Owulacja ..
-
nick nieaktualnyWitam was wszystkie, i prosze o pomoc.
Otuż mam długie i nieregularne cykle, ginekolog mówi,że nie każdego miesiąca mam owulacje..i to dlatego. Czy ktoś z was też tak miał, i pomimo zaszedł w ciaże ? Czy powinnam udać się jeszcze raz do lekarza ? Z góry dziękuje wam za odpowiedź. -
nick nieaktualnyPrzed tabletkami anty tez tak miałam. Oczywiście lekarze nie za bardzo chcieli mi dać skierowanie na badania bardziej szczegółowe. bo wtedy nie chciałam zajść w ciążę i uznali że na razie nie ma się czym przejmować. Badania zrobiłam prywatnie - dostałam od znajomego lekarza długą liste badań.... Kosztowało to nie mało bo ponad 600zł, ale przynajmniej wiedziałam co i jak.
Mam pytanie o owulację. Czy zawsze jak dochodzi do owulacji wzrasta temperatura?? Czy jest taka możliwość, że pomimo owulacji temp nie wzrośnie o 0,2 stopnia tylko temperatury będą podobne cały czas? -
Płaski wykres = cykl bez owu
Aga zbadaj sobie hormony lh, fsh, prl - 3dc oraz tsh + ft4, znajdź dobrego gina i uderzaj do niego. Niech zrobi Ci monitoring, bo takie gdybanie i odp jaką dostałaś to tak średnio, tym bardziej, że skoro jesteś tutaj to starasz się o malucha -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTrafić na dobrego, to nie takie łatwe,sama chodze od jednego do drugiego, ostatni twierdził, że dopiero od roku starań podejmuje dokładniejsze badania..
ja sądze,że wcale owulacji niemam.. co fakt jest to dopiero mój pierwszy cykl z owu.. ale staramy sie z meżem ponad 8 miesięcy bede musiała pójść do innego i troche nakłamać co do czasu starania się, bo inaczej mają lekarze to wszystko w nosie, a my możemy się dalej męczyć z niepewnością .. -
nick nieaktualny
-
Aga - nie wiemy
co więcej - nikt nie wie!
Z obserwowaniem się jest tak: masz fazę niższych temperatur, po której następuje faza wyższych. Kiedy mierzysz sobie temperaturę możesz zauważyć taką zależność. U każdej kobiety temperatury są inne - będą miały różne wartości.
to co możesz sama zaobserwować to SKOK - moment w którym jedna z temperatur jest wyższa od 6 poprzedzających. Jeżeli utrzyma się - to znaczy, że jest duże PRAWDOPODOBIEŃSTWO, że tego dnia wystąpiła owulacja
po więcej instrukcji na temat metody zapraszam tutaj:
www.iner.pl
a w kwestii prawidłowości występowania owulacji proszę zapytać wujka google -
daisy 37 - wczoraj była pierwsza wyższa temp (od 6 poprzedzających) a jednocześnie jedyny i ostatni dzień śluzu rozciągliwego - czyli lepszej jakości (jak sie mylę to mnie popraw)
Można przypuszczać że właśnie w tych dniach była owulacja. Jeżeli jutro i pojutrze utrzyma się wyższa temp to znaczy że masz juz fazę niepłodną
pozdr
-
ja za swoje doświadczenia mogę podpowiedzieć, że jeżeli jakiś czas nie wychodzi z ciążą to najlepiej od razu udać się do kliniki leczenia niepłodności, tam lekarze specjalizują się w takich problemach i mają o wiele większe doświadczenie niż lekarze w zwykłych przychodniach, ja już po pół roku udałam się do takiej klinki i już wiemy na czym stoimy, nie ma sensu czekać roku jak to mówią najczęściej lekarze, w klinice zlecą serię odpowiednich badań... jeżeli cykl bezowulacyjny zdarzy się raz/dwa razy w roku nie ma powodów do zmartwień, ale jeżeli częściej trzeba działać, bo nawet w prawidłowym cyklu szanse na ciąże wynoszą nie więcej niż 30%..szkoda więc czasu (oczywiście o ile komuś na czasie zależy;)"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -