Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr duszności w 9 tygodniu
Odpowiedz

duszności w 9 tygodniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Alficzek Nowa

Wysłany: 28 września 2025, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Jestem w 9 tygodniu ciąży, od 2 tygodni miewam problemy z oddychaniem. Nie mogę do końca złapać tchu, pojawił się kaszel, po którym jest mi łatwiej oddychać. Od kaszlu boli mnie już przepona, pojawiają się bóle w klatce w okolicach żeber i pleców.
    Lekarz rodzinny nie widzi nic niepokojącego, crp jest w normie, RTG nie można, ginekolog odsyła do rodzinnego ,,bo to nie jest objaw ciąży", zaś pulmonolog powiedział,że albo astma albo krztusiec albo jakaś infekcja.... I podobno nadreaktywność oskrzeli. Nie mam jednoznacznej diagnozy. Przepisano mi budezonid (steryd wziewny). Czy któraś z was miała podobne objawy i udało się znaleźć przyczynę?
    Nie ukrywam,że boję się wziąć leki na niezdiagnozowane dolegliwości, zwłaszcza, że jestem w ciąży po poronieniu (marzec tego roku).

Będę wdzięczna za każde rady.

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 30 września 2025, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alficzek wrote:
    Cześć.
    Jestem w 9 tygodniu ciąży, od 2 tygodni miewam problemy z oddychaniem. Nie mogę do końca złapać tchu, pojawił się kaszel, po którym jest mi łatwiej oddychać. Od kaszlu boli mnie już przepona, pojawiają się bóle w klatce w okolicach żeber i pleców.
    Lekarz rodzinny nie widzi nic niepokojącego, crp jest w normie, RTG nie można, ginekolog odsyła do rodzinnego ,,bo to nie jest objaw ciąży", zaś pulmonolog powiedział,że albo astma albo krztusiec albo jakaś infekcja.... I podobno nadreaktywność oskrzeli. Nie mam jednoznacznej diagnozy. Przepisano mi budezonid (steryd wziewny). Czy któraś z was miała podobne objawy i udało się znaleźć przyczynę?
    Nie ukrywam,że boję się wziąć leki na niezdiagnozowane dolegliwości, zwłaszcza, że jestem w ciąży po poronieniu (marzec tego roku).

Będę wdzięczna za każde rady.

Hej, u mnie duszności, ale bez kaszlu były spowodowane anemią. Jaką masz hemoglobinę oraz poziom ferrytyny?

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g
    12.02.2026 (31+4) 1997g 😍

preg.png
  • Alficzek Nowa

Wysłany: 1 października 2025, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemoglobina 13, norma od 12, a ferrytyna około 30. Przed ciążą brałam sorbifer, teraz w 1 trymestrze odstawiłam

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ