X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Wyniki (LH, FSH, tarczyca, glukoza) - prośba o pomoc w interpretacij
Odpowiedz

Wyniki (LH, FSH, tarczyca, glukoza) - prośba o pomoc w interpretacij

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 23 sierpnia 2022, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Czy mogłybyście pomóc mi z tymi wynikami? Lekarz mówił, że jest ok, ale wydaje mi się, że tak nie jest...Poroniłam w kwietniu ciążę w 9 tygodniu, a wcześniej nie udawało się przez 8 miesięcy. Teraz od trzech miesięcy starań znowu nic. Bardzo Was proszę o zerknięcie na te wyniki i podpowiedzenie co jest nie tak i co mogę zrobić...

Wyniki robione w 3dc:

FSH     **10.33** mUI/mL   [ 2,5 - 10,2 mUI/mL ]
    LH         **5.14** mUI/mL

Stosunek LH do FSH to  **0.49**  Co to oznacza? Co mogę z tym zrobić? FSH za wysokie, co to znaczy?

Prolaktyna     **28.58** ng/mL [2.8 - 29.0]
    Estradiol        ** 94.32** pg/mL

Prolaktyna niby w normie, ale nie jest ciut za wysoka? Co to oznacza?

Glukoza            **70 **mg/dL [73.0 - 100.0]
    Glukoza           ** 80** mg/dL [73.0 - 100.0]
    Kwas foliowy     **>24.0** ng/ml [3.0 - 17.0]

Glukozę mam robioną dwa razy, teraz i dwa miesiące wcześniej. Dwa miesiące  temu wyszło 80, a teraz 70. Co może oznaczać ten wynik? Powinnam robić insulinę czy jak glukoza jest ok to nie trzeba? Kwas foliowy za wysoki - to niedobrze?

T4             **1.42 **ng/100 mL [0.89 - 1.76]
    FT3           **3.09 **pg/ml  [2.02 - 4.43]
    TSH          **0.489** μUI/mL [0.35 - 4.781]
    Wit. D3    ** 22.5 **  ng/mL (jest jako niska ale suplementuję, więc powinna się podnieść)

Mam Hashimoto, stąd tarczyca, ale biorę leki. Do tego Wit.D3, olej z wiesiołka i od miesiąca Fertistim.

Bardzo bym prosiła Was o pomoc, wiem, że często wiecie więcej niż lekarze, a mi póki co mówią, że jest ok, a ciąży nie ma :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2022, 15:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2022, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa01 wrote:
    Cześć dziewczyny!

Czy mogłybyście pomóc mi z tymi wynikami? Lekarz mówił, że jest ok, ale wydaje mi się, że tak nie jest...Poroniłam w kwietniu ciążę w 9 tygodniu, a wcześniej nie udawało się przez 8 miesięcy. Teraz od trzech miesięcy starań znowu nic. Bardzo Was proszę o zerknięcie na te wyniki i podpowiedzenie co jest nie tak i co mogę zrobić...

Wyniki robione w 3dc:

FSH     **10.33** mUI/mL   [ 2,5 - 10,2 mUI/mL ]
    LH         **5.14** mUI/mL

Stosunek LH do FSH to  **0.49**  Co to oznacza? Co mogę z tym zrobić? FSH za wysokie, co to znaczy?

Prolaktyna     **28.58** ng/mL [2.8 - 29.0]
    Estradiol        ** 94.32** pg/mL

Prolaktyna niby w normie, ale nie jest ciut za wysoka? Co to oznacza?

Glukoza            **70 **mg/dL [73.0 - 100.0]
    Glukoza           ** 80** mg/dL [73.0 - 100.0]
    Kwas foliowy     **>24.0** ng/ml [3.0 - 17.0]

Glukozę mam robioną dwa razy, teraz i dwa miesiące wcześniej. Dwa miesiące  temu wyszło 80, a teraz 70. Co może oznaczać ten wynik? Powinnam robić insulinę czy jak glukoza jest ok to nie trzeba? Kwas foliowy za wysoki - to niedobrze?

T4             **1.42 **ng/100 mL [0.89 - 1.76]
    FT3           **3.09 **pg/ml  [2.02 - 4.43]
    TSH          **0.489** μUI/mL [0.35 - 4.781]
    Wit. D3    ** 22.5 **  ng/mL (jest jako niska ale suplementuję, więc powinna się podnieść)

Mam Hashimoto, stąd tarczyca, ale biorę leki. Do tego Wit.D3, olej z wiesiołka i od miesiąca Fertistim.

Bardzo bym prosiła Was o pomoc, wiem, że często wiecie więcej niż lekarze, a mi póki co mówią, że jest ok, a ciąży nie ma :(
    Ja bym zbadała amh bo masz podwyższone fsh .
    I sama glukoza to za mało najlepiej krzywe zrobic

• Aniulka1992 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2022, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/fb5b612ee609b.jpg.html

Witam czy mogę poprosić o pomoc w interpretacji wyników

• Selleni Koleżanka

Wysłany: 6 września 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ktoś tu zajrzy i będzie widział
    Wszystkie badania hormonalne bardzo ładnie. Tylko DHEAs mnie martwi (nie wiem czy powinien) prawie w górnej granicy normy. Czy to może świadczyć o PCOS? Nie mam żadnych objawow

Starania o pierwszego 👶
    👩‍💼28
    👩‍🦲29
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ