Badania 1 trymestru
-
Cześć dziewczyny
Potrzebuje porady
Byłam na wizycie w 8 tygodniu ciąży i moja gin zleciła wszystkie badania typu hiv, hcv, tokso itp następną wizytę mam we wtorek i to będzie już 11 tyg +1
I planowałam te badania zrobić właśnie dzień przed bo mam tam też morfologię żelazo i wolałabym zrobić to na raz
Ale gdzieś wyczytałam że te badania trzeba zrobić do 10 tygodnia ciąży
Czy coś się stanie jak zrobię je w tym 11tyg + 0 ?
Moja gin nic nie mówiła że muszę je zrobić od razu więc myślałam że zrobię je razem jak najbardziej aktualne
Mogę zrobić je jutro to będzie 10tyg + 5 ale czy to ma już jakieś znaczenie te dwa dni?
Troszkę się tym zestresowałam czy nie zaniedbałam sobie tego 🥺🥺 -
Moim zdaniem to nie warto było czekać nie wiadomo ile z badaniami, bo dzień przed wizytą to za późno. Na wynik HIV czeka się 2 dni robocze, zależy od labu.
Morfologia i Żelazo nie są ważne aż tak na początku ciąży. Badania na nosicielstwo są super ważne, bo od razu wiesz czy przypadkiem nie jesteś w trakcie jakiejś choroby np. cytomegalii lub toxoplazmozy. Te choroby nie dają objawów.
Z resztą morfologię będziesz miała zleconą od lekarza co 3 tygodnie.
Na swoim przykładzie powiem, że dzięki temu, że od razu zrobiłam zalecone badania wiem już od 9tyg. że muszę się leczyć na toksoplazmozę.
-
U mnie ginekolog od razu zlecił te badania w momencie gdy powiedziałam, że próbuję zajść w ciążę. Później była powtórka gdy podchodziłam do inseminacji, a później trzeci raz w 7tc ale już tylko na toksoplazmozę i cytomegalowirus. Moim zdaniem, im wcześniej, tym lepiej.
-