X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Badania 1 trymestru
Odpowiedz

Badania 1 trymestru

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • KLAudia! Nowa

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Potrzebuje porady
    Byłam na wizycie w 8 tygodniu ciąży i moja gin zleciła wszystkie badania typu hiv, hcv, tokso itp następną wizytę mam we wtorek i to będzie już 11 tyg +1
    I planowałam te badania zrobić właśnie dzień przed bo mam tam też morfologię żelazo i wolałabym zrobić to na raz
    Ale gdzieś wyczytałam że te badania trzeba zrobić do 10 tygodnia ciąży :(
    Czy coś się stanie jak zrobię je w tym 11tyg + 0 ?
    Moja gin nic nie mówiła że muszę je zrobić od razu więc myślałam że zrobię je razem jak najbardziej aktualne
    Mogę zrobić je jutro to będzie 10tyg + 5 ale czy to ma już jakieś znaczenie te dwa dni?
    Troszkę się tym zestresowałam czy nie zaniedbałam sobie tego 🥺🥺

• Faelwen90 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem to nie warto było czekać nie wiadomo ile z badaniami, bo dzień przed wizytą to za późno. Na wynik HIV czeka się 2 dni robocze, zależy od labu.

Morfologia i Żelazo nie są ważne aż tak na początku ciąży. Badania na nosicielstwo są super ważne, bo od razu wiesz czy przypadkiem nie jesteś w trakcie jakiejś choroby np. cytomegalii lub toxoplazmozy. Te choroby nie dają objawów.
    Z resztą morfologię będziesz miała zleconą od lekarza co 3 tygodnie.

Na swoim przykładzie powiem, że dzięki temu, że od razu zrobiłam zalecone badania wiem już od 9tyg. że muszę się leczyć na toksoplazmozę.

age.png
  • Bergamotka_8 Znajoma

Wysłany: 2 sierpnia 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ginekolog od razu zlecił te badania w momencie gdy powiedziałam, że próbuję zajść w ciążę. Później była powtórka gdy podchodziłam do inseminacji, a później trzeci raz w 7tc ale już tylko na toksoplazmozę i cytomegalowirus. Moim zdaniem, im wcześniej, tym lepiej.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ