Oznaczenia na usg
-
Hej dziewczyny Dziś byłam na pierwszym badaniu usg, nie wytrzymałam - tydzień 5+2.
Lekarz potwierdzil, wg usg wygląda na 5/6 i na ten czas wszystko ok choć na stwierdzenie czynności zarodka niestety jeszcze za wcześnie. W domu dokładnie przyjrzałam się podpisom w usg: L 0,28cm GS 1.38cm. GS to wymiar pęcherzyka ciążowego ale co to jest L? Może któraś z Was wie? Wymiar zarodka, pęcherzyka żółtkowego? -
Niestety nie pomogę. Na tak wczesnym etapie interesowala mnie tylko wielkość zarodka. Poszłam na 1 usg pod koniec 6tc wiec byl i zarodek i serduszko wiec inne parametry, których jest dużo, byly dla mnie bez znaczenia. Tobie tez radzilabym odpuścić dociekanie, isc na kolejne usg za 2 tyg i zachować spokoj. Bo spokoj to w ciąży podstawa.
-
Edziorro wrote:Oczywiście było to pierwsze, co zrobiłam, Niestety na stronach które wygooglałam wśród mnóstwa oznaczeń nie odnalazłam "L"..
Może to oznaczać pomiar, który nie jest ustandaryzowany, jak np. GA czy YS.
U mnie było D lub Dist. co było pomiarem różnych rzeczy niemających standardowego oznaczenia. Musisz zobaczyć co na zdjęciu na którym jest to L jest mierzone, najczęściej dwa punkty są oznaczone jako plusiki, lrzyżyki lub kropki i mierzona jest odległość między nimi.
A najlepiej zadzwoń do lekarza albo zapytaj przy następnej wizycie:)
Lekarz będzie wiedział co mierzył. -