X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr 6+2 brak zarodka
Odpowiedz

6+2 brak zarodka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Czy jest jakaś konkretna wielkość pęcherzyka żółtkowego przy której musi być widoczny zarodek?
    Sprawa wygląda następująco, byłam na USG w 5+2. Lekarz na dobrym sprzęcie uwidocznił pęcherzyk żółtkowy 3mm. Następnie na wizycie 6+2 u innego lekarza, na baaaaardzo starym sprzęcie pęcherzyk żółtkowy niecałe 5mm , bez zarodka. Czy nie powinien na tym etapie być widoczny już zarodek z akcją serca oraz przy takiej wielkości pęcherzyka żółtkowego? Czy możliwe jest że zarodek w jakiś sposób schował się, dlatego lekarz nie był w stanie dojrzeć go na USG ? Czy po prostu gdyby był to byłby widoczny nawet na starym sprzęcie ?

• Po_prostu_Ola Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pęcherzyk 10 mm - przy tej wielkości już powinien być widoczny zarodek z tego co wiem, więc spokojnie. Zarodek raczej nie ma się gdzie schować, jest tam, tylko zbyt mały, by (zwłaszcza stary) sprzęt go wychwycił 😉 Kiedy masz kolejną wizytę?

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implantacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
    14.05.2025 kolejna wizyta
    04.06.2025 II badanie prenatalne
    22.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 5+2 u jednego lekarza pęcherzyk ciążowy wynosił 13mm, w 6+2 u drugiego lekarza u tego z gorszym sprzętem 16mm (moim zdaniem błąd pomiaru, w tamtym roku przy pustym jaju również u tych samych lekarzy była różnica w wielkości pęcherzyka aż o 5mm).
    Następną wizytę mam w poniedziałek i kolejną w środę - u tego "lepszego" lekarza.
    W poniedziałek będzie to 7+2. Sądzę że już wtedy chyba nawet na starym sprzęcie powinno być widać zarodek, tym bardziej że jestem pewna dnia owulacji...

• Lavenda Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Twoja sytuacja?

preg.png

👩28 👨30

12.05.2017 - 🤱
    07.09.2024 - 👼 Maksymilian 17tc

30.12.2024 - cb 💔
    25.01.2025 - cb 💔

24.02.2025 - ⏸️
    9 dpo - beta 19,1
    11 dpo - beta 53,4
    13 dpo - beta 142,4
    15dpo - beta 349,8
    17dpo - beta 712,3
    19dpo - beta 1459,3
    22dpo - beta 5509,5

20.03 - mamy ❤️
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavenda wrote:
    Jak Twoja sytuacja?
    Aktualizuję
    Pęcherzyk żółtkowy pomniejszył swój rozmiar z 5mm na 3mm. Pęcherzyk ciążowy urósł do 3cm. Zarodka brak. Lekarz zszokowany, bo jak stwierdził, pęcherzyk żółtkowy zmniejsza się dopiero wtedy gdy jest zarodek, który pobiera pokarm z pęcherzyka żółtkowego i następuje to dopiero w późniejszych tygodniach ciąży. A zarodka nie ma. Czeka mnie wizyta u kolejnego lekarza, ale prawdopodobnie ciąża przestała się rozwijać.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ