Pozycja szyjki sprzeczna z resztà
-
WIADOMOŚĆ
-
Czekam na owulację ale mòj wykres jest wyjàtkowo płaski, opròcz temperatury badam jeszcze śluz i szyjkę i nie wiem co o tym myśleć bo szyjka jest nisko, jest otwarta(wchodzi opuszek palca), jest względnie miękka a śluz jest przeźroczysty, bardzo ciágnácy. Jest szansa na owulację? Czy raczej przy tej pozycji szyjki niema szans?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 15:48
-
Squ pozycja szyjki jest dosyć indywidualna. Czasem niespecjalnie zmienia się wysokość, ale bardziej położenie, np. w fazie płodnej może być bardziej ugóry, w lutealnej bardziej na którejś ze ścianek. Po dłuższych obserwacjach zorientujesz się jak jest u Ciebie.
Otwartość szyjki to wystarczająca oznaka płodności.
Poza tym pozycja szyjki może się nieco zmieniać w ciągu dnia. Dlatego należy ją badać o stałej porze, najlepiej po dłuższej chwili odpoczynku. Bo np po wypróżnieniu, po kąpieli, po wysiłku może być trochę zmieniona.squ lubi tę wiadomość
-
U mnie po okresie jest wyczuwalna nisko(na środku) teraz też jest nisko ale 'zlała' się z jednà ze ścianek. Czy myślisz, że w dalszym ciàgu może to zapowiadać owulację?
I martwi mnie nieco temperatura bo zwykle nie dobija do 36 a mierzę w ustach. -
squ wrote:U mnie po okresie jest wyczuwalna nisko(na środku) teraz też jest nisko ale 'zlała' się z jednà ze ścianek.
Czyli masz różnicę między fazą lutealną a obecną i to wystarczy. Poza tym otwartość - jeśli szyjka jest otwarta i śluz dobrej jakości, znaczy że plemniki łatwo dostaną się do macicy. Przy takich objawach owulację możesz mieć w każdej chwili.
Co do temperatury - mierzysz pod językiem, zawsze w tym samym miejscu?
W ustach niestety dość łatwo o zakłócenia.
-
3livka mam jeszcze jedno pytanie bo widzę, że znasz się na rzeczy:)
Otóż właśnie zrobiłam test owulacyjny i wyszedł pozytywny i teraz się zastanawiam do jakiej temperatury musiałaby wzrosnąć jutro temperatura jeśli faktycznie wystąpi owulacja? Dobrze myślę, że minimum 36,4? Ewentualnie pojutrze 36,3?
I przez 3 kolejne dni powinna być wyższa?
Sorki za natłok pytań ale przez rok nie miałam okresu i w zasadzie to pierwszy miesiąc, gdzie prowadzę obserwacjęWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 19:49
-
Wzrost musi być o conajmniej 0,05 od najwyższej z sześciu poprzedzających.
Czyli jutro conajmniej 36,23.
Jeśli drugiego dnia też będzie wyższa, a trzeciego dnia osiągnie wyższą o 0,2 czyli 36,38 to masz potwierdzony skok.
Jeśli różnica trzeciego dnia jest mniejsza, to dopiero czwarta wyższa potwierdza skok.squ lubi tę wiadomość
-
Wzrost 4 dnia nie musi już być o 0,2.
Owulacja jest potwierdzona, nie ważne już co jest 5 dnia, ALE musi być też potwierdzona przez śluz.
W metodzie Rotzera skok liczy się dopiero po szczycie śluzu.
Czyli np jeśli dziś masz szczyt, a jutro zacznie się skok to jest ok.
Jeśli jutro jeszcze będzie śluz płodny, a temp. skoczy, to oznacza się to jako skok przedwczesny i liczy się wyższe dopiero po szczycie śluzu.
Czyli 3 lub 4 wyższe po szczycie śluzu potwierdzają owulację.
W metodzie angielskiej np. ta kolejność nie musi być zachowana, ale dopiero 3 lub 4 dni wyższych PLUS conajmniej 3 dni po szczycie śluzu potwierdzają owulację. -
Dziękuje dziewczyny, dziś temperatura skoczyła do 36,28 więc chyba jest dobrze:)
Byłam też u lekarza i by mnie zdiagnozować zrobił mi usg więc zapytałam czy widać pęcherzyk to powiedział, że jest a'la pęcherzyk 30mm o nierównych zarysach więc albo jest po owulacji albo będzie torbiel, mam przyjść za 6tygodni.
Ale w zatoce Duglasa też jest płyn więc dużo wskazuje, że owulacja faktycznie miała miejsce:)! -
nick nieaktualny
-
squ wrote:3livka (lub ktoś inny kto się zna na rzeczy) mogłabyś zerknąć na mój wykres i powiedzieć co o tym sądzisz?
Skok nie był duży choć of zaznaczyło owulację.
squ skok był wystarczający. Już 4 wyższa potwierdziła skok, a dziś temperatura szybuje dalej więc jest ok
Pozwodzenia