X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Pomoc przy interpretacji wyników badań
Odpowiedz

Pomoc przy interpretacji wyników badań

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gabs Autorytet

Wysłany: 21 marca 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Właśnie zaczynamy nasze starania o dziecko i ponieważ chciałabym podejść do tematu świadomie i odpowiedzialnie zaczęłam od badań :)
    Chciałabym Was poprosić o pomoc w ich interpretacji :

TSH 2,290 (norma 0,27 -4,20)
    prolaktyna 13,4 ng/ml (norma 4,8 - 23,3)
    progesteron 0,153 ng/ml
    norma f.pęcherzykowa 0,057 - 0,893
    f. owulacyjna ( 0,121 - 12.0)
    f. lutealna ( 1,83 - 23,9)
    folikulotropina FSH 5,2 mlU/ml
    norma 3,5 -12,5 faza folikularna
    4,7 - 21,5 faza owulacji
    1,7 - 7,7 faza lutealna

Badania robiłam w 23 dniu cyklu, cykle mam od 28 do 30 dni nieregularne.
    Zastanawia mnie niski wynik progesteronu, czy powinnam się martwić? Czy to oznacza, że owulacja nie wystąpiła?

Z góry dziękuję za pomoc!

Moje szczęście Córeczka - 2018 ❤️
    Czekamy na Synka - 2022 ❤

Endometrioza
    Laparoskopia I - 06.2020
    Laparoskopia II - 2.2021

19.08.2021 - Beta 132,60 mIU/ml ❤️
    23.08.2021 - Beta 1113,00 mIU/ml ❤

13.09.2021 - Jest serduszko ❤
    8.10.2021 - Nifty Pro - Niskie ryzyka
    22.10.2021 - I Prenatalne

w57vgov3ux24w9bh.png
  • Madziula100 Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki niski progesteron raczej wskazuje na brak owulacji. Dobrze byłoby zbadać w 2-3dc FSH i LH, żeby zobaczyć jaki jest stosunek LH do FSH (najlepiej jeżeli wychodzi stosunek 1).

Czekam na Drugie Szczęście :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh wskazuje niedoczynność tarczycy. Wg norm tsh do staran powinno wynosić 1 max 1,5.

• Paulinucha87 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem tsh nie jest tragiczne bez przesady,żeby tutaj zaraz "diagnozować"niedoczynność.Sama mam 2,26 i w sumie biorę pół tabletki euthyroxu25 dziennie.Nie ma tragedii z tym tsh.Prolaktyna bardzo ładna,ale ten progesteron no cóż nie za ciekawy.Miałaś najprawdopodobniej cykl bezowulacyjny i czasem się i takie zdarzają.Wazne,żeby nie było ich "ciągiem"kilka cykli pod rząd.Możliwe,że to jednorazowy wybryk,a jak nie to suplementacja progesteronem w drugiem fazie na pewno pomoże.Może udaj sie jeden cykl na monitoring zobaczyć jak to wygląda.Powodzenia :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ