Kwas foliowy ,bierzecie?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja juz biore dobry tydzien i odziwo nie zapominam. Odziwo bo u mnie z konsekwentnym braniem lekow czy tabletek jest srednio a nawet kiepsko;p,a tu kazdego dnia po przebudzeniu automatycznie "hap"
pozdrawiam ;*Wierze,ze niedlugo będziesz z nami Maleństwo -
ja brałam kwas foliowy przez dwa lata plus od 10 miesięcy witamina d magnez i b6:) także byłam dobrze przygotowana,dziś kupuje femibion natal 1 najlepsze co może być dla kobiet do 12 tygodnia ciąży są tam wszystkie potrzebne witaminy:)
-
nick nieaktualny
-
Mysia15 a ja nie rozumiem po co się wypowiadasz jak się też za bardzo nie znasz kwas foliowy BIERZE SIE DO 12 TYGODNIA CIĄŻY a nie przez cały okres trwania ciąży...chyba że lekarz karze brać dłużej.Około 12 tygodnia ciąży cewa nerwowa jest już w pełni uformowana, co oznacza przejście groźnego stadium rozwoju płodu(kwas foliowy odgrywa kluczową role w rozwoju płodu do końca 12 tygodnia ciąży)inne dziewczyny potępiasz a sama nie wszystko do końca wiesz! Pozdrawiam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2014, 09:05
-
Mysia15 było trzeba jeszcze napisać stronę z której ten tekst skopiowałaś,jeżeli nie wiesz przywłaszczanie sobie kogoś tekstów i kopiowanie go bez podania źródła jak Ty to zrobiłaś jest karalne:) http://www.badaniaprenatalne.pl/kwas_foliowy_w_ciazy też potrafię zrobić kopiuj-wklej i napisać że "dogłębnie poznaje temat" A jakie są niby Twoje intencje w stosunku do dziewczyn? Piszesz między innymi "W ogóle nie rozumiem tej dyskusji i założenia tego wątku" to że Ty jesteś wszechwiedząca na temat planowania ciązy i bycia w niej nie oznacza że dziewczyny też muszą wszystko wiedzieć,jak nie wiesz niektóre dziewczyny po prostu "wpadają" i nie koniecznie wcześniej interesowały się ciążą i planowaniem rodziny-co nie oznacza że będą złymi mamami." Ani to, że się go bierze nie jest powodem do dumy i chwały ("bo ja nie zapominam brać")" dla pogłębienia Twojej wiedzy forum jest właśnie po to żeby sobie doradzać,wspierać i odpowiadać na pytanie a nie żeby potępiać to co dziewczyny robią. Jeżeli zirytowało Cię to że dziewczyny chwalą się tym że nie zapomniały wziąść kwasu foliowego nie odpowiadaj na ten post,ciesz się że ty jesteś idealna i że bierzesz kwas foliowy przed i w czasie ciąży. Nie będę więcej dyskutować z Tobą na ten temat.Pozdrawiam miłego dnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2014, 16:16
Mysia 15 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, ojej nie ma po co się kłócić - forum nie od tego jest...
Anetaa1607 i Mysia 15 - każda z WAS ma swoją rację
Niektórym kobietom (obecnie większości) - zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego w trakcie całej ciąży, a decyduje o tym lekarz prowadzący ciąże.
Nie martwcie się, bo kwasu foliowego nie można przedawkować. Nawet jeśli przez kilka lat przyjmuje się zwiększone dawki folacyny, to nie powoduje to najmniejszego wpływu na zdrowie.
ja też biorę kwas foliowy przez całą ciąże - bo jest on składnikiem każdego preparatu witaminowego dla kobiet w ciąży jak i karmiących piersią
Poniżej coś dla zwolenniczek natury
Kwas foliowy czyli witaminę B9 zwanej folacyną lub folanem zawierają także:
-warzywa o zielonych liściach (sałata, natka pietruszki, szpinak)
-rośliny strączkowe (zielony groszek, groch, fasola, soja)
-brukselka,szparagi, rzepa,soczewica, buraki
-owoce (banany, pomarańcze),
-wątróbka,
-sery,
-produkty zbożowe zawierające jęczmień i pszenicę,
-ryż,
-żółtka jaj.
Może się przyda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 02:30
"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka" -
Mój łykał jak bocian żaby
Brał kwas foliowy ze mną i Salfazin- gin mi polecił.
Linka05 wrote:A czy Wasi mężczyźni też brali kwas foliowy podczas starań ? Bo mi tak lekarz zaleciłWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 18:37
Linka05 lubi tę wiadomość