X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Ciąża pozamaciczna?
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anais Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Założyłam nowy wątek- poprzednie nie są zbyt uczęszczane.. przeskoczyłam do was z OF. Potrzebuję porady i wsparcia. 2018 w lutym miałam usuniętą cp z lewej strony- 7tydzień- wyłuszczona- jajowód oszczędzony. Po miesiącu laparoskopia torbieli na lewym jajniku. 24h po laparoskopii- laparotomia- krwotok wewnętrzny z loży po torbieli, utrata 1.5l krwi, przetoczone 2l. Antykoncepcja Vibin. W 2019 maj- laparotomia- torbiele na lewym i prawym jajniku- Vibin nie zahamował jajników. Od kwietnia jestem na Microgynonie. Do niedawna Microgynon spełniał swoje zadanie- oba jajniki w uśpieniu. Ostatnie krwawienie z odstawienia 2 sierpień. 20 podejrzanie się czułam, test ciążowy- blada kreska. Polecialam na beta hcg.
    21.08- 9.45 mIu
    22.08- 21.36 mIu + progesteron 29ng
    24.08- 62.87 mIu
    Konsultacja z gin nr 1, 21 sierpnia- usg- owulacja z lewego jajnika, prawy nieaktywny (bez pęcherzyków), płyn w zatoce douglasa, macica nieciążowa- wyrok- kolejna co
    Konsultacja z gin nr2, 22 sierpnia- usg- macica normalna, jak na ciąże taka sobie (słabo ciążowa cokolwiek to znaczy), płyn w zatoce douglasa. Postępowanie wyczekujące, beta hcg w poniedziałek i kontrola na usg czy płyn się wchłania. Być może w między czasie pękła jakaś torbiel. Jeśli chodzi o antykoncepcję to stwierdzono zaburzenia wchłaniania. Nie mam bóli, nie mam plamień. Standardowe objawy ciąży... No niestety owu z pechowego jajnika ;( + obciążony wywiad ginekologiczny nie rokuje dobrze. 
    Następna Bhcg
    26.08- 270 mIU a progesteron 35ng z usg wynikło, że ilosc plynu nie zmniejsza sie ale lekarz powiedział, że obraz brzucha na usg wyglada lepiej. Macica jak zwykle- nijaka. Ciazowa/nieciążowa.
    Powtórka jutro i usg... jeśli jutro też nic się nie zmieni- w poniedziałek będzie usg decydujące. Albo coś będzie- albo szpital i dalszą diagnostyka.

• Anais Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę powiedzcie mi jeszcze.. czy progesteron bywa przydatny w ocenie prawidłowości ciąży? W książkach dla studentów doczytuję, że progesteron większy niż 25 ma tylko 1% ciąż pozamacicznych. I tak żyje sobie nadzieja póki ten prog wysoki :( strasznie boję się powtórki:(

• Anais Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam! Błąd! Wynik 26 sierpnia beta hcg 178. 24h pozniej 27 robiłam wraz z progesteronem i wyszła 270.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem tego Twojego lekarza. Przecież Ty masz piękne przyrosty do tego w normie!
    A faktem jest że pecherzyk można zobaczyć dopiero w okolicach bety 2000 , a nawet i większej! Są takie dziewczyny że przy 5000 się pokazywał.
    Co to znaczy macica nieciazowa? Endometrium słabe?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Często się słyszy że przy ciąży pozamacicznej beta nie przyrasta prawidłowo, co prawda zdarzają się wyjątki ale moim zdaniem lekarz zbyt szybko wszystko ocenia

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmień lekarza.
    Prog super!

Przy takim wysokim to nie ma cp

• Ojkaojka Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mojego lekarza badanie bety ma sens tylko do 5000, jest poziom nie przekroczy tego poziomu lub od poczatku rosnie fatalnie, to może świadczyć o cp. Nie rozumiem wyrokowania na podstawie bety na takim niskim poziomie, poczekaj jeszcze parę dni i wtedy zbadaj

• Anais Ekspertka

Wysłany: 5 września 2019, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawa się wyjaśniła. Jest pęcherzyk w macicy i echo zarodka. Wczoraj beta prawie 5tys. Czekam, 20 mam wizytę. Zleconą luteina 2x i duphaston 2x dziennie. Lekarz powiedział że ten progesteron nie jest jakoś mocno rewelacyjny. Konsultowalam z drugim- też poparł takie dawkowanie.

• Anais Ekspertka

Wysłany: 5 września 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka32 w poprzedniej cp miałam idealne przyrosty- książkowe. Ale wtedy prog 10ng. Endo miałam 10mm- wyglądało na typowo II fazę cyklu. Potem urosło do 13mm A później zobaczył pęcherzyk. Oni chyba bardzo bali się owulacji z tego jajnika- mam jajniki uwikłane zrostami/zrośnięte z macicą. Płyn samoistnie się wchłonął- być może w między czasie pękła jakaś torbiel. Wyrokowali cp chyba przez moja burzliwą przeszłość...

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anais wrote:
    Sprawa się wyjaśniła. Jest pęcherzyk w macicy i echo zarodka. Wczoraj beta prawie 5tys. Czekam, 20 mam wizytę. Zleconą luteina 2x i duphaston 2x dziennie. Lekarz powiedział że ten progesteron nie jest jakoś mocno rewelacyjny. Konsultowalam z drugim- też poparł takie dawkowanie.

Co lekarz to inne zdanie najważniejsze że masz serduszko ! ❤❤❤ Gratuluję 😘😘😘😘😊😍😍

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny czy jest tu ktoś kto przeszedł CP niedawno?

• naali13 Autorytet

Wysłany: 29 września 2021, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiciaaa wrote:
    Cześć dziewczyny czy jest tu ktoś kto przeszedł CP niedawno?
    Ja 1.04 miałam usuwana CP

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • Nusia1994 Nowa

Wysłany: 22 stycznia 2022, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z pań wie może czy przy ciąży pozamacicznej czuje się normalnie parcie na pecheż i rozpulchnia się macica czy tych objawów poprostu brak
    Pozdrawiam

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ