X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Nerwica w ciaży
Odpowiedz

Nerwica w ciaży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2020, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jestem na samym początku, 4 tydzien, jak tylko się dowiedziałam o ciazy odstawiłam wszystkie leki doraźne i jeden staly(amitryptylinę). Stosowałam go od jakis 2-3 miesięcy, ale pomagał mi z moimi fobiami zdrowotnymi, nerwobolami i samopoczuciem. Nie biorę go od soboty i praktycznie od wtedy nie mogę też spać, bóle, a raczej nerwobóle wróciły, ciągły bol głowy, taki napięciowy, ze nawet dluzej nie mogę siedzieć i niepokój.
    Brałam najmniejsza możliwą dawkę, a jednak bardzo duzo mi dawała.
    Jak radzicie sobie z takim wewnętrznym stresem? Nerwami? Moze któraś z Was tez odstawiła podobne leki? Lekarza mam dopiero w piątek, zwariuje do tego czasu.
    Nie chcę porad medycznych, bo od tego jest lekarz ale moze ktos cos podpowie.

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • Ania0306 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2020, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja również mam nerwicę. Kiedy zaszłam w ciążę to już leków od kilku lat nie brałam. Leki brałam nie tyle z powodu nerwicy lecz anoreksji. W ciąży bardzo mi się pogorszyło jeszcze jak doszły problemy z ciąży to była masakra, okropne nerwy. Straszne napady lęku, fobie, okropne bóle głowy i bezsenność. Nie pomogło mi nic - psycholog, psychiatra, melisa , kompletnie nic. Psychiatra zapisała mi leki, ale nie brałam. Po porodzie już było lepiej. Jedyne co trochę mi pomagało to rozmowa z bliskimi mi osobami.

tvisha lubi tę wiadomość

08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
    iv09jw4z1f5kql8q.png
  • Gosia33333 Debiutantka

Wysłany: 19 kwietnia 2024, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:
    Dziewczyny, jestem na samym początku, 4 tydzien, jak tylko się dowiedziałam o ciazy odstawiłam wszystkie leki doraźne i jeden staly(amitryptylinę). Stosowałam go od jakis 2-3 miesięcy, ale pomagał mi z moimi fobiami zdrowotnymi, nerwobolami i samopoczuciem. Nie biorę go od soboty i praktycznie od wtedy nie mogę też spać, bóle, a raczej nerwobóle wróciły, ciągły bol głowy, taki napięciowy, ze nawet dluzej nie mogę siedzieć i niepokój.
    Brałam najmniejsza możliwą dawkę, a jednak bardzo duzo mi dawała.
    Jak radzicie sobie z takim wewnętrznym stresem? Nerwami? Moze któraś z Was tez odstawiła podobne leki? Lekarza mam dopiero w piątek, zwariuje do tego czasu.
    Nie chcę porad medycznych, bo od tego jest lekarz ale moze ktos cos podpowie.

Czy z dzidziusiem wszystko ok mimo napadów nerwicy? Czy z czasem poprawiło sie samopoczucie? Mam podobny problem, a to dopiero 5 tydzień i sobie wkręcam że nerwica i bezsenność uszkodzi dziecko.

• Wero0707 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doraźnie pomocne mogą być ćwiczenia relaksacyjne (dostępne nawet na YouTube) np. Trening autogenny Schultza albo progresywna relaksacja mięśni Jacobsona. Warto sobie znaleźć takie swoje własne dobre praktyki i rytuały, które wyciszają np. muzyka, kakao itp. To są oczywiście metody wspomagające, ale obecnie wiele leków psychiatrycznych można brać w ciąży, jak również uczestniczyć w psychoterapii, grupach wsparcia itp.

age.png
  • Andziax9503 Nowa

Wysłany: 29 listopada 2024, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Pisze do was bo od 10 lat ma zaburzenia depresyjno lękowe i kilka miesięcy temu miałam nawrót po poprawnym odstawieniu stopniowo leków . Znów jestem na lekach tym razem setaloft teva 50 mg półtorej tabletki. Dokładnie od (października) bo było ze mną strasznie. Nie byłam w stanie normalnie funkcjonować ciągle ataki paniki i płacz którego nie mogłam opanować. Teraz po dwóch miesiącach odkąd biorę leki czuję w końcu że nie mam żadnych lęków. Lecz wiem że za jakiś czas będę chciała zajść w ciążę (kilka lat) a wiadomo że nie chce odstawiać leków tylko na czas ciąży bo to może znów wrócić i to z podwojną siłą. Czy miałyście tak że cała ciążę i po brałyście leki psychotropowe i było nonstop kontynuowanie? I było wszystko z wami dobrze a co najważniejsze z dzidzią? Pozdrawiam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziax9503 wrote:
    Hej dziewczyny. Pisze do was bo od 10 lat ma zaburzenia depresyjno lękowe i kilka miesięcy temu miałam nawrót po poprawnym odstawieniu stopniowo leków . Znów jestem na lekach tym razem setaloft teva 50 mg półtorej tabletki. Dokładnie od (października) bo było ze mną strasznie. Nie byłam w stanie normalnie funkcjonować ciągle ataki paniki i płacz którego nie mogłam opanować. Teraz po dwóch miesiącach odkąd biorę leki czuję w końcu że nie mam żadnych lęków. Lecz wiem że za jakiś czas będę chciała zajść w ciążę (kilka lat) a wiadomo że nie chce odstawiać leków tylko na czas ciąży bo to może znów wrócić i to z podwojną siłą. Czy miałyście tak że cała ciążę i po brałyście leki psychotropowe i było nonstop kontynuowanie? I było wszystko z wami dobrze a co najważniejsze z dzidzią? Pozdrawiam.

Bierzesz małą dawkę sertraliny, to nie psychotrop ;)

I tak, w ciąży jeśli są takie wskazania w ciąży normalnie przyjmuje się leki najbezpieczniejsze dla malucha.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2024, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wicher wrote:
    Bierzesz małą dawkę sertraliny, to nie psychotrop ;)

I tak, w ciąży jeśli są takie wskazania w ciąży normalnie przyjmuje się leki najbezpieczniejsze dla malucha.

Sertralina to psychotrop, z grupy SSRI. Najbezpieczniejszy w ciąży z dostępnych, tak mówił mój psych. Zawsze ocenia się korzyści względem ryzyka. Dobry lekarz poprowadzi przez przygotowania do ciąży i ciążę. Za to moja terapeutka mówi, że 1 trymestr pacjentki przechodzą ciężko, ale w 2 i 3 hormony tak się zmieniają, że są przeszczęśliwe. :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ