? Nie licząc plamień cykle mam regularne 28-32 dni. Czy miesiączka może pojawić się normalnie mimo, ze będę brać luteinę przez 15 dni czy też po zakończeniu serii będę czekać na nią ileś dni? Może miała któraś z was doświadczenia w podobnej sytuacji?
-
Kita, jeśli masz regularne cykle to powinnaś dostać @ tak jak zwykle, to "10 dni po odstawieniu" prawdopodobnie tyczy się kobiet, które dostały luteinę na wywołanie @ z powodu nieregularnych cykli
Sama nie brałam lata Lutki, ale mam teraz Duphaston (wczoraj ostatni raz w tym cyklu), a to też progesteron. Cykle miałam, tak jak Ty, zawsze w miarę regularne (27-30), ale zdiagnozowane PCOS i problemy z pękaniem pęcherzyków Graffa - przez to torbiele i 2 lata na tabletkach antykoncepcyjnych
W każdym razie jak wcześniej brałam Luteinę czy Duphaston, zawsze dostawałam w terminie miesiączkę (do 2 dni poślizgu) :)tylko brałam od 16dc do 25dc, więc pewnie dostaniesz @ jak już odstawisz lutkę chociaż oczywiście życzę Ci, żebyś zafasolkowała, skoro oboje z mężem tego pragniecie -
Kita ja brałam luteinę przez dwa miesiące od 16 dnia cyklu przez 10 dni 1 tabletkę dziennie. Po odstawieniu dostawałam okres na 2 dzień wieczorem. Cykle 28 dniowe.
-
nick nieaktualnyOk, dzięki, trochę mnie to uspokoiło, bo w sumie wpadłam w panikę.. i tak ciężko nam się zgrać z mężem żeby był w domu na dni płodne.. a jakbym jeszcze w dodatku nie wiedziała nawet kiedy mam się miesiączki spodziewać to załamka. Mam nadzieję, że będę takim właśnie przypadkiem jak WY:) Ten miesiąc już i tak stracony, bo mąż praktycznie całe 3 tygodnie poza domem, ale może w sierpniu będzie szansa żeby spróbować i zobaczyć co będzie. Mam jeszcze pytanie odnośnie wydzieliny po luteinie - zauważyłam, że zrobiła się biała i kleista - takiej wcześniej nie miałam, martwię się że to może tabletka wypływa..? Chociaż gin powiedział, że nie mam się co martwić i spokojnie mogę rano wziąć i normalnie funkcjonować, bo nie wypadnie ze środka:)))
-