X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Gwałtowny wzrost TSH we wczesnej ciąży
Odpowiedz

Gwałtowny wzrost TSH we wczesnej ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • martha92 Nowa

Wysłany: 21 października 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Tydzień temu w 10 dpo zrobiłam betę i wynosiła 19,36, po 48 h - 95.06 i progesteron 57 ng/ml, dzisiaj czyli 17 dpo beta- 1001, progesteron- 58, a co mnie strasznie martwi TSH 4,92 przy normie dla I trymestru: 0,01-2,32. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą w kwietniu kontrolnie robiłam TSH i wynosilo 1,0, a pózniej 16.09.2015 i wtedy było 2,0, ginekolog powiedział, że w porządku. Doczytałam, że należy zrobić FT3, FT4, ale nie wiem czy na czczo, czy niekoniecznie. Mam umówioną wizytę do ginekologa na jutrzejszy wieczór i nie wiem czy od razu szukać endokrynologa, czy ginekolog może wypisać leki. Poczytałam o niedoczynności tarczycy w ciąży i strasznie się tym martwię. Strasznie dziwne jest to, że w ciągu miesiąca tak urosło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 października 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, mi na poczatku ciazy TSH wzroslo do 2.32 a wczesniej mialam 1.7-1.9

ja zwykle badam tez ft3 i ft4 (bo ponoc te poziomy maja wplyw na sama wysokosc TSH).

Mi dr powiedziala, ze mam wynik ok (dziewczyny z forum pisza o normie dla kobiet ciezarnych do 2.5). Ja zapytalam sie jej wtedy czy mimo wszystko nie jest za wysoki wynik, to odp jak nie mialam problemow z tarczyca przed ciaza to ten wynik jest ok.

No ale u ciebie jeszcze wiecej skoczylo, wiec pewnie bedziesz miala konsultacje z endokrynologiem i on postanowi co dalej.

ja badanie to robilam na czczo (ale nie wiem czy trzeba koniecznie)

jutro lekarz ci wszystko powie, daj znac jak po wizycie :)

• paola87 Autorytet

Wysłany: 21 października 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniecznie idź do endokrynologa jak najszybciej, tak wysokie tsh jest niebezpieczne w ciąży. Nie polegaj tu na ginokologu choćby najlepszym, tylko znajdź dobrego endokrynologa. Jeśli chodzi o badanie tsh i ft3 czy ft4 to nie musisz teraz robić tego na czczo. Dopiero jak już się przyjmuje tabletki, to trzeba na czczo, bo tabletkę przyjmuje się codziennie conajmniej 0, 5 godziny przed jedzeniem, a badanie krwi tarczycowe robi się zawsze przed przyjęciem tabletki.

• martha92 Nowa

Wysłany: 21 października 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam Dziewczyny za odpowiedzi. Zrobiłam FT3 i FT4 popołudniu i od razu powtórzyłam TSH, bo przyznam, że zdziwił mnie tak wysoki wynik w tak krótkim czasie od ostatniego badania. To są wyniki:
    TSH 3,600 µIU/ml
    Kobiety ciężarne:
    I trymestr: 0,01-2,32 uIU/ml
    II trymestr: 0,1-2,35 uIU/ml
    III trymestr: 0,1-2,65 uIU/ml

FT3 2,51 pg/ml
    I trymestr: 2,41-4,30 pg/ml
    II trymestr: 2,29-3,83 pg/ml
    III trymestr: 2,00-3,52 pg/ml

FT4 1,07 ng/dl

I trymestr: 0,90-1,62 ng/dl
    II trymestr: 0,82-1,40 ng/dl
    III trymestr: 0,71-1,23 ng/dl

Dodam tylko, że oba badania były robione w tym samym laboratorium. Wiem, że nadal TSH za wysokie, ale spora rozbieżność wyników. Na jutro rano jestem umówiona do endokrynologa.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ