X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Moje historia starań o fasolkę.
Odpowiedz

Moje historia starań o fasolkę.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Joanna Nowa

Wysłany: 14 maja 2013, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja historia starań o dzidzię zaczęła się w kwietniu 2012. Chociaż tak z obserwacja tempki to od sierpnia.
    Zacznę jednak od tego, że NIGDY nie miałam problemów z @. Zawsze o czasie (co 27-28 dni), bez bólu i przez 3-4 dni. Jedynym problemem była nadżerka (swoją droga niesłusznie usunięta jakieś 10 lat temu)...

Wrócimy jednak do sierpnia 2012 odkąd zaczęłam mierzyć tempkę. Wykresy miałam wzorowe, tzn. ze wzrostem temperatury po owulacji i obecnością śluzu. Testy owulacyjne też potwierdzały zbliżanie się owulacji.

Teraz wiem (od mojego gin), że wzrost temp. może być a i tak pęcherzyk nie pęka i owulki nie ma. A co do testów owulacyjnych to jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Kolejny "chwyt marketingowy" na który dają się schwytać dziewczyny pragnące mieć dzidzię.

I tak do marca próbowaliśmy i nic. Tylko rozczarowanie i smutek na wieść, że kolejna koleżanka w ciąży.
    Powiedziałam dość i zbadałam poziom prolaktyny. Wynik: 835,2 uU/ml (norma 127 - 637).
    Wielce się nie zastanawiając zapisałam się do ginekologa, o którym wcześniej już słyszała, że pomógł wielu parom w staraniach.
    Pan doktor zlecił powtórzenie badania prolaktyny i dodatkowo kazał oznaczyć: progesteron, TSH, fT4 w 21 dniu cyklu. Miałam też monitorowaną owulkę na USG i wynikało z niej, że jest ok.

Wynik lab.:
    prolaktyna 39,53 ng/ml (norma 3,34 - 26,72 - w innym labie robiłam i dlatego inne jednostki oznaczenia)
    progesteron - 21,99 ng/ml (norma 3,34 - 25,56 - w fazie lutealnej) - jak Pan doktor określił progesteron miałam wzorowy
    TSH - 2,361 ulU/ml (norma 0,55 - 4,78) - stwierdził, że jest ok
    fT4 - 15,41 pmol/l (11,5 - 22,7)

I postawiona diagnoza - HIPERPLOLAKTYNEMIA. Leczenie Dostinexem 1,4 tabl./na tydzień. Lek drogi, ale skuteczny więc warto. Brałam go 6 tygodni.
    Ponieważ lekarz kazał mi odstawić Dostinex w przypadku, gdy zajdę w ciążę postanowiłam sprawdzić jak tam moja prolaktynka. I w zeszłym tygodniu wyniki były takie:
    prolaktyna 16,72 ng/ml
    TSH 3,013 ulU/ml - to TSH jeszcze wrócę
    fT4 14,58 pmol/l
    Prolaktyna pięknie spadła. Stwierdziłam, że zanim wezmę kolejną tabletkę sprawdzę czy jednak nie jestem w ciąży (miałam mdłości). Okres miałam dostać w pon. (13.05), więc w piątek zrobiłam test...i pojawiły się dwie kreseczki :)
    W niedziele na teście również dwie kreseczki, a jak do tej pory @ się nie pojawiła. Za dwa tygodnie będę u gin żeby sprawdzić co i jak u fasolinki.

A wracając do TSH, to w necie możecie przeczytać, że aby zajść w ciążę TSH powinno być <2. Jak widać wcale nie musi tak być, więc nie dajcie się zwariować jak zobaczycie na swoich wynikach > niż 2. Istotne jest też poziom fT4. A tak naprawdę to problem tarczycy i jej wpływ na możliwość zajścia w ciążę jest bardziej skomplikowany niż tylko stwierdzenie czy mieszczę się w normie czy nie.

Jaki jest wniosek z mojej historii:
    Dziewczyny nie czekajcie ze zrobieniem badań. To, że ogólnie lekarze mówią, że dopiero po roku bezowocnych starań powinnyśmy się udać do lekarza jest stratą naszego czasu i tylko sprawia, że łapiemy doła.
    Moja rada: NIE CZEKAJCIE!
    Oznaczcie sobie: prolaktynę, TSH, fT4 i progesteron (ten ostatni najlepiej w 21/22 dc w cyklu 27-28 dniowym; jeśli macie cykle dłuższe lub krótsze to zapytajcie w laboratorium kiedy powinnyście oznaczyć) i z wynikami do ginekologa.
    Jeśli zaś chodzi o wyznaczenie dnia owulacji i czy w ogóle do niech dochodzi to tylko i wyłącznie - obserwacja USG.

No to chyba byłoby na tyle.

Pozdrawiam

J.

lotka88, kaaasiaczek_, Iwo123, kalitria, sylwiunia, JustyśkaG lubią tę wiadomość

• freya Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2013, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu moje GRATULACJĘ!!:) Rośnijcie zdrowo :* U mnie niedługo minie dwa lata starań i strasznie żałuje, że badać zaczęłam się dopiero po roku starań... :(

Pozdrawiam :)

nmbem08.png
    Aniołek (24.07.2013r.) 7 tc
    02/03.2015r.- I ICSI- Brak zarodków
    05.2015 r.- II ICSI- P8B :(
    12.02.2016r. III ICSI-ET 3-dniowego zarodka- CB :(
  • Joanna Nowa

Wysłany: 15 maja 2013, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Freya :) Rozumiem Cię bardzo dobrze. Trzymam kciuki i śle wiruska fasolkowego :)

freya lubi tę wiadomość

• sylwia1808 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2013, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie że wszystko opisałaś gratulacje;)

sylwia1808
  • Beatka86 Nowa

Wysłany: 27 czerwca 2013, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie mozna takie badania zrobic i ile one kosztują?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2013, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w którym dniu cyklu robi się badanie na poziom prolaktyny???

• Joanna Nowa

Wysłany: 6 lipca 2013, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatka86:
    Badania możesz zrobić w każdym laboratorium, a ile kosztuje to już zależy od firmy.

Nusia: prolaktynę robiłam w 21-22 dniu cyklu ale można w dowolnym ponieważ razem z wynikiem dostaniesz zakres norm dla odpowiedniej fazy

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2013, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu gratuluje i dzieki za tego posta!
    Na poczatku sierpnia wybieram sie do Polski i mysle, zeby zrobic sobie podstawowe badania i Twoja lista bardzo mi sie przyda.
    Mam tylko takie pytanie, poniewaz juz od kilku lat nie mieszkam w Polsce, nie orientuje sie jak to wszystko wyglada, czy myslicie ze bede w stanie zalatwic to w ciagu tygodniowego pobytu: tzn wizyta u lekarza, potem badania i kolejna wizyta juz z wynikami? Oczywiscie bede to zalatwiac prywatnie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ