Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Poranny spadek tempki - ale tylko chwilowy?
Odpowiedz

Poranny spadek tempki - ale tylko chwilowy?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    widzę, że wątek tempkowy jakby troszkę umarł, więc zapytam osobno - może pomoże jakiś znawca wykresów, bo ja już się zaczynam gubić :)
    Zazwyczaj działała u mnie zasada, że rano przyrost temperatury wynosi ok.0,1st./1h. Jednak przez ostatnie dwa dni zauważyłam dziwną rzecz ;/ Zasadniczo, w tym cyklu mierzę temp.o g.9:00. Ale jeśli zdarzy się, że obudzę się wcześniej, to często mierzę na półśpiąco ;) zapisuję, zwykle zahaczam o wc i idę dalej spać :)
    Dzisiaj tempka (proszę się nie dziwić ostatniej godzinie :P uroki pracy na popołudniową zmianę ;) ) wyglądała tak:
    7:00 - 36,78 - szybka wizyta w wc i spać ;)
    8:00 - 36,64 - hmmmmm????? - pomiar i kimanko (sprawdzone ze dwa razy, żeby nie było)
    9:30 - 36,77 - pomiar i kimanko (szybko zasypiam, jak jestem rozespana :P ;) )
    10:30 - 36,86
    11:30 - 36,93

Wczoraj tak samo - tak się złożyło, że zmierzyłam o 6:30, 9:00 i 12:30 i najniższa tempka była o.... 9:00 ;/

Wczoraj i przedwczoraj piłam wieczorem winko - czyżby to miało niby tak zaburzyć? Nie pierwszy raz wypiłam lampkę przed spaniem, ale pierwszy raz widzę takie cyrki ;/

dotik lubi tę wiadomość

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temperaturę mierzy się tylko raz po przynajmniej 6 godz przespanych (nie pamiętam już dokładnie ale raczej po 6), wtedy jest ona prawidłowa pod warunkiem, że w między czasie nie wstajesz np do wc. To normalne, że po godzinnej drzemce temperatura będzie wyższa i nie prawdziwa.

Nusiaczek lubi tę wiadomość

• dotik Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5 razy mierzysz temperaturę rano? po co? wyciągnij sobie z tego średnią i nie drąż bo szkoda życia/snu.

jestem w ciąży, urojonej i spożywczej.

• Bratek Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Czarnaa* wrote:
    To normalne, że po godzinnej drzemce temperatura będzie wyższa i nie prawdziwa.
    Wiem. Ale ona nie była wyższa, tylko NIŻSZA. Właśnie dlatego nie wiem, o co kaman i dlatego zadałam pytanie.
    Normalnie tempka sobie rano rośnie - niezależnie od tego czy się na chwilę obudzę, czy zahaczę o wc etc.
    A tym razem przez dwa dni miałam tak, że w pewnym momencie spadła (i to mocno!), a potem rośnie znowu. W takiej sytuacji nie bardzo wiem, jak sensownie wyciągnąć średnią (co robię często, żeby widzieć tendencję etc., ale nie doszukiwać się każdej 0,01 st ;) ).

dotik, nie mierzę 5 razy, jeśli normalnie śpię ;) Ale ostatnio jakieś dziwactwa wychodziły, więc jeśli się już przebudzę, to sprawdzam, zapisuję i idę spać ;) - wszystko mam przy łóżku, więc jedynym wysiłkiem jest zmuszenie się przez pół minuty, by nie usnąć z termometrem w.... ;)
    A taki test czasem się przydaje - ostatnio zaczęłam mieć po prostu wątpliwości czy termometr dobrze mierzy.

Swoją drogą, to zwariować można od różnorodności wytycznych. OF (ale nie tylko) twierdzi, że wystarczą 3 godziny nieprzerwanego snu. I ewent.skorzystanie z wc (nie mam do niego daleko ;) ) nie zmienia niczego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 16:56

3jvz2n0asudxzqnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierzę tylko raz z rana przed wstaniem z łóżka, później tylko sprawdzam śluz i szyjkę mniej więcej w tych samych godzinach i wiem kiedy kiedy jest owulacja a to, że temperatura spadła na chwilę nie oznacza, że jest jakiś problem. Mi też zawsze temperatura spadała przed @ bądź zaraz po rozpoczęciu a w tym cyklu spadła mi dopiero po @ i to nic nie znaczy ;)

Nusiaczek lubi tę wiadomość

• Bratek Autorytet

Wysłany: 10 września 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Wiesz, nie mniej wzbudza to ciekawość i... troszkę niepokoi - w sensie takim, że zaczynasz mieć wątpliwości, co można faktycznie wyczytać z tego wykresu ;)
    Za szyjkę podziwiam! Tzn.badam ją, ale tylko co parę dni, w potencjalnie "kluczowych" momentach, ale muszę przyznać, iż nie jest to łatwe :) (śmieję się, że mam za krókie palce do takich oględzin :P ;) )

Vesper lubi tę wiadomość

3jvz2n0asudxzqnn.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: