Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr duszności w 9 tygodniu
Odpowiedz

duszności w 9 tygodniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Alficzek Nowa

Wysłany: 28 września 2025, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Jestem w 9 tygodniu ciąży, od 2 tygodni miewam problemy z oddychaniem. Nie mogę do końca złapać tchu, pojawił się kaszel, po którym jest mi łatwiej oddychać. Od kaszlu boli mnie już przepona, pojawiają się bóle w klatce w okolicach żeber i pleców.
    Lekarz rodzinny nie widzi nic niepokojącego, crp jest w normie, RTG nie można, ginekolog odsyła do rodzinnego ,,bo to nie jest objaw ciąży", zaś pulmonolog powiedział,że albo astma albo krztusiec albo jakaś infekcja.... I podobno nadreaktywność oskrzeli. Nie mam jednoznacznej diagnozy. Przepisano mi budezonid (steryd wziewny). Czy któraś z was miała podobne objawy i udało się znaleźć przyczynę?
    Nie ukrywam,że boję się wziąć leki na niezdiagnozowane dolegliwości, zwłaszcza, że jestem w ciąży po poronieniu (marzec tego roku).

Będę wdzięczna za każde rady.

• Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 30 września 2025, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alficzek wrote:
    Cześć.
    Jestem w 9 tygodniu ciąży, od 2 tygodni miewam problemy z oddychaniem. Nie mogę do końca złapać tchu, pojawił się kaszel, po którym jest mi łatwiej oddychać. Od kaszlu boli mnie już przepona, pojawiają się bóle w klatce w okolicach żeber i pleców.
    Lekarz rodzinny nie widzi nic niepokojącego, crp jest w normie, RTG nie można, ginekolog odsyła do rodzinnego ,,bo to nie jest objaw ciąży", zaś pulmonolog powiedział,że albo astma albo krztusiec albo jakaś infekcja.... I podobno nadreaktywność oskrzeli. Nie mam jednoznacznej diagnozy. Przepisano mi budezonid (steryd wziewny). Czy któraś z was miała podobne objawy i udało się znaleźć przyczynę?
    Nie ukrywam,że boję się wziąć leki na niezdiagnozowane dolegliwości, zwłaszcza, że jestem w ciąży po poronieniu (marzec tego roku).

Będę wdzięczna za każde rady.

Hej, u mnie duszności, ale bez kaszlu były spowodowane anemią. Jaką masz hemoglobinę oraz poziom ferrytyny?

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g
    12.02.2026 (31+4) 1997g 😍

preg.png
  • Alficzek Nowa

Wysłany: 1 października 2025, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hemoglobina 13, norma od 12, a ferrytyna około 30. Przed ciążą brałam sorbifer, teraz w 1 trymestrze odstawiłam

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ