Adenomioza - częstotliwość wizyt w ciąży
-
Ja mam co 4 tygodnie kontrolę u lekarza prowadzącego plus dodatkowo badania prenatalne genetyczne.
Odrazu dodam że nie ma co się stresować na zapas, ciąża z adenomioza może przebiegać zupełnie prawidłowo. 😊 Ja się ogromnie stresowałam a póki co jestem w drugim trymestrze i wszystkie badania tak jak trzeba, brak plamień, czy jakichś nadprogramowych skurczów/ bólów. Na badaniu pappa wyszło wszystko prawidłowo w kontekście przepływów, funkcjonowania łożyska, a ryzyka preklampsji czy hipotrofii płodu niskie. Ciąża też jest prowadzona jak normalna, fizjologiczną ciąża. Trzymam kciuki!II kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
10.12 pierwsze USG i mamy ❤️ -
Caroline90 wrote:A jakie masz zastosowane leczenie ze względu na adenomioze?
masz jakieś leki?
Ze względu na adenomioze to żadne. To moja pierwsza ciąża i też w zasadzie to była pierwsza próba w ogóle zajścia w ciążę. Lekarz prowadzący mówił, że podchodzimy do tego normalnie jak do fizjologicznej, prawidłowej ciąży.
Na początku ciąży dostałam utrogestan na kilka tygodni uwagi na lekkie plamienia na przełomie 7 tygodnia- plamienia skończyły się natychmiastowo i do tej pory (17 tc) się nie pojawiły.
Pytałam lekarza o acard, który często kobiety z adenomioza dostają profilaktycznie, ale mój lekarz powiedział że ocenimy czy jest taka konieczność dopiero przy badaniu przepływów tętniczych i żylnych na badaniu prenatalnym ( które okazały się wzorowe). Więc tak naprawdę wszystko jak dotąd jest tak przy ciąży bez adenomiozy 😁
Myślę że troszkę inaczej się podchodzi do prowadzenia takiej ciąży w sytuacji jeśli gdzieś w historii kobiety zdarzały się poronienia czy inne komplikacjeII kreski 19.11 (10/11 dpo)
1 beta 21.11 61,2 mlU/ml
2 beta 25.11 832 mlU/ml
3 beta 29.11 4191 mlU/ml
10.12 pierwsze USG i mamy ❤️ -
Jeśli nie ma krwawienia, to olewają adenomioze, jeśli wystąpiło krwawienie i wcześniejsze poronienia zaczyna się zainteresowanie i wizyty. Ja teraz mam raz na tydzień przez miesiąc, jeśli nic się nie będzie działo kolejny miesiąc co dwa tygodnie i później wracam na tryb normalny co 4-5 tygodni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 11:42
-