X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr 6+2 brak zarodka
Odpowiedz

6+2 brak zarodka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Czy jest jakaś konkretna wielkość pęcherzyka żółtkowego przy której musi być widoczny zarodek?
    Sprawa wygląda następująco, byłam na USG w 5+2. Lekarz na dobrym sprzęcie uwidocznił pęcherzyk żółtkowy 3mm. Następnie na wizycie 6+2 u innego lekarza, na baaaaardzo starym sprzęcie pęcherzyk żółtkowy niecałe 5mm , bez zarodka. Czy nie powinien na tym etapie być widoczny już zarodek z akcją serca oraz przy takiej wielkości pęcherzyka żółtkowego? Czy możliwe jest że zarodek w jakiś sposób schował się, dlatego lekarz nie był w stanie dojrzeć go na USG ? Czy po prostu gdyby był to byłby widoczny nawet na starym sprzęcie ?

• Po_prostu_Ola Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pęcherzyk 10 mm - przy tej wielkości już powinien być widoczny zarodek z tego co wiem, więc spokojnie. Zarodek raczej nie ma się gdzie schować, jest tam, tylko zbyt mały, by (zwłaszcza stary) sprzęt go wychwycił 😉 Kiedy masz kolejną wizytę?

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implementacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
    12.05.2025 kolejna wizyta
    04.06.2025 II badanie prenatalne
    22.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 5+2 u jednego lekarza pęcherzyk ciążowy wynosił 13mm, w 6+2 u drugiego lekarza u tego z gorszym sprzętem 16mm (moim zdaniem błąd pomiaru, w tamtym roku przy pustym jaju również u tych samych lekarzy była różnica w wielkości pęcherzyka aż o 5mm).
    Następną wizytę mam w poniedziałek i kolejną w środę - u tego "lepszego" lekarza.
    W poniedziałek będzie to 7+2. Sądzę że już wtedy chyba nawet na starym sprzęcie powinno być widać zarodek, tym bardziej że jestem pewna dnia owulacji...

Marta.R. lubi tę wiadomość

• Lavenda Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Twoja sytuacja?

preg.png

👩28 👨30

12.05.2017 - 🤱 Lila
    07.09.2024 - 👼 Maksymilian 17tc

30.12.2024 - cb 💔
    25.01.2025 - cb 💔

24.02.2025 - ⏸️
    9 dpo - beta 19,1
    11 dpo - beta 53,4
    13 dpo - beta 142,4
    15dpo - beta 349,8
    17dpo - beta 712,3
    19dpo - beta 1459,3
    22dpo - beta 5509,5

20.03 - mamy ❤️
    22.05 - 130 gramów zdrowej Ady 🩷
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 8 kwietnia, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavenda wrote:
    Jak Twoja sytuacja?
    Aktualizuję
    Pęcherzyk żółtkowy pomniejszył swój rozmiar z 5mm na 3mm. Pęcherzyk ciążowy urósł do 3cm. Zarodka brak. Lekarz zszokowany, bo jak stwierdził, pęcherzyk żółtkowy zmniejsza się dopiero wtedy gdy jest zarodek, który pobiera pokarm z pęcherzyka żółtkowego i następuje to dopiero w późniejszych tygodniach ciąży. A zarodka nie ma. Czeka mnie wizyta u kolejnego lekarza, ale prawdopodobnie ciąża przestała się rozwijać.

• zaipe43 Debiutantka

Wysłany: 6 maja, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anchor
    [link=https://translate.google.com/]anchor[/link]
    <a href="https://translate.google.com/">anchor</a>
    anchor
    anchor

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ