X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Kiedy powiedzieć o ciąży?
Odpowiedz

Kiedy powiedzieć o ciąży?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Monsi Znajoma

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    Według kalendarza jestem w 6 tygodniu ciąży, lecz wiek płodu to 3-4 tygodnie. U ginekologa jestem umówiona na 3 stycznia 2018 r. żeby na pewno było coś widać na USG. Zastanawiam się kiedy w pracy powiedzieć o mojej ciąży, aby ewentualnie byli przygotowani na szukanie zastępstwa w przyszłości. Może Wy już to przechodziłyście więc proszę o poradę mamuśki! :D

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy chcesz. Wszystko zalezy od firmy, jej podejscia, Twoich obowiazkow, szefa, innych wspolpracownikow itp.

Carolline lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem teraz w 3 ciąży, dwie pierwsze poroniłam. Przy dwóch pierwszych ciążach rodzinie i przyjaciołom powiedziałam zaraz po pierwszym USG, jak było widać tylko pęcherzyk. W pracy nie zdążyłam powiedzieć, bo poroniłam na dosyć wczesnym etapie.
    W aktualnej ciąży powiedziałam najbliższym jak było widać serduszko. W pracy po 12tyg jak już byłam w miarę spokojna, że najbardziej zagrożony okres jest za mną.

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Monnn Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szefowi powiedziałam po pierwszej wizycie u lekarza-7 tydzień. Dostałam od razu l4, w firmie dużo się działo a byłam na decyzyjnym stanowisku z kilkudziesięcioma osobami pod sobą, więc nie chciałam ich "zostawić na lodzie". Pracownicy dowiedzieli się później (nie chciałam żeby wiedzieli od razu bo mam za sobą poronienie i na początku miałam wiele obaw).
    Także jak pisze Edwarda, to zależy od wielu czynników.

3jgxrjjg0j7kai9n.png

km5svcqg922e3x1k.png
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem dopiero w drugim tygodniu ciąży i też zastanawiam się kiedy dać znać szefowej ..
    Mówicie , że najbezpieczniej będzie po 12 tygodniu ?

PRAWIEMAMA
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka90 wrote:
    ja jestem dopiero w drugim tygodniu ciąży i też zastanawiam się kiedy dać znać szefowej ..
    Mówicie , że najbezpieczniej będzie po 12 tygodniu ?

Plany planami. Ja od 6 tc mialam takie mdlosci i wymioty, że nie dałabym rady pracowac, tym bardziej tego ukrywac.

Po 12 tc jest bezpiecznie ze względu na "przeżywalność" płodu.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Monsi Znajoma

Wysłany: 12 grudnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez, o ile będzie to możliwe, zachowam do końca stycznia - wtedy według BBF będzie to 13 tydzień ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedzialam najblizszej rodzinie od razu po pierwszej wizycie u ginekologa (6/7 tydzien).

Z perspektywy czasu wstrzymalabym sie do 12-14 tygodnia, mimo ze z moja obecna ciaza wszystko OK. Uwazam, ze lepiej przeczekac do 12. W kraju, w ktorym rodze do 12 tygodnia nie traktuja ciazy powaznie.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My rodzicom i przyjaciolom powiedzielismy od razu. Podeszłam do tego spokojnie i racjonalnie, jesli ma sie cos stac, to sie stanie, to jest natura i nic na to nie poradze. Nie ja pierwsza i nie ostatnia.

PEwa lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Beata1991 Debiutantka

Wysłany: 12 grudnia 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej ciąży rodzinie powiedziałam w około 8 tygodniu, a w pracy niestety nie zdążyłam poinformować bo dostałam się do szpitala. Przy obecnej ciąży powiem dopiero około 12 tygodnia, gdy będę wiedziała że wszystko jest w porządku i czas największego ryzyka minie.

PEwa lubi tę wiadomość

• taka ja Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także przy przerwszej ciąży pochwaliłam się wcześnie i niestety ale zakończyła się poronieniem. W drugiej ciąży dopiero powiedziałam po pierwszym trymestrze i tym razem zrobię tak samo. Jak będę miała pewność że wszystko jest ok

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w te święta powiedzieliśmy najbliższych, tj. rodzicom i rodzeństwie z obu stron. Teraz zbliża się sylwester który mamy zaplanowany w dużym gronie znajomych wiec mam tu dylemat czy mówić o 6tygodniowej ciązy...

3i492n0agf4rykt3.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia, my powiedzieliśmy rodzinie w święta (5/6 tydzień). Moja mama dowiedziała się wczoraj przed pierwszą wizytą i podeszła do tego dość chłodno, dopiero po wizycie jak zadzwoniłam to już się cieszyła.
    Biorąc pod uwagę ciążę biochemiczną to cieszę, się, że rodzice wiedzieli już w dniu zrobieniu testu, głównie dlatego, że mogłam się wypłakać i miałam wsparcie. Przyjaciółce też powiedziałam i wtedy poczułam wielką ulgę, bez rozmów o tej sytuacji załamałabym się.
    A w pracy to powiem jakoś pod koniec stycznia :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Katarzyna_123 Nowa

Wysłany: 16 stycznia 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojej szefowej powiedziałam dość szybko, dlatego, że źle znosiłam początek ciąży. Pierwszy trymestr to była prawdziwa katorga :(

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pracy zamierzam powiedzieć po pierwszym trymestrze, bo koleżanka miała u mnie w pracy taką sytuacje, ze powiedziała o ciąży a po tygodniu musiała odkręcać wszystko, bo okazało sie ze poroniła :(
    Nie mam pracy fizycznej, ani bardzo stresowej, tylko zwyczajną biurową wiec wole przeczekac ten najniebezpieczniejszy dla ciąży okres.

3i492n0agf4rykt3.png
  • Valliere Nowa

Wysłany: 17 stycznia 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co robić jeżeli szefem jest rodzic? Pracuje z mamą i mamy dosyć ciężką pracę. Nie chce żeby się denerwowała że ja samą zostawię ;) dodam że dopiero początek, test domowy pozytywny - 5/6 tc. Poczekać do wizyty u ginekologa czy powiedzieć przed?

• Karolcia91 Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze względu na tryb pracy powiedziałam szefowi już w 7 tygodniu. Obecnie jestem w 12 tc, rodzice ani teściowie jeszcze nic nie wiedzą. Poinformuje ich dopiero po USG genetycznym.
    Poprzednią ciąże poroniłam i cieszyłam się, ze rodzice o niczym nie wiedzą. Niepotrzebnie by się tylko denerwowali...

Aniołek 12tc [*]- wrzesień 2017
    0d1y3e3kskzr7fqw.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia91 wrote:
    Ja ze względu na tryb pracy powiedziałam szefowi już w 7 tygodniu. Obecnie jestem w 12 tc, rodzice ani teściowie jeszcze nic nie wiedzą. Poinformuje ich dopiero po USG genetycznym.
    Poprzednią ciąże poroniłam i cieszyłam się, ze rodzice o niczym nie wiedzą. Niepotrzebnie by się tylko denerwowali...

U mnie to samo - w pracy wiedzieli od razu (5-6 tydzień) ze względu na zwolnienie ciążowe (miałam krwiaka i krwawienia), przez to też nie wiedziałam czy ciąża się utrzyma, więc rodzina dowiedziała się dopiero w 15 tygodniu :P

pukola lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • serena1989 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monsi mi doświadczenie w ukochanej firmie pokazało, że nie ma co patrzeć na pracodawcę. Ja myślałam tak jak Ty, pojawiły mi się mocne plamienia, ciąża zagrożona i chciałam powiedzieć jak najszybciej, żeby mieli możliwość jak najszybciej kogoś zatrudnić i zachować ciągłość pracy w firmie. Niestety po 2 tyg zwolnieniu, w 8 tyg ciąży poroniłam. Nie brałam dłużej zwolnienia tylko od razu wróciłam do pracy. Pierwszego dnia po powrocie otrzymałam informację, że nie przedłużą mi umowy. pracowałam tam 1,5 roku i byłam ciągle zachwalana jakim super pracownikiem jestem. Od tej pory powiedziałam sobie, że już nigdy nie będę patrzeć na innych.

f2w3yx8dpvozw3pf.png
    I c - 2 cs - <3 Aleks ur. 03.07.2015 <3
    II c - 1 cs - Aniołek [*] 25.09.2017 (8 tc)
    III c - 4 cs - Danielek [*] 17.02.2018 (10 tc)
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po poronieniu przysługuje 8 tygodniowy urlop macierzyński, oby ta wiedza nie przydała się nikomu

KatWomanDo lubi tę wiadomość

preg.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ