X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Oznaczenia na usg
Odpowiedz

Oznaczenia na usg

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Edziorro Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Dziś byłam na pierwszym badaniu usg, nie wytrzymałam - tydzień 5+2.
    Lekarz potwierdzil, wg usg wygląda na 5/6 i na ten czas wszystko ok choć na stwierdzenie czynności zarodka niestety jeszcze za wcześnie. W domu dokładnie przyjrzałam się podpisom w usg: L 0,28cm GS 1.38cm. GS to wymiar pęcherzyka ciążowego ale co to jest L? Może któraś z Was wie? Wymiar zarodka, pęcherzyka żółtkowego?

hashi, levothyroxine 37.5mg
    1cs
    oar83e3kx7q1e7jy.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam sprawdzić w Internecie, jest pelno stron o tym.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Edziorro Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Polecam sprawdzić w Internecie, jest pelno stron o tym.
    Oczywiście było to pierwsze, co zrobiłam, Niestety na stronach które wygooglałam wśród mnóstwa oznaczeń nie odnalazłam "L"..

hashi, levothyroxine 37.5mg
    1cs
    oar83e3kx7q1e7jy.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie pomogę. Na tak wczesnym etapie interesowala mnie tylko wielkość zarodka. Poszłam na 1 usg pod koniec 6tc wiec byl i zarodek i serduszko wiec inne parametry, których jest dużo, byly dla mnie bez znaczenia. Tobie tez radzilabym odpuścić dociekanie, isc na kolejne usg za 2 tyg i zachować spokoj. Bo spokoj to w ciąży podstawa.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edziorro wrote:
    Oczywiście było to pierwsze, co zrobiłam, Niestety na stronach które wygooglałam wśród mnóstwa oznaczeń nie odnalazłam "L"..

Może to oznaczać pomiar, który nie jest ustandaryzowany, jak np. GA czy YS.
    U mnie było D lub Dist. co było pomiarem różnych rzeczy niemających standardowego oznaczenia. Musisz zobaczyć co na zdjęciu na którym jest to L jest mierzone, najczęściej dwa punkty są oznaczone jako plusiki, lrzyżyki lub kropki i mierzona jest odległość między nimi.

A najlepiej zadzwoń do lekarza albo zapytaj przy następnej wizycie:)
    Lekarz będzie wiedział co mierzył.

atdcpiqv8drqss4a.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ