X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów moge prosic o pomoc?
Odpowiedz

moge prosic o pomoc?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • kasica_89 Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co sadzicie o moim wykresie? czy owu w ogole wystapila?:(

kwiecień 2013 r. stwierdzone PCO
    sierpień 2014 r. II kreseczki po 4 cyklach z Clo i Bromergonem
    maj 2015 Oliweczka <3
    grudzień 2017 r. zaawansowane PCOS :( kolejne starania rozpoczęte...
    30.01.2019 r. .... II kreseczki <3
  • Brunhilda Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasica - wg mnie skok temperatury już wystąpił - przy czym nie wiem co dla Ciebie oznacza śluz typu wodnisty.

Żeby wytłumaczyć dokładnie - na podstawie obserwacji śluzu i temperatury możemy podejrzewać, że owulacja się odbyła. Warunki są takie:
    1. Musisz określić ostatni dzień w którym występował śluz o cechach płodnych, najlepszej jakości (rozciągliwy, przejrzysty, przenikliwy, białko jajka - różnie sie go określa)
    2. jak ten dzień określisz (nazywamy to szczytem śluzu) szukasz temperatury która spełnia taki warunek: 6 poprzednich jest od niej niższych. Jeżeli tendencja wzrostu temperatury się utrzymuje, a 3 dnia po wzroście jest wyższa o przynajmniej 0,2 stopnia - wtedy najprawdopodobniej jesteś po owulacji :)

Kasiczorek, kasica_89 lubią tę wiadomość

• Kasiczorek Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunhilda, a ja mam dylematy proszę o rozwianie moich wątpliwości. Szczyt śluzu i skok temp. przypadł mi na jeden dzień. Wcześniejsze 6 temp. spełnia warunek, bowiem są niższe. Natomiast temp nie rośnie mi w gore po rzekomej owu ale trzyma sie na 1 poziomie ( na takim samym jak po@) Zatem czy owulacja była? Czytam wszystko, interpretuje, a i tak jestem baranek:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 10:39

Kasiczorek
  • Kasiczorek Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z góry dziękuję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 10:39

Kasiczorek
  • Asta Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasica skok wystąpił, ale śluz sugeruje przedwczesny skok temperatury.
    To co na spokojnie można odczytać z wykresu to, że jesteś w trakcie dni płodnych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 10:38

kasica_89, Brunhilda lubią tę wiadomość

Mój Aniołek (6tc) - 19.10.2012
    d92562f68b.png
  • kasica_89 Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja niestety nie zauważyłam śluzu o cechach płodnych:(dlatego nie wiem
    czy cokolwiek jest możliwe w tym cs:( a czy t o nie za wcześnie na owulacje jeśli cykl mam 31 dniowy:(

maj 2015 Oliweczka <3
  • Kasiczorek Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puk puk ;) Czekam grzecznie w kolejce z palcem podniesionym:)

Kasiczorek
  • Asta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasica dopóki cykl jest "w trakcie" nic o nim na pewno powiedzieć nie można.
    Dokładnego dnia owulacji nie jesteśmy w stanie wyznaczyć poprzez obserwacje domowe (tylko monitoring stwarza taką możliwość). My tu tylko określamy dni płodne i niepłodne. Nie jest, więc powiedziane, że owulacja nastąpi teraz-zaraz, wystąpi w jednym z wyznaczonych dni płodnych.
    Prócz długości cyklu ważna jest jeszcze informacja o długości fazy lutealnej. Przykładowo, przy fl trwającej 16 dni szacowany termin owulacji przypadałby na 15 dc, a przy fl 12 na 19 dc.
    Jak sprawdzasz śluz (zewnętrznie/wewnętrznie)?
    Jak często obserwujesz śluz w ciągu dnia?

Brunhilda, kasica_89 lubią tę wiadomość

d92562f68b.png
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasica_89 wrote:
    ja niestety nie zauważyłam śluzu o cechach płodnych:(dlatego nie wiem
    czy cokolwiek jest możliwe w tym cs:( a czy t o nie za wcześnie na owulacje jeśli cykl mam 31 dniowy:(
    Do słów Asty dodam tylko tyle bo nie wiem czy wiesz... OF źle zaczął odliczać FL więc tą kreską się nie sugeruj bo owulki raczej w tamtych dniach nie było.
    Jak juz Asta wspomniała jesteś w trakcie dni płodnych więc owulacji mogło np. jeszcze nie być.

Brunhilda, kasica_89 lubią tę wiadomość

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Brunhilda Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasica - jest możliwe, a dokładnego dnia owulacji nie wyznaczysz na podstawie obserwacji. Możesz tylko przypuszczać w jakich "widełkach" wystąpiła.
    Asta - to mogą być przedwcześnie podwyższone, ale nie jestem pewna, bo niestety owuf daje mało określeń dotyczących śluzu.
    Ogólnie na razie wygląda ładnie ;)

Kasiczorek - U Ciebie najprawdopodobniej wystąpiły przedwcześnie podwyższone właśnie. Wszystko jest ok.

Przedwcześnie podwyższone temperatury to jest taka szczególne sytuacja kiedy temperatura rośnie, a śluz o cechach płodnych jeszcze występuje. To nie jest żadna anomalia i nie ma wpływu na płodność ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:04

vanessa, kasica_89 lubią tę wiadomość

• Asta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiczorek rozumiem, że 16 dc wystąpił szczyt śluzu, temperatury z tego dnia, więc nie bierzesz pod uwagę (temperatura przedwcześnie podwyższona). U Ciebie od 17 dc zaczęłabym liczyć fazę lutealną.
    Zdarza się, że temperatura po okresie utrzymuje się na wysokim poziomie. U Ciebie spadła dopiero przed skokiem i fazą wyższych. Nie porównywałabym do siebie tych dwóch etapów, ale potem poszukam informacji, czy dobrze myślę.

kasica_89, Kasiczorek lubią tę wiadomość

d92562f68b.png
  • kasica_89 Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem nowa i to pierwszy cykl kiedy mierze temp ale patrząc na twój wykres wydaje sie ze skok był w 16 dc ale wcześniej z kolei nie widać 6 stałych temperatur tak jak wspominała Brunhilda ale z kolei miałaś dobry śluz
    dziwne ze ovufriend nie zaznaczył owulki

maj 2015 Oliweczka <3
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiczorek ja Ci chyba już gdzieś interpretowałam ten cykl i tłumaczyłam o tym wcześniejszym skoku... ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:13

201701271765.png

• kasica_89 Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asta wrote:
    Jak sprawdzasz śluz (zewnętrznie/wewnętrznie)?
    Jak często obserwujesz śluz w ciągu dnia?
    śluz sprawdzam wewnętrznie jakieś 3 razy dziennie
    dodam że 2 cykl mam brać luteine od 16dc ale teraz chyba zablokuje owulacje jeśli jeszcze nie wystąpiła

maj 2015 Oliweczka <3
  • Kasiczorek Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunhilda, Asta, ale czy to oznacza ze owu była? Gdzie utrzymująca sie, pnąca w górę tempka u mnie?:(
    Vanessa, oczywiście i zrozumiałam Twoje uwagi. Mówiłyśmy wówczas o lini podstawowej i okresie plodnym/ niepłodnym.
    Potrafię, dzięki Tobie miedzy innymi je rozgraniczyć.

Niemniej "warunki", ze owulacja sie odbyła, które podała na gorze Brunhilda są u mnie sprzeczne ( trzecie wymagana tempka, nie jest o 0,2 wyższa), ponadto tempka mi sie skacze w gore a utrzymuje sie na jednym poziomie. Czy moze to oznaczać np. że jajeczko nie pękło. Siada mi na głowę.

Do tego kłują mnie jajniki i pod koniec tyg wybieram sie do gin z wykresami, bo obawiam sie, ze coś ze mną nie tak:( <nakręcona>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:27

Kasiczorek
  • vanessa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiczorek temp. masz na wyższym poziomie czyli nad linią podstawową :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:27

201701271765.png

• Asta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiczorek moim zdaniem tak, owulacja już się odbyła. Jeżeli 3 dzień wyższych temperatur nie spełnia warunku 0,2 st - dni płodne wydłużają się o dodatkowy dzień. W 4 dniu wyższych temperatur wystarczy, że temperatura będzie o 0,05 st wyższa od linii podstawowej. U Ciebie linia jest na poziomie 36,5, a temperatura z 4 dnia wyższych temperatur 36,6, więc warunek spełniony - w 19 dc wieczorem zakończył się u Ciebie czas płodny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2014, 11:30

Kasiczorek, vanessa lubią tę wiadomość

d92562f68b.png
  • Kasiczorek Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, bo ( znów dzięki Tobie) wyliczylysmy ze linia podstawowa to u mnie 36,5. Wiec niby ponad linia podstawową, ale jak oglądam z galerii wykresy mamusiek, którym sie udało, to ich wykresy PNĄ sie w gore, a mój jest niemalże płaski +- 0,1/ 0,2. Wiec moze do owu doszło, ale do zapłodnienia juz nie...
    ???
    :*

Kasiczorek
  • Asta Autorytet

Wysłany: 24 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiczorek jakiego termometru używasz?

d92562f68b.png
  • Brunhilda Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiczorek
    Spokojnie ;)

Te zasady, które podałam są przydatne w większości przypadków.
    Z tym, że są takie sytuacje, kiedy skok poprzedza lub występuje w dniu szczytu śluzu. I tak jest u Ciebie
    Spójrz na 16dc. Masz śluz typu płodnego, a jednocześnie temperatura zdecydowanie się podniosła - nie masz wymaganej 6, ale też są luki w pomiarach. Uznajemy, że temperatura z 16dc jest przedwcześnie podwyższona i nie liczymy jej do linii podstawowej. Możemy też uznać, że linia podstawowa jest na poziomie 36,5
    (swoją drogą jakiego termometru używasz? Lepszy jest taki z dwoma miejscami po przecinku)

Czyli: skok był, temperatura nie musi powoli wzrastać, może też szybko, jak u Ciebie.
    Co z tą trzecią temperaturą? Nic ;) Ona jest ważna, jeżeli odkładasz, natomiast jeżeli spojrzysz na wykres wyraźnie widać fazę niższych temperatur i wyższych.
    I o to chodzi.

Do pogłębienia wiedzy o przemianach w cyklu:
    http://www.embrion.pl/npr/index.htm#fizjol.htm

oraz troche wykresów z sytuacjami nietypowymi:
    http://www.embrion.pl/npr/index.htm

lubię tę stronę bo ładnie graficznie pokazują wykresy ;)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ