X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr i wizyta u ginekologa
Odpowiedz

I trymestr i wizyta u ginekologa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny.
    Mam do Was takie oto pytania :) Czy jak wyszedł Wam pozytywny test ciążowy (a w sumie to trzy :D) to robiłyscie jeszcze badania Beta HCG, czy umawiałyscie się do lekarza bez tego?
    Jeśli się umawiałyście to same ustalałyście wizytę na ok. 8 tygodnia ciąży, czy to lekarz Wam ustalał sam? A może całkiem inaczej? 🙈
    I ostatnie pytanie. Na pierwszą wizytę szłyście z partnerem, czy bez?

Dziękuje Wam :)

• Krewetka04 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2023, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja robiłam tylko betę, bo przy latach starań zależało mi, by w razie co albo wiedzieć, albo żyć normalnie, w sensie jedzenia, alkoholu itd, a to czekanie od owulacji do.. czegokolwiek jest okropne. Więc ja robiłam 3 razy betę (by zobaczyć, czy dobrze przyrasta), po czym poczytałam w necie i umówiłam się na 5t+5d i był sam pęcherzyk, a potem terminy to lekarz wyznaczał (za 2 tyg. było już wszystko). Ja szłam bez męża, bo na NFZ, a to nie wiadomo, czy wpuszczają, czy nie, a poza tym mężczyźni to jakoś inaczej przeżywają. Jak pokazałam mojemu zdjęcie z 10t, gdzie już i główka i rączki i wszystko było widać, to popatrzył i spytał, co tu widać :D To samo tata, gdy mama pokazała mu to zdjęcie.

event.png
  • Bess Znajoma

Wysłany: 16 lipca 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży w ogóle nie robiłam bety i pierwszą wizytę miałam w 8tc, bez męża
    W drugiej ciąży raz zrobiłam betę bo mi wychodziły kilka dni z rzędu testy - bladziochy i chciałam się upewnić, pierwsza wizyta w 8tc, bez męża
    Teraz - dwa razy zrobiłam betę aby zbadać przyrost, wizytę mam za dwa tygodnie - to będzie 8tc, bez męża

• Kaja02 Znajoma

Wysłany: 17 lipca 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam dwa razy betę, żeby zobaczyć czy dobrze przyrasta po drugim wyniku napisałam do gin. z pytaniem kiedy najlepiej na wizytę. Odpowiedziała, żeby umówić się w 7 tygodniu. Na pierwszą wizytę poszłam z mężem i była to jak dla mnie super decyzja, był bardziej wzruszony niż ja :)

• Agatina85 Koleżanka

Wysłany: 19 lipca 2023, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam pytanie dla pań które są lub były w ciąży którą poprzedzało poronienie. Jak lekarz Was traktował w tej drugiej ciąży? Czy skierował od razu na zwolnienie, traktował jako ciążę zagrożona czy jak?

• Bess Znajoma

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatina85 wrote:
    Witam, mam pytanie dla pań które są lub były w ciąży którą poprzedzało poronienie. Jak lekarz Was traktował w tej drugiej ciąży? Czy skierował od razu na zwolnienie, traktował jako ciążę zagrożona czy jak?
    To chyba zależy od Twojej historii bo jeśli przyczyną poronienia było coś związanego z Twoim organizmem to być może wymagasz większej uwagi a jeśli np. wada genetyczna zarodka to zazwyczaj jest to rzecz losowa i kolejna ciąża nie wymaga specjalnego traktowania. Lekarz już zdecyduje o dalszym postępowaniu. Ja jestem po poronieniu związanym z wadą genetyczną i nie traktuję teraz sama siebie jakoś specjalnie - łykam suplementację, nie piję alkoholu, normalnie pracuję. Póki nie będzie takiej potrzeby na zwolnienie się nie wybieram.

• Agatina85 Koleżanka

Wysłany: 19 lipca 2023, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bess wrote:
    To chyba zależy od Twojej historii bo jeśli przyczyną poronienia było coś związanego z Twoim organizmem to być może wymagasz większej uwagi a jeśli np. wada genetyczna zarodka to zazwyczaj jest to rzecz losowa i kolejna ciąża nie wymaga specjalnego traktowania. Lekarz już zdecyduje o dalszym postępowaniu. Ja jestem po poronieniu związanym z wadą genetyczną i nie traktuję teraz sama siebie jakoś specjalnie - łykam suplementację, nie piję alkoholu, normalnie pracuję. Póki nie będzie takiej potrzeby na zwolnienie się nie wybieram.

Dziękuję za informację, jeśli chodzi o przyczynę to na razie nie wiemy na 100% robiłam badania kariotypu moje i wyszły ok, czekamy jeszxze na wyniki partnera. Nie robiłam badań genetycznych płodu. Podejrzewam że albo miałam za niski progesteron i byłam wówczas długo przeziębiona i to osłabienie mogło do tego doprowadzić albo faktycznie jakaś wada.
    Trzymam kciuki

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ