X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Luteina dopochwowa a ryzyko spodziectwa
Odpowiedz

Luteina dopochwowa a ryzyko spodziectwa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ulotce leku duphaston jest informacja ze zwiększa ryzyko wystąpienia spodziectwo i chłopców. Czy to samo dotyczy luteiny dopochwowej. ? Tu na ulotce jest informacja ze można bezpiecznie brać w 1 trymestrze. Mi lekarz przepisal ja ze względu na wcześniejsze poronienie. Biorę od 8 tyg. Teraz jest 14 i nadal kazał brać. Nie wiem czy to nie branie trochę na wyrost. Bp ogólnie nic się nie dzieje . No i naczyralam się o tym spodziectwem. a najprawdopodobniej będę mieć synka.

ckaidqk3xa4elisy.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze mówią, że luteina dopochowowa nie szkodzi w żaden sposób dziecku.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Duphaston? Ja biore i luteine i duphaston.. Pierwszy trymestr, 9 tydz. ciazy

• SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Miejmy nadzieję że lekarze wiedzą co robią. a z jakich powodów bierzesz te preparaty? Ja się strasznie nakrecilam ta luteina. Ale jwstem przewrazliwiona.

ckaidqk3xa4elisy.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:

Ja biorę od 4 tygodnia i duphaston i luteinę (dopochwowo). Miałam niski progesteron na początku ciąży, a leki biorę nadal (tylko duphaston już w mniejszej dawce) raczej przezornie i na wszelki wypadek. Luteina dobrze wpływa na szyjkę i ginekolog powiedziała, że najpewniej będę ją brać jeszcze z 2 miesiące, a z duphastonu powoli schodzę. Z tego co mi mówiła, to jeden i drugi lek jest bezpieczny w ciąży, ale luteina jest bardziej naturalna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2017, 20:50

klz9hdgefsr87l0p.png
  • SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze. Mi powiedział ze luteina to taki uspokajacz☺a mnie jeszcze bardziej nakręcił. No bo jednak lekarstwo w ciazy.

ckaidqk3xa4elisy.png
  • SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzednia ciaze przechodziłem bez problemu. Od wizyty do wizyty. Dziecko nie choruje cudownie się rozwija. Po poronieniu w październiku o wszystko się martwię w kolejnej ciazy. Tak źle i tak nie dobrze. Jutro idę na wizytę . To trochecsie uspokoje.

ckaidqk3xa4elisy.png
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SSunny' wrote:
    Miejmy nadzieję że lekarze wiedzą co robią. a z jakich powodów bierzesz te preparaty? Ja się strasznie nakrecilam ta luteina. Ale jwstem przewrazliwiona.

Od 6. tyg mam duzego krwiaka przy samym zarodku, po 2 tyg lezenia nie zmniejszyl sie prawie wcale, tylko troche sie uorganizowal.. Sama ciaza rozwija sie prawidlowo, progesteron mam dobry, szyjka elegancka, nigdy nie krwawilam i nie plamilam. Teraz mam dalej lezec, az do 12. tyg. (dokladnie 11+2). Co o tym sadzicie? Miala ktoras z Was podobny problem?

• SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam znajomą która miała krwiak na krwiaku. Dużo leżała. Czasami wchodził w grę szpital. Ale wszystko się szczęśliwie zakończyło. Dzidziuś urodził się o czasie
    . Ale każdy przypadek jest inny. Nie wiem gdzie były te krwiaki. Wiem ze ona sporo plamila. Prawie całą ciaze. Więc odpoczywam jeśli potrzeba.

ckaidqk3xa4elisy.png
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SSunny' ja gdyby nie rutynowe usg nic bym w ogole nie wiedziala. Wypytam moja gin jeszcze o to spodziectwo :) No nic, jak trzeba lezec to leze. Ponoc do 12 tyg. nietrudno o poronienie..

• SSunny' Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2017, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział że te badania nie sa potwierdzone. I ze on w ciągu swojej kariery widział tylko kilkoro dzieci ze spodziectwem.

ckaidqk3xa4elisy.png
  • klina Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Od 6. tyg mam duzego krwiaka przy samym zarodku, po 2 tyg lezenia nie zmniejszyl sie prawie wcale, tylko troche sie uorganizowal.. Sama ciaza rozwija sie prawidlowo, progesteron mam dobry, szyjka elegancka, nigdy nie krwawilam i nie plamilam. Teraz mam dalej lezec, az do 12. tyg. (dokladnie 11+2). Co o tym sadzicie? Miala ktoras z Was podobny problem?

Też mam krwiaka.. Dużo leżę.. Ale też chodzę normalnie. Do tego duphaston i luteina. Zobaczymy czy się wchlonie.

klina
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klina wrote:
    Też mam krwiaka.. Dużo leżę.. Ale też chodzę normalnie. Do tego duphaston i luteina. Zobaczymy czy się wchlonie.

A kiedy Ci go zdiagnozowano? W sensie w jakim wieku ciazy :) Ile czasu juz polegujesz? ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ