Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badania 1 trymestru
Odpowiedz

Badania 1 trymestru

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KLAudia! Nowa

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Potrzebuje porady
    Byłam na wizycie w 8 tygodniu ciąży i moja gin zleciła wszystkie badania typu hiv, hcv, tokso itp następną wizytę mam we wtorek i to będzie już 11 tyg +1
    I planowałam te badania zrobić właśnie dzień przed bo mam tam też morfologię żelazo i wolałabym zrobić to na raz
    Ale gdzieś wyczytałam że te badania trzeba zrobić do 10 tygodnia ciąży :(
    Czy coś się stanie jak zrobię je w tym 11tyg + 0 ?
    Moja gin nic nie mówiła że muszę je zrobić od razu więc myślałam że zrobię je razem jak najbardziej aktualne
    Mogę zrobić je jutro to będzie 10tyg + 5 ale czy to ma już jakieś znaczenie te dwa dni?
    Troszkę się tym zestresowałam czy nie zaniedbałam sobie tego 🥺🥺

• Faelwen90 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem to nie warto było czekać nie wiadomo ile z badaniami, bo dzień przed wizytą to za późno. Na wynik HIV czeka się 2 dni robocze, zależy od labu.

Morfologia i Żelazo nie są ważne aż tak na początku ciąży. Badania na nosicielstwo są super ważne, bo od razu wiesz czy przypadkiem nie jesteś w trakcie jakiejś choroby np. cytomegalii lub toxoplazmozy. Te choroby nie dają objawów.
    Z resztą morfologię będziesz miała zleconą od lekarza co 3 tygodnie.

Na swoim przykładzie powiem, że dzięki temu, że od razu zrobiłam zalecone badania wiem już od 9tyg. że muszę się leczyć na toksoplazmozę.

age.png
  • Bergamotka_8 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ginekolog od razu zlecił te badania w momencie gdy powiedziałam, że próbuję zajść w ciążę. Później była powtórka gdy podchodziłam do inseminacji, a później trzeci raz w 7tc ale już tylko na toksoplazmozę i cytomegalowirus. Moim zdaniem, im wcześniej, tym lepiej.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ