moge prosic o pomoc?
-
WIADOMOŚĆ
-
co sadzicie o moim wykresie? czy owu w ogole wystapila?kwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
sierpień 2014 r. II kreseczki po 4 cyklach z Clo i Bromergonem
maj 2015 Oliweczka
grudzień 2017 r. zaawansowane PCOS kolejne starania rozpoczęte...
30.01.2019 r. .... II kreseczki -
Kasica - wg mnie skok temperatury już wystąpił - przy czym nie wiem co dla Ciebie oznacza śluz typu wodnisty.
Żeby wytłumaczyć dokładnie - na podstawie obserwacji śluzu i temperatury możemy podejrzewać, że owulacja się odbyła. Warunki są takie:
1. Musisz określić ostatni dzień w którym występował śluz o cechach płodnych, najlepszej jakości (rozciągliwy, przejrzysty, przenikliwy, białko jajka - różnie sie go określa)
2. jak ten dzień określisz (nazywamy to szczytem śluzu) szukasz temperatury która spełnia taki warunek: 6 poprzednich jest od niej niższych. Jeżeli tendencja wzrostu temperatury się utrzymuje, a 3 dnia po wzroście jest wyższa o przynajmniej 0,2 stopnia - wtedy najprawdopodobniej jesteś po owulacji
Kasiczorek, kasica_89 lubią tę wiadomość
-
Brunhilda, a ja mam dylematy proszę o rozwianie moich wątpliwości. Szczyt śluzu i skok temp. przypadł mi na jeden dzień. Wcześniejsze 6 temp. spełnia warunek, bowiem są niższe. Natomiast temp nie rośnie mi w gore po rzekomej owu ale trzyma sie na 1 poziomie ( na takim samym jak po@) Zatem czy owulacja była? Czytam wszystko, interpretuje, a i tak jestem baranek:/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 10:39
Kasiczorek -
Kasica skok wystąpił, ale śluz sugeruje przedwczesny skok temperatury.
To co na spokojnie można odczytać z wykresu to, że jesteś w trakcie dni płodnych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 10:38
kasica_89, Brunhilda lubią tę wiadomość
-
ja niestety nie zauważyłam śluzu o cechach płodnych:(dlatego nie wiem
czy cokolwiek jest możliwe w tym cs:( a czy t o nie za wcześnie na owulacje jeśli cykl mam 31 dniowy:(
kwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
maj 2015 Oliweczka
Kasica dopóki cykl jest "w trakcie" nic o nim na pewno powiedzieć nie można.
Dokładnego dnia owulacji nie jesteśmy w stanie wyznaczyć poprzez obserwacje domowe (tylko monitoring stwarza taką możliwość). My tu tylko określamy dni płodne i niepłodne. Nie jest, więc powiedziane, że owulacja nastąpi teraz-zaraz, wystąpi w jednym z wyznaczonych dni płodnych.
Prócz długości cyklu ważna jest jeszcze informacja o długości fazy lutealnej. Przykładowo, przy fl trwającej 16 dni szacowany termin owulacji przypadałby na 15 dc, a przy fl 12 na 19 dc.
Jak sprawdzasz śluz (zewnętrznie/wewnętrznie)?
Jak często obserwujesz śluz w ciągu dnia?
Brunhilda, kasica_89 lubią tę wiadomość
-
kasica_89 wrote:ja niestety nie zauważyłam śluzu o cechach płodnych:(dlatego nie wiem
czy cokolwiek jest możliwe w tym cs:( a czy t o nie za wcześnie na owulacje jeśli cykl mam 31 dniowy:(
Jak juz Asta wspomniała jesteś w trakcie dni płodnych więc owulacji mogło np. jeszcze nie być.Brunhilda, kasica_89 lubią tę wiadomość
-
Kasica - jest możliwe, a dokładnego dnia owulacji nie wyznaczysz na podstawie obserwacji. Możesz tylko przypuszczać w jakich "widełkach" wystąpiła.
Asta - to mogą być przedwcześnie podwyższone, ale nie jestem pewna, bo niestety owuf daje mało określeń dotyczących śluzu.
Ogólnie na razie wygląda ładnie
Kasiczorek - U Ciebie najprawdopodobniej wystąpiły przedwcześnie podwyższone właśnie. Wszystko jest ok.
Przedwcześnie podwyższone temperatury to jest taka szczególne sytuacja kiedy temperatura rośnie, a śluz o cechach płodnych jeszcze występuje. To nie jest żadna anomalia i nie ma wpływu na płodność
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:04
vanessa, kasica_89 lubią tę wiadomość
-
Kasiczorek rozumiem, że 16 dc wystąpił szczyt śluzu, temperatury z tego dnia, więc nie bierzesz pod uwagę (temperatura przedwcześnie podwyższona). U Ciebie od 17 dc zaczęłabym liczyć fazę lutealną.
Zdarza się, że temperatura po okresie utrzymuje się na wysokim poziomie. U Ciebie spadła dopiero przed skokiem i fazą wyższych. Nie porównywałabym do siebie tych dwóch etapów, ale potem poszukam informacji, czy dobrze myślę.kasica_89, Kasiczorek lubią tę wiadomość
-
jestem nowa i to pierwszy cykl kiedy mierze temp ale patrząc na twój wykres wydaje sie ze skok był w 16 dc ale wcześniej z kolei nie widać 6 stałych temperatur tak jak wspominała Brunhilda ale z kolei miałaś dobry śluz
dziwne ze ovufriend nie zaznaczył owulki
maj 2015 Oliweczka
Kasiczorek ja Ci chyba już gdzieś interpretowałam ten cykl i tłumaczyłam o tym wcześniejszym skoku...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:13
-
Asta wrote:Jak sprawdzasz śluz (zewnętrznie/wewnętrznie)?
Jak często obserwujesz śluz w ciągu dnia?
dodam że 2 cykl mam brać luteine od 16dc ale teraz chyba zablokuje owulacje jeśli jeszcze nie wystąpiła
maj 2015 Oliweczka
Brunhilda, Asta, ale czy to oznacza ze owu była? Gdzie utrzymująca sie, pnąca w górę tempka u mnie?
Vanessa, oczywiście i zrozumiałam Twoje uwagi. Mówiłyśmy wówczas o lini podstawowej i okresie plodnym/ niepłodnym.
Potrafię, dzięki Tobie miedzy innymi je rozgraniczyć.
Niemniej "warunki", ze owulacja sie odbyła, które podała na gorze Brunhilda są u mnie sprzeczne ( trzecie wymagana tempka, nie jest o 0,2 wyższa), ponadto tempka mi sie skacze w gore a utrzymuje sie na jednym poziomie. Czy moze to oznaczać np. że jajeczko nie pękło. Siada mi na głowę.
Do tego kłują mnie jajniki i pod koniec tyg wybieram sie do gin z wykresami, bo obawiam sie, ze coś ze mną nie tak:( <nakręcona>Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:27
Kasiczorek -
Kasiczorek moim zdaniem tak, owulacja już się odbyła. Jeżeli 3 dzień wyższych temperatur nie spełnia warunku 0,2 st - dni płodne wydłużają się o dodatkowy dzień. W 4 dniu wyższych temperatur wystarczy, że temperatura będzie o 0,05 st wyższa od linii podstawowej. U Ciebie linia jest na poziomie 36,5, a temperatura z 4 dnia wyższych temperatur 36,6, więc warunek spełniony - w 19 dc wieczorem zakończył się u Ciebie czas płodny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:30
Kasiczorek, vanessa lubią tę wiadomość
-
Tak, bo ( znów dzięki Tobie) wyliczylysmy ze linia podstawowa to u mnie 36,5. Wiec niby ponad linia podstawową, ale jak oglądam z galerii wykresy mamusiek, którym sie udało, to ich wykresy PNĄ sie w gore, a mój jest niemalże płaski +- 0,1/ 0,2. Wiec moze do owu doszło, ale do zapłodnienia juz nie...
???
:*Kasiczorek -
Kasiczorek
Spokojnie
Te zasady, które podałam są przydatne w większości przypadków.
Z tym, że są takie sytuacje, kiedy skok poprzedza lub występuje w dniu szczytu śluzu. I tak jest u Ciebie
Spójrz na 16dc. Masz śluz typu płodnego, a jednocześnie temperatura zdecydowanie się podniosła - nie masz wymaganej 6, ale też są luki w pomiarach. Uznajemy, że temperatura z 16dc jest przedwcześnie podwyższona i nie liczymy jej do linii podstawowej. Możemy też uznać, że linia podstawowa jest na poziomie 36,5
(swoją drogą jakiego termometru używasz? Lepszy jest taki z dwoma miejscami po przecinku)
Czyli: skok był, temperatura nie musi powoli wzrastać, może też szybko, jak u Ciebie.
Co z tą trzecią temperaturą? Nic Ona jest ważna, jeżeli odkładasz, natomiast jeżeli spojrzysz na wykres wyraźnie widać fazę niższych temperatur i wyższych.
I o to chodzi.
Do pogłębienia wiedzy o przemianach w cyklu:
http://www.embrion.pl/npr/index.htm#fizjol.htm
oraz troche wykresów z sytuacjami nietypowymi:
http://www.embrion.pl/npr/index.htm
lubię tę stronę bo ładnie graficznie pokazują wykresy