Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badania 1 trymestru
Odpowiedz

Badania 1 trymestru

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KLAudia! Nowa

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Potrzebuje porady
    Byłam na wizycie w 8 tygodniu ciąży i moja gin zleciła wszystkie badania typu hiv, hcv, tokso itp następną wizytę mam we wtorek i to będzie już 11 tyg +1
    I planowałam te badania zrobić właśnie dzień przed bo mam tam też morfologię żelazo i wolałabym zrobić to na raz
    Ale gdzieś wyczytałam że te badania trzeba zrobić do 10 tygodnia ciąży :(
    Czy coś się stanie jak zrobię je w tym 11tyg + 0 ?
    Moja gin nic nie mówiła że muszę je zrobić od razu więc myślałam że zrobię je razem jak najbardziej aktualne
    Mogę zrobić je jutro to będzie 10tyg + 5 ale czy to ma już jakieś znaczenie te dwa dni?
    Troszkę się tym zestresowałam czy nie zaniedbałam sobie tego 🥺🥺

• Faelwen90 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem to nie warto było czekać nie wiadomo ile z badaniami, bo dzień przed wizytą to za późno. Na wynik HIV czeka się 2 dni robocze, zależy od labu.

Morfologia i Żelazo nie są ważne aż tak na początku ciąży. Badania na nosicielstwo są super ważne, bo od razu wiesz czy przypadkiem nie jesteś w trakcie jakiejś choroby np. cytomegalii lub toxoplazmozy. Te choroby nie dają objawów.
    Z resztą morfologię będziesz miała zleconą od lekarza co 3 tygodnie.

Na swoim przykładzie powiem, że dzięki temu, że od razu zrobiłam zalecone badania wiem już od 9tyg. że muszę się leczyć na toksoplazmozę.

age.png
  • Bergamotka_8 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ginekolog od razu zlecił te badania w momencie gdy powiedziałam, że próbuję zajść w ciążę. Później była powtórka gdy podchodziłam do inseminacji, a później trzeci raz w 7tc ale już tylko na toksoplazmozę i cytomegalowirus. Moim zdaniem, im wcześniej, tym lepiej.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ