X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Ciaza przy hashimoto
Odpowiedz

Ciaza przy hashimoto

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2022, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, wczoraj dowiedziałam się że jestem w mojej pierwszej ciazy. Choruje na hashimoto ,lekarza mam dopiero 12 , jakieś wskazówki? Co można czego nie można robić? Pozdrawiam

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2022, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba często kontrolować hormony tarczycy, ja wg zaleceń endokrynologa badam tsh i ft4 co 3 tygodnie. Najlepiej od początku zwiększyć tez dawkę leku jeśli masz niedoczynnosc i bierzesz hormony tarczycy. I pewnie lekarz zaleci Ci suplementację jodu

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Madzia35 Autorytet

Wysłany: 17 października 2022, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja miałam zbadane TSH dopiero w 10 tygodniu, TSH 5,57. Rok przed ciążą było wszystko ok. Dodatkowo z USG tarczycy wyszło, że mam Hashimoto (po mamie). Dostałam Tirosint Sol 50 (plus 75 dwa razy w tyg). Teraz zaczęło mnie martwić, że wyznaczyła mi kontrolę dopiero po 4 tygodniach. Może na początku powinnam sprawdzać częściej??

age.png

age.png
  • aga3216 Znajoma

Wysłany: 18 października 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda nie mam hashimoto ale niedoczynnosc tarczycy i przed ciąża miałam w miarę ok ale na samym początku ciąży TSH wzrosło do 3,2 . Teraz powoli spada i 3 tygodnie temu miałam 2,37. Lekarka tez kazała mi robić co 3-4 tygodnie badania i mówiła ze częściej nie ma sensu bo tarczyca potrzebuje czasu po zmianie dawki na zareagowanie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ