X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Niedoczynność weszła w nadczynność
Odpowiedz

Niedoczynność weszła w nadczynność

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Whyso1 Debiutantka

Wysłany: 2 czerwca, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie kobietki,

Moje drogie. Lekarz dopiero w środę a odebrałam moje wyniki z krwi, które zlecił mi lekarz do założenia karty ciążowej. (Obecnie 7tydzien6dzień)
    I doznałam szoku..pół życia mialam niedoczynność tarczycy, biorę obecnie hormony tirosint sol naprzemiennie 50mg i 75 mg *jedyny lek który mi dobrze obniżał wynik TSH.
    A dzisiaj patrze na wyniki a tam wynik TSH 0,12 ... przed ciążą udało mi się z 6,8 obniżyć na 2,35..
    Czułam się rewelacyjnie.. a od kąd zaczął się 5-6 tydzień jestem nie do życia, ciągle wymioty, osłabienie, zmęczenie, depresja.. z rana napady gorąca.. przypuszczam że może być to spowodowane tym że z niedoczynności weszłam w nadczynności, dwa dni nie biorę hormonów tarczycowych, bo co zażyłam krople to wymiotowałam także nawet nie zdążyły mi się przyjąć. Zaczęłam brać leki na wymioty - przepisane przez lekarza.. powiem Wam ze jestem załamana. To dopiero początek a ja jestem tak zmęczona, tak przybita.. wykończona 😭
    Zaprzestać brać te hormony na chwilę obecną? Oczywiście w środę się dopytam lekarza również. Dam wam znać.

• Waflut Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wolno odstawiać żadnych leków bez wyraźnego zalecenia lekarza 🤷🏻‍♀️

Wojsia lubi tę wiadomość

age.png
  • Sisi1905 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Whyso1 wrote:
    Witam wszystkie kobietki,

Moje drogie. Lekarz dopiero w środę a odebrałam moje wyniki z krwi, które zlecił mi lekarz do założenia karty ciążowej. (Obecnie 7tydzien6dzień)
    I doznałam szoku..pół życia mialam niedoczynność tarczycy, biorę obecnie hormony tirosint sol naprzemiennie 50mg i 75 mg *jedyny lek który mi dobrze obniżał wynik TSH.
    A dzisiaj patrze na wyniki a tam wynik TSH 0,12 ... przed ciążą udało mi się z 6,8 obniżyć na 2,35..
    Czułam się rewelacyjnie.. a od kąd zaczął się 5-6 tydzień jestem nie do życia, ciągle wymioty, osłabienie, zmęczenie, depresja.. z rana napady gorąca.. przypuszczam że może być to spowodowane tym że z niedoczynności weszłam w nadczynności, dwa dni nie biorę hormonów tarczycowych, bo co zażyłam krople to wymiotowałam także nawet nie zdążyły mi się przyjąć. Zaczęłam brać leki na wymioty - przepisane przez lekarza.. powiem Wam ze jestem załamana. To dopiero początek a ja jestem tak zmęczona, tak przybita.. wykończona 😭
    Zaprzestać brać te hormony na chwilę obecną? Oczywiście w środę się dopytam lekarza również. Dam wam znać.
    Normy tsh w ciąży są inne niż normalnie, lepiej żeby tsh było niższe niż za wysokie bo za wysokie jest groźne dla ciąży. Ja też weszłam teraz w nadczynność ale nadal mieszczę się w przedziale dla kobiet ciężarnych. Lekarz może Ci lekko zmienić dawkę(ale nie musi) ale nic nie odstawiaj sama! Co do samopoczucia to są poprostu objawy ciąży niestety tak to wygląda. Pierwszy trymestr to była dla mnie katorga jak jakaś paskudna grypa. Dobrze że dostałaś na to leki a na spokojnie jeszcze kilka tygodni i poczujesz się lepiej🙂

👩🏼36,PCOS ,Hashimoto, mthfr c677t homo
    2012 synek💙
    Marzec2023💔listopad2023💔
    Marzec2024⏸️
    29.03 beta 43, prog31
    02.04 beta 275
    04.04 beta 579 prog29
    15.04 0,29cm❤️
    29.04 1,61cm❤️
    13.05 3.5cm ❤️10tc
    12.06 9,7cm❤️

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ