Badanie prenatalne I trymestr ciąży
-
Cześć, jak u was wyglądało badanie prenalane i czy było na NFZ czy prywatnie?
Właśnie rejestrowałam się na to badanie i z rozmowy wywnioskowałam, że na NFZ wygląda inaczej niż prywatnie. Sekretarka powiedziała, że skoro mam na NFZ to "najpierw będzie wizyta z wywiadem genetycznym, potem skierowanie na krew i wtedy kolejna wizyta i wtedy kolejna w zależności od tego jak przebiegały wcześniejsze". Ogólnie tych wizyt ma być kilka, co mnie zdziwiło, zrozumiałam że 3-4.➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
➡️ 06 grudnia 2024 II kreski ale bladzioch
➡️ 08 grudnia 2024 coś ala okres (słabszy niż tradycyjny, bardziej wodnisty, intensywnie jasny czerwony) -
Hej. Ja miałam prywatnie - na zwykłej wizycie USG okazało się, że CRL już jest właściwe, lekarz pomierzył wszystko i podciągnął to pod prenatalne, potem dał skierowanie na PAPPĘ, żeby zrobić ją najpóźniej jutro rano (w sobotę). Poszłam jak cielę, nie wiedząc na co. Gdy przyszedł wynik, że ta PAPPA (statystyczna) taka niemrawa, dostałam zalecenie, aby USG wykonał Profesor - specjalizujący się w USG prenatalnym, wynik jest dobry. Na kolejnej wizycie pokażę opinię swojemu prowadzącemu. Tyle w moim przypadku, ale u mnie, jak widać, były jakieś takie przeboje. Zależy pewnie od lekarza - co lekarz to inny plan działania.
Co ciekawe, moja PAPPA wykonana metodą PRISCA - jak Profesor zobaczył tą metodę to stwierdził, że ta metoda jest jakby już wycofana, nie brana pod uwagę, przestarzała, bo daje wyniki fałszywie dodatnie 🤦🏼♀️ -
Jezu, tak ważne badanie prowadzone niewiarygodną metodą.. Masakra.
➡️ kwiecień 2021 pozytywny test ciążowy
💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
➡️ 31 styczeń 2022 pozytywny test ciążowy
❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
➡️ 08 marzec 2024 pozytywny test ciążowy
💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
➡️ 06 grudnia 2024 II kreski ale bladzioch
➡️ 08 grudnia 2024 coś ala okres (słabszy niż tradycyjny, bardziej wodnisty, intensywnie jasny czerwony) -
Eedzia11 wrote:Jezu, tak ważne badanie prowadzone niewiarygodną metodą.. Masakra.
No właśnie też zrobiłam wielkie oczy, jak on do mnie, że PRISCA, że co to jest, że to już jest w ogóle nie brane pod uwagę, że wyniki fałszywie dodatnie i pewnie mi taki wyszedł, bo stwierdził, że z tych statystyk to nic tam do niczego nie pasuje. No tak mi zrobiono w laboratorium ALAB 🤷🏼♀️
Także warto zwrócić uwagę, bo mnie to kosztowało pełno nerwów, a po USG nie ma się do czego przyczepić - statystyka 🤦🏼♀️ -